Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolska

Co zmienić po zajściu w ciążę?

Polecane posty

Gość karolska

Poza wiadomo alkoholem. Papierosów nie paliłam. Dostaję masę rad - a chciałbym tylko takie sensowne...

Gość wcale nie tak
jedz warzywa, unikaj słodyczy, kawy, mocnej herbaty nie jedz zbyt często tuńczyka (duże ryby są skażone ołowiem) niektórzy odradzają też serków pleśniowych, ale nie bardzo kapuję czemu skoro wszystkie są produkowane z mleka pasteryzowanego więc nie można się zarazić listeriozą jeśli wcześniej nie miałaś kontaktów z kotami to teraz raczej ich unikaj b nie zarazić się toksoplazmozą bądź też ostrożna jeśli nei chorowałaś w dzieciństwie na ospę wietrzną, różyczkę, te choroby są groźne dla kobeit w ciąży

Gość monia s.
Słuchaj podpowiedzi innych, ale tylko takich sensownych. Zanim się na coś zdecydujesz, sprawdź jak to oceniają inni ;-) Ja np. za namową koleżanki zmieniłam pastę na taką bez fluoru. Uważam, że był to dobry krok.

Gość jedka jaka taka
A więc po kolei 1/ jeśli to ciąża nieplanowana, to: - zmień miejsce zamieszkania, - faceta, na kastrata, żeby znów ci się nie przytrafiło, - lekarza, żeby dobrał ci lepsze środki anty, - księdza spowiednika, bo tak głupio jakoś, 2/ jeśli to ciąża planowana, to: - zmień bieliznę na większą, - pralkę na nowszą, - samochód i mieszkanie na większe. Może jeszcze mi się coś przypomni.

Gość franek z fabryki firanek
Do moni s., która za namową koleżanki zmieniła pastę na taką bez fluoru i uważam, że był to dobry krok. To ważne, żeby po zmianach NIE ŻAŁOWAĆ KROKU. Wtedy jest szansa na kolejną ciążę.

Gość monia s.
Ale co tutaj do żałowania? Zrobiłam to bo sama znalazłam info o osobach, które faktycznie miały problemy z dziećmi, właśnie przez fluor. Ponoć oficjalnie to stwierdzono.

Gość frfffd
najpierw przyczepili się szczepionek teraz pasty do zębów :) co za naród :)

Sposób odżywiania się ciężarnej ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Jeśli dopiero planujesz zostać mamą, powinnaś o tym pomyśleć już teraz. Dzięki temu zyskujesz potrzebny czas na wprowadzenie zmian: rzucenie palenia, eliminację innych używek, prowadzenie bardziej higienicznego trybu życia, ewentualne schudnięcie. Przed planowanym poczęciem twój sposób odżywiania powinien stać się zdrowy, uregulowany. Najbezpieczniej w tym czasie zwłaszcza jeśli już zrezygnowałaś z antykoncepcji pod względem żywienia traktować siebie jak ciężarną. Dzięki temu niezależnie od czasu, kiedy nastąpi zapłodnienie, twoje dziecko zyska optymalne warunki rozwoju. Pierwsze osiem tygodni rozwoju zarodka gdy często jeszcze nie wiesz, że jesteś w ciąży to okres krytyczny (organogeneza). Wtedy kształtują się wszystkie narządy płodu. Gdy proces ten zostanie zakłócony, może dojść do poważnych wad rozwojowych. Jest to też czas, gdy twój organizm czerpie ze swoich rezerw witaminowo-mineralnych. Zadbaj o to, by ów „magazyn był pełny i zapewnił twojemu dziecku optymalne warunki rozwoju.

to ja dodam, że w ciąży jak i żywieniu małych dzieci całkowicie zabronione są produkty zawierające tłuszcze trans (czyli utwardzone tłuszcze roślinne takie jak twarde margaryny i generalnie wszystko co przetworzone - chipsy, przekąski, słodzycze). Kobieta może przytyć w ciąży od 9-11 kg nie więcej.