Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marekzegarek

kto ponisi koszta komornicze, gdy oszust -wierzyciel się wycofał

Polecane posty

Gość marekzegarek

Przez pół roku przebywałam w szpitalu.W tym czasie listonosz dwa razy avizował list polecony(o ile to w ogóle zrobił-wiedział, że mnie nie ma w domu) z Sądu Upominawczego. Po 2 latach przychodzi pismo, że mam komornika i dług prawie 1.600 zł. Nie wiedziałem, co to za dług. Zadzwoniłem do Sądu w Lublinie i okazało się, że wierzycielem jest jakaś firma Krzak w imieniu "najlepszej" w Polsce telefonii komórkowej, która jest ciągle poza zasięgiem. Za to, że w terminie ustawowym rozwiązałem umowę(posiadam wszelkie dokumenty) i nie chciałem płacić dalej nadsyłanych rachunków, a z telefonu nie korzystałem na 4 miesiące przed zakończeniem umowy(zgubiłem kartę-ale abonament cały czas do końca umowy opłacałem). Wniosłem sprzeciw- Sąd uchylił swoje wcześniejsze postanowienie i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia przez Sąd rejonowy. Natomiast dla mnie przyszło wezwanie do zapłaty za koszty komornicze z informacją, że wierzyciel wycofał się ze sprawy po niekorzystnym dla niego postanowieniu SR w Lublinie. Moje pytania: 1. Kto powinien ponieść koszta komornicze. W mojej ocenie, ja nie posiadam żadnego długu,a umowa została terminowo rozwiązana. 2. Czy wierzyciel może ponownie założyć sprawę. Umowa została rozwiązana z I=w maju 2008 roku. czy termin na roszczenia jest 3lata, 5 lat, czy 10.

Gość Emmett Fitz-Hume
Ty ponosisz koszty, których zwrotu możesz dochodzić od tego, kto złozył wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego. Wiem, że wkurzy Cię ta odpowiedź więc nie będę dalej dyskutował :P

Gość marekzegarek
wręcz przeciwnie -dziękuję. Podpowiedź mi jeszcze w kwestii roszczeń 3 , 5 czy 10. Mi się wydaje, że 3 lata.