Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

luiza1988

boje sie okropnie !!!

Polecane posty

hej!! nie chce mi sie doslownie zyc ,jestem juz zmeczona psychicznie..nie moge spac,zadreczam sie psychicznie..caly pierwszy miesiac ciazy ostro pilam i palilam ,bo nir wiedzialam o ciazy..odkad wiem nie pije i nie pale..ale nie potrafie normalnie funkcjonowac z poczuciem winy ,ze moze cos uszkodzilam maluszkowi..jestem zalamana!!!!! czy ktoras z was miala podobna sytuacje ?? w ogole wypowiedzcie sie prosze !!

Gość sjdvhaue
tak. ale na szczescie mam zdrowa coreczke rob badania systematycznie

moja córka ma astmę i często choruje. nie mogę sobie tego darować

Gość gulgulgulgul
no ja tez tak robilam mam zdrowe dzieciatki i od momentu ciazy nie pije i nie pale i nie chce tego juz ruszyc i jak widze ze dziewczyny juz w mlodym bardzo wieku pija i pala nawet w ciazy swiadomie to az mnie ciarki przechodza. my sie opamietalysmy.

Gość ehh niektorzy nie maja problem
Ale o czym wy mówicie, pierwsze 4 tygodnie to faza tworzenia się komórek, które nie są połączone z organizmem matki. Nie ma szansy zaszkodzić dziecku na tak wczesnym etapie ciąży, więc się nie stresujcie! Teraz wazne jest, zeby dbac o siebie i dziecko. Sama to sprawdzilam, tez w 3 tc (a tak naprawde w 1) wypilam cala butle wina i szukalam w necie informacji i znalazlam, ze w tak wczesnej ciazy nie ma szans na zagrozenie ale potem oczywiscie trzeba uwazac.

a palilas cala ciaze ,czy tylko do jakiegos czasu ?? i co z alkoholem? ja caly 1 msc ciaxy zylam normalnie ,zrobilam test jak sie okazalo za wczesnie -wyszedl negat i zylam normalnie ,byl imprezowy czas,duzo urodzin,imienin to pilo sie i palilo..odkad dowiedzialam sie o ciazy nawet nie wacham alkoholu,ani nie pale ! a ktos u Ciebie w rodzinie ma astme ??

Gość ehh niektorzy nie maja problem
Acha oczywiscie nie wiedzialam, ze jestem w ciazy jak pilam to wino, dowiedzialam sie juz po fakcie.

no ,ale ja pilam i palilam do 5 tyg ciazy wg usg ,a om to jux byl 7 tydz :-(:-(:-(

u mnie było dokładnie jak u luizy, tyle, że do 6 tygodnia. i te 6 tygodni akurat wypadało na listopad-grudzień, czyli urodziny mojej siostry, rocznica ślubu drugiej siostry, święta oczywiście, na sylwestra już wiedziałam to alkoholu ani kropli. jak w dzień po świętach zrobiłam test i wyszedł pozytywny to też byłam przerażona, że co ja narobiłam. a najgorsze było to, że my się nie zabezpieczaliśmy i wiedziałam, że mogę zajść w ciążę i dosłownie co drugi dzień robiłam test. i do 6 tygodnia wychodził negatywny. przed każdą imprezą robiłam test właśnie z tą myślą, że jak wyjdzie pozytywny to już zero picia. i dupa. ale pytałam mojego lekarza, powiedział, że to za wcześnie bym zaszkodziła dziecku, bo łożysko wykształca się dopiero około 10 tygodnia i dopiero wtedy tak naprawdę dziecko jest połączone z matką.

no tak ,ale strasza tym fas i w ogole boje sie ,ze moze serduszko uszkodzilam..co innego chore dziecko ,bo geny itd ,a co innego samej skrzywdzic je na cale zycie :-(:-(:-(

urodzilas juz dzidziusia ,wszystko ok?? czy jestes w ciazy ?? na usg ok wszystko ?? ps.dzieki za wsparcie :-*

tak trabia ,ze te pierwsze 3 m-ce sa najwazniejsze w calej ciazy ,ze wtedy wszystko sie rozwija,tworzy ,a potem juz tylko rosnie..

:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'(:'( znacie jakies dzieci z fas ??

Gość Jasiepytam
Ja do 7 tc nawpierniczalam sie aviomariny, ktory nalezy do klasy lekow ktore moga oddzialywac na plod. Bylam wowczas za granica, lecialam samolotem, pozniej duzo jezdzilam - byly swieta, a ze mam silna chorobe lokomocyjna zarlam jak glupia po 2 aviomariny dziennie. Dowiedzialam sie o ciazy dzien przed wylotem. Umieralam 2 h w samolocie, pozniej 8 h w samochodzie. Wymiotowalam chyba z 12 razy. Pytalam o to lekarza, twierdzil, ze malo prawdopodobne, bo dziecko odzywia sie w tym okresie przez cialko zolte i nie ma stycznosci z matka. Teraz jestem w 25 tc, maluch rozwija sie dobrze. :)

Gość MamaFilipkaaaa
Ale co chcesz jeszcze uslyszec. Nikt Ci na 100% nie powie, nawet lekarz. Nie sadze aby mialo to jakis wplyw, niemal kazda kobieta ma cos na sumieniu, gdy nie wiedziala o ciazy, a to alkohol, a to papierosy albo leki. Jeszcze inne robily przeswietlenia rtg. Organizm jest tak skonstruowany, ze na wypadek takich sytuacji dziecku nic sie nie dzieje w pierwszych tygodniach.

Gość 30 ssstkaa
Mój syn ma astmę i afazję:((((((

Gość MamaFilipkaaaa
Wspolczuje, ale nie wiadomo z jakiego powodu ma.

Gość TakaSobieMama:)
Co chcesz jeszcze wiedziec ? Dobrze Ci ktos napisal, do ktoregos tam tygodnia (chyba 8-go od zagniezdzenia) zarodek jest kompletnie NIEZALEZNY od matki. Pierwsze tygodnie sa bardzo wazne, fakt, wszyskie najwazniejsze narzady i funkcje sie ksztaltuja, ale dziecko czerpie w tym okresie wszytko z cialka zoltego, dlatego to jak przebiegaja te pierwsze tygodnie zalezy od tego jakiej jakosci jest jajeczko. Sama o ciazy dowiedzialam sie pozno, nie czekalam na nia z zapartym tchem :P i dopiero po powrocie z wakacj przypomnialam sobie ze mialam miec ores 3 tygodnie wczesniej :P .... wakacje byly dosyc burzliwe ;), wiadomo : imprezki, nocne szalenstwa... a coreczka to okaz zdrowia :) Nie zamartwiaj sie, dbaj teraz o siebie, zdrowo sie odzywiaj a wszystko bedzie dobrze !!

Gość OUPiS
Wszystkie dziewczyny z mojego otoczenia w pierwszych tygodniach ciąży (nieświadomie) piły alkohol, większość też paliła papierosy. Osobiście byłam na dwudniowym weselu w 3 tygodniu ciąży - piłam mocny alkohol i wypaliłam mnóstwo papierosów... od momentu zrobienia testu nic piję i nie palę, jestem w połowie ciąży i wszystko ok. Lekarz mi powiedział, że to normalne na początku ciąży, że robi się "niezdrowe rzeczy", ale najczęściej nie mają one wpływu na rozwój dziecka. Głowa do góry i nie denerwuj się bo stres też może zaszkodzić maleństwu!

Gość przyszła mama to ja???????????
a co ja mam powiedziec--imprezowałam, piłam , paliłam (nie tylko fajki...) i nagle przestałam miec okres poszłam do gin i okazało