Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinakk

Kąpiel dziecka raz w tygodniu

Polecane posty

Gość karolinakk

Bratanek jest kąpany co 6/7 dni, ma 4 lata i jego matka uważa że to wystarczające. Co dzień jest mycie twarzy stopy zęby i to wszystko. Nie dowiedziałabym się o tym, gdybym nie przyjechała do nich w odwiedziny na kilka dni i bratowa była lekko zdziwiona, ze moją córkę kąpie codziennie.

Gość sialalalalaaaaaaaa
moja bratowa kapie swojego syna 2 razy w tygodniu tak jest praktycznie od zawsze teraz jak ma 10 lat tez nie kąpie sie codziennie porazka :P

Gość kolorowekredkimaminiedammmm
moja znajoma kąpie dziecko 2 razy w miesiącu :o i się z tego chwali, bo jest "ekologiczna", nie używa płynu do kąpieli, tylko szamponu w kostce ze sklepu z jakimiś eko kosmetykami :o

Gość pomaranczowa gruszka
ja w czasie jzimy kąpię mala co 2 dni, codziennie myjemy pupe, buzie, rece... jesienia, latem i wiosna tak jak teraz jak jest cieplo i dziecko lata pol dnia po placu zabaw, piaskownicy itd to OBOWIAZKOWO jest kapiel codziennie..nie wyobrazam sobie altem brudnego, spoconego dziecka nie wykapac i tak mu pozwolic isc spac...

też tak kiedyś dbaliśmy o higienę (poza latem, kiedy co dzień kąpaliśmy się w jeziorze), żyjemy:) mamy się dobrze:)

Gość mnckdfnkdfnkdf
Ja mieszkam w Austrii i tu lekarze zalecają kąpanie niemowlęcia w zimie i ogólnie aż do wiosny raz w tygodniu a jak tylko zacznie się ciepły sezon i dziecko zaczyna się pocić to nawet codziennie. Ja kąpałam swoją córkę co 3 dni od początku a obecnie już codziennie kładę ją w wannie i robię jej prysznic żeby nie przesuszać wodą codziennie skóry (żeby nie leżała w tej wodzie w wannie) bo mamy bardzo twardą wodę.

Gość Kąpiel w ogóle nie jest
higieniczna, a moczenie w wodzie pozbawia skórę naturalnej warstwy ochronnej. Moja córka kąpie się wyłacznie jak chce sie pobawić w pianie. Latem codzienny prysznic

Ja czekam na swojego maluszka ale już wiem, że będę go kąpać co 2-3 dni żeby nie niszczyć warstwy ochronnej skóry. Poza tym codziennie będę przecierać dziecko chusteczkami nawilżanymi i nakładać kremik. Oczywiście kiedy będzie gorąco to sprawa ma się inaczej. No ale nie dajmy się zwariować :)

tak, mamy 21 wiek, pestycydy i inne gówno w warzywach, sól trującą w mięsie, silne detergenty w każdym prawie srodku do mycia, grzybice, egzemy i inne cuda...i codzienne mycie jako oznakę postępu - ciekawe co będzie za 100 lat - mycie co godzinę? kąpię dzieci co drugi dzień teraz jak są starsze i więcej ganiają - latem pewnie będzie prysznic codziennie, ale cały czas mam wątpliwości, czy to nie za często... postarałam się już o 'słabszy' płyn do mycia, a mimo to nadal mają suchą skórę i trzeba smarować.. p.s: na razie nie śmierdzą;)

Gość karolinakk
Nikt tu nie mówi o moczeniu się w wannie pełnej piany przez godzinę. Ale takie dziecko łatwiej jest wsadzić do wanny, umyć co trzeba i wyjąć, mnie wystarcza 10 minut.

Gość srxdecftgyubhjiokp
DO ex-D.Bill :A brud na skórze twojego dziecka stanowi super ochrone pred złem całego świata.Kobieto,jestes brudasem i jestem w szoku ze tego nie widzisz! Kto ci kaze je szorowac,delikatne mydełko w zupełnosci wystarczy.Wyobrazam soebie te brudne nogi nie mówiąc juz o tyłku czy strefie intymnej.Zakażenia murowane!! ble.

Gość teraz rozumies ty od codzennyc
do tej co uwaza,ze dzieci smierdza jak sie nie kapie je codziennie. bzdura jakich malo! smierdza tylko te dzieci,ktore matki kapia codziennie i nagle przez 2-3 dni nie wykapia. skora sie tak dostosowuje,ze smierdzi od razu potem. dzieci nie kapane co dziennie,a co 2-3 dni,nie smierdza BO MAJA NIENARUSZONA WARSTWE OCHRONNA SKORY

Gość srxdecftgyubhjiokp
buhahahahaha doobreeeee

Gość srxdecftgyubhjiokp
jeszccze moge zrozumiec ze nie kapie sie noworodka ale taki 3,4-ro latek biegajaacy po dworze,na placu zabaw,w przedszkolu itp No szok!!A zeby tez im myjecie co kilka dni??

