Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

beata.sr

Badania genetyczne po śmierci noworodka

Polecane posty

Witam Mam pytanie odnośnie badań genetycznych. Otóż miesiąc temu urodziłam synusia:) Jednak mimo, że miało być pięknie synuś nam zmarł, w związku ze wcześniej nie wykrytymi wadami(poważnymi). Stwierdzono u niego również zespół Downa. Lekarka z kliniki chorób dziecka zasugerowała nam badania genetyczne, czy jesteśmy nosicielami genu zespołu downa, jednak ostatnio byłam u ginekologa i powiedział, że nie ma sensu ich robienia, bo ani ja, ani mąż nie mamy downa, więc nie ma takiej potrzeby. Powiedzcie, czy robić takie badania, czy nie? I Czy wiecie, czy są one refundowane, czy pełnopłatne? I czy ktoś coś o nich więcej wie... Będę wdzięczna za odpowiedź, bo nieco mnie to męczy i sama nie wiem jak mam postąpić. pozdrawiam nocnych marków:)

Nie ma czegoś takiego jak gen zespołu Downa. Zespół Downa powstaje w wyniku błednej segregacji chromosomow, czyli porcji materialu genetycznego, podczas podzialu komorki. O predyspozycji do Downa decyduje głównie wiek matki. Jesli dziecko mialo rzeczywiscie tylko Downa to nie ma potrzeby robic badan. Chyba ze mialo tez inne wady genetyczne. Jesli jestes po 35 r.z to jestes silnie predysponowana w stosunku do mlodszych.

Gość mmmmmamammamama2dzieci
po pierwsze wyrazy wspolczucia, a po drugie tak jak kolezanka napisala nie ma czegos takiego jak gen zespolu Downa. Po prostu podczas podzialow komorkowych zamiast 23 chromosomow do jednej komorki wchodzi24(w 21 parze zamiast 2 sa 3 chromosomy) i to powoduje zespoł Downa.(w konsekwencji pozniej w komorce somatycznej jest 47 a nie 46 chromosomow) Wydaje mi sie ze chyba moznabyloby to zbadac badajac DNA komorki jajowej albo plemnika (ale pewna nie jestem)-zreszta to na pewno nie da 100% pewnosci. Nie wiem w jakim miescie mieszkasz ale przy osrodkach uniwersyteckich (tam gdzie sa uniwersytety i akademie medyczne) powinny byc poradnie genetyczne. Ja tam udalabym sie na konsultacje. Natomiast jesli byly inne wady genetyczne, a zamierzacie starac sie o dziecko, ja bym zrobila, chociazby dla wlasnego sumienia... i spokojnosci w przyszlej ciazy. POWODZENIA!!!!

Gość nie rozumiem cie i nie chce
boze,dziecko ci zmarlo miesiac temu a ty te wyszczerzone ryjki :)wstawiasz? zal do potegi