Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maravilla.

Karta ciąży i oznaczenia.

Polecane posty

Gość maravilla.

Hej. Znalazłam na internecie kartę ciąży, ale nie mogę doczytać się co pisze w poszczególnych rubrykach. Może wy będziecie wiedzieć ? http://i49.tinypic.com/16aem46.jpg tutaj jest zdjęcie Strasznie malutkie ;/ Ale właśnie dlatego nie moge sie roczytac. Na początku pisze "I wczesna ciążą" pod tym jest data i tydzień ciąży potem czy ciaza mnoga czy pojedyncza a potem co...?

Przykro mi ale chyba nikt tu nie ma aż takiego sokolego wzroku :D. Bo nic nie widać na tym nawet po powiększeniu :/.

Gość Taka jedna Wiola
a czemu akurat interesuje Cię ta karta ciąży? Ja miałam zupełnie inną.

Gość maravilla.
Chodzi mi o same oznaczenia. Na początku jest "I Ciąża wczesna" i pod tym jest datya, tydzień ciąży, ciąża pojedyncza lub mnoga a potem nie wiem co jest, a potem CRL i ponizej FHR potem znów nie wiem a na dole są uwagi potem jest "11 - 13 Hbd" i pod tym znów jest CRL obok jest Ht, linijkę niżej jest BPD a obok Hb, niżej FHR potem linijke niżej nie wiem co jest i potem znów Uwagi. http://i49.tinypic.com/8wcqhg.jpg W tym linku macie trochę większe zdjęcie. Zapisałam obok każdego oznaczenia to samo, żeby było widać co tam pisze. I tak gdzie są pytajniki nie wiem co pisze. Jak mozecie to pomóżcie...

Gość junn
to najdłuższe to może być kosmówka to na samej górze to niewiele widać ale na logikę to przy pierwszym usg lekarz mierzył też wielkość pęcherzyka ciążowego i to oznacza się GS.

Gość maravilla.
A co powinno być przy tej kosmówce napisane ? Jakiś numer, długość jej, nie wiem może "nie odkleja się" ?

Gość junn
co do kosmówki to na pierwszym opisie z usg mam napisane: "kosmówka bez cech odklejania" a na kolejnym jest do wyboru: "kosmówka na ścianie: przedniej/tylnej/w dnie/ nisko usadowione/przodujące" żadnych numerów czy długości.