Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktosona

co zrobić w takiej sytuacji..

Polecane posty

Gość ktosona

witam, chciałabym dowiedzieć się jak wygada obdukcja po pobiciu gdzie taka obdukcje sie robi, czy to u lekarza rodzinnego czy gdzies indziej.. czy sprawa od razu jest zgłaszana na policje czy tylko wtedy kiedy sama to zgłosze lub wyraze zgode? oczekuje tylko powaznych odpowiedzi..

Gość c rauai a
idz do rodzinnego lub zadzwon na policję i ci powiedzą

najlepiej iść do szpitala. tam powinni zawiadomić policję ale pewna nie jestem. może zadzwoń na policję i dowiedz się

Gość najmadrzejszy na swiecie
idz do lekarza i to szybko, zeby slady nie zeszly. Pobicie jest z tego co wiem scigane z urzedu. Zloz doniesienie do prokuratury lub na policje.

Gość ktosona
jesli zadzwonie i zapytam.. to czy oni od razu nie zaczna czegoś podejrzewac.. poprostu chciałabym miec udokumentowane kilka rzeczy, jesli kiedys faktycznie zdecydowalabym sie na ta policje..

Gość Godejwa
obdukcję - nie każdy lekarz ma uprawnienia aby zaś w sądzie był dowód.

Gość ktosona
wiem że to głupie ale jak narazie jeszcze to znosze.. nie chce donosic na meza.. nie musicie pisac ze jestem glupia.. wiem to.. cały czas łudze sie ze wszystko sie zmieni.. nie zrozumie tego osoba która tego nie pzezyła..

Gość ktosona
przeżyła* przepraszam..

Gość junn
no to żeby się kiedyś nie okazało że nie będzie obdukcji a sekcja. :( tak to się czasem kończy. Nie życzę ci źle ale zastanów się nad tym póki czas jeszcze masz.

Gość Godejwa
autorko- nie czekaj na dalszy rozwój wypadków tylko działaj od razu, obdukcja, zgłoszenie pobicia na policji .

zadzwon na policje, przeciez nie musisz sie od razu przedstawiac. A obdukcje wykonuje lekarz medycyny sadowej. Spiesz sie, bo slady zejda i bedzie po ptakach.

Wiele zależy od tego, jakie nastąpiły obrażenia: CYTAT Art. 157. 1. Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, inny niż określony w art. 156 1, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. 2. Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwający nie dłużej niż 7 dni, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w 1 lub 2 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. 4. Ściganie przestępstwa określonego w 2 lub 3, jeżeli naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia nie trwał dłużej niż 7 dni, odbywa się z oskarżenia prywatnego. Art. 217. 1. Kto uderza człowieka lub w inny sposób narusza jego nietykalność cielesną, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. 2. Jeżeli naruszenie nietykalności wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności, sąd może odstąpić od wymierzenia kary. 3. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego. w przypadku, jeżeli obrażenia były lekkie (np. nie doszło do złamania nosa), to bardzo prawdopodobne, że Prokurator sprawę umorzy - gdyż właściwe jest złożenie aktu oskarżenia prywatnego CYTAT Art. 59. 1. Pokrzywdzony może jako oskarżyciel prywatny wnosić i popierać oskarżenie o przestępstwa ścigane z oskarżenia prywatnego Art. 60. 1. W sprawach o przestępstwa ścigane z oskarżenia prywatnego prokurator wszczyna postępowanie albo wstępuje do postępowania już wszczętego, jeżeli wymaga tego interes społeczny. Art. 487. Akt oskarżenia może ograniczyć się do oznaczenia osoby oskarżonego, zarzucanego mu czynu oraz wskazania dowodów, na których opiera się oskarżenie. Art. 488. 1. Policja na żądanie pokrzywdzonego przyjmuje ustną lub pisemną skargę i w razie potrzeby zabezpiecza dowody, po czym przesyła skargę do właściwego sądu. co do uszkodzenia mienia - okularów - zależy od wartości, czy będzie to wykroczenie, CYTAT Art. 124. 1. Kto cudzą rzecz umyślnie niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, jeżeli szkoda nie przekracza 250 złotych, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. 2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo są karalne. 3. Ściganie następuje na żądanie pokrzywdzonego. 4. W razie popełnienia wykroczenia można orzec obowiązek zapłaty równowartości wyrządzonej szkody lub obowiązek przywrócenia do stanu poprzedniego. czy występek: CYTAT Art. 288. 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. 4. Ściganie przestępstwa określonego w 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

czyli jednak na wniosek Ale z obdukcja nie zwlekaj

Gość ktosona
to wszystko przez ten piep****ny alkohol.. co do sladów.. podejrzewam że nie pierwsze nie ostatnie.. ciezko jest doniesc na kogos kogo sie kocha.. tzn juz sama nie wiem chyba kochało.. dzis musialam sciac włosy... bo miałam tak zmasakrowane po wczorajszym... ehh...

Gość Godejwa
walcz o siebie. kochasz nie jego a wyobrażenie:(

Gość junn
"to wszystko przez ten piep****ny alkohol" no i tu jest jasne co jest dla niego najważniejsze w życiu. I nie jesteś to ty. Uciekaj bo łapiesz się tylko złudzeń.

Gość ktosona
nie wyobrazam sobie zeby on mogłbyc z kims innym :( podejrzewam że i ja bym nie mogła miec nikogo innego.. okropny metlik.. a dzis zas pijany.. tyle ze na szczescie spi..

Gość Godejwa
cóż , kiedyś będziesz żalować zmarnowanego czasu i tego jak teraz wszystko postrzegasz:( .

Gość ktosona
a miała któraś z Was to samo?

Gość ......ja miałam.......
nie masz na co czekać, nic sie nie zmieni. więcej nic nie napiszę.

Gość ktosona
napisz tylko czy poszlas na policje..

tak. do prokuratury, ale sprawę umorzono , brak dowodów(też nie poszłam na obdukcję) było coraz gorzej, wreszcie odeszłam a raczej uciekłam do rodziny.

Gość ktosona
macie razem dzieci?

tak. płaci alimenty. wreszcie mam spokój. nienawidzę go!

Gość ktosona
wtedy były małe? ile to wszystko trwało? co dalej, myslisz ze jeszcze kiedys komuś bedziesz w stanie zaufac.. pokochac kogos? jestem jeszcze bardzo młoda.. nie chce byc sama.. boje sie..

Gość ktosona
widuje sie z dziecmi?

ja jestem sama z własnego wyboru , nie chcę juz żadnego faceta. Ty jak będziesz chciała znajdziesz sobie innego. Bylebyś dobrze wybrała tego następnego.

nie widuje, olał je kompletnie. teraz sa już duże i też mają go gdzieś.

Gość ktosona
zazdroszcze że juz jestes po.... i podziwiam że potrafiłaś powiedzieć NIE!

ale 10 lat się męczyłam:(