Gość kasinka...
mam takich znajomych...juz doroslych...coraz rzadziej ich odwiedzam, umawiam sie na kawe itp. wciaz nagabuja, a co ja mam im powiedziec??? Ze nie chce przebywac w ich towarzystwie, bo smierdza????

Gość kasinka...
...ich dziecko tez smierdzialo. Teraz jest juz na tyle duze, ze myje sie samo. I stanowi wyjatek w tej rodzinie. Ostatnio wyraznie unikala ojca, ktory chcial ja wysciskac. Widac bylo, ze sie go...brzydzi :o

Gość srxdecftgyubhjiokp
do ex-D.Bill : przerazasz mnie i pewnie w dodatku śmierdzisz.Nie myj siebie,nie myj swojego dziecka-a jak kiedys dostanie choróbsko o pachnącej nazwie róża, będziesz sobie pluła w brodę,ze dopuściłaś do takiego stanu.Twój brak wiedzy dot.higieny skóry jest przerażający.

Gość srxdecftgyubhjiokp
acha i jak sie boisz detergentów to są mydła delikatne.Pisze bo pewnie nie wiesz.

Gość srxdecftgyubhjiokp
I wbij sobie do głowy,że trzeba się myć. Brud jest to tłuszcz plus nabłonki plus warstwa bakterii

a czytac potrafisz? napisałam wcześniej, że kupiłam srodek łagodniejszy niż inne dla dzieci...to kiedy ten brud się tworzy i co to dokładnie jest?

Gość kasinka...
rozumiem, ze przeciwnicy mycia ignoruja fakt, ze (oprocz szczepionek) na ograniczenie chorob dziesiatkujacych ludzkosc od wiekow znaczacy wplyw mialo wprowadzenie zasad higieny, uzywania biezacej wody oraz skanalizowanie miast i wsi? :P

a gdzie napisałam, że nie myję dzieci??? myję je co drugi dzień, czasem co trzeci jak coś wypadnie, czasem codziennie jak widzę taką potrzebę... no i kiedy się tworzy ten brud?

Gość srxdecftgyubhjiokp
już ci odpisałam co to jest brud.Mam włączyć CapsLocka? Jesli kupiłas delkikatne mydło,ziołowe lub specjalne dla dzieci to jaki jest problem by nie myc dziecka codziennie?czego sie boisz?rachunku za wodę?

a może powinnam myć dziecko co 6 h np. - bo bakterie na pewno 'osiadają' mu na skórze tuż po wyjęciu z wanny?

Gość srxdecftgyubhjiokp
wystarczy,ze umyje sie raz dziennie.Poza tym ręce ma myć przed jedzeniem.Zęby 2 razy dziennie i po słodkim.To tak na wstępie twojej edukacji w zakresie higieny.Acha i jeszcze jedno: majtki i sarpetki zmieniamy codziennie

kto zarządził, że należy umyć dziecko raz dziennie? a może jednak trzeba częściej? a może wystarczy co dwa dni? hmm??? bo ja sobie tych informacji nie wymyśliłam słońce - mam je od pracowników służby zdrowia... po urodzeniu np. córka nie była myta przez 3 dni, miała nawet strupki krwi we włosach nim ich nie wytarłam, właśnie po to żeby jej nie zmywac naturalnej ochrony, którą miała na skórze, zeby nie łapała bakterii... potem też rozmawiałam na te tematy z lekarzem i zalecenie było: noworodki i niemowlaki dwa razy w tygodniu, starsze trochę częściej i zależnie od pory roku... a teraz idź się doucz, bo masz stare informacje:)

czytam czytam i śmiać mi się chce :D:D:D nikt nie mówił o chodowaniu brudasów tylko o logicznym i sensownym zachowaniu!!! po pierwsze rozgraniczmy 3 pojęcia: -kąpiel -prysznic -mycie mam obecnie w szkole zajęcia z higieny z babeczką bardzo kompetentną w tym zakresie i wiecie co nam powiedziała? że kąpiel nawet dla dorosłego nie powinna być częsciej niż raz w tygodniu bo jest najzywczajniej w świecie niezdrowa owszem prysznic dorosły powinien brać codziennie, ale dziecko też nie codziennie tylko co 2-3 dni w zależności od wieku a i jeszcze pojecie mycia czyli szybiego przetarcia gąbką to to jak najbardziej codziennie bo usówa zanieczyszczenia, pot i nieprzyjemny zapach ale nie narusza warstwy lipidowej :) i ja się z tym zgadzam nawet na szkołach rodzenia położne tłukom mamusiom do łepetynek że się nie kąpie codziennie a pierwsza kąpiel w życiu dziecka to powinna być dopiero po jakimś tygodniu od porodu myślicie że z czego się biorą np łuszczyce czy grzybice? wcale nie z brudu!!! tylko właśnie z nadmiernej higieny!!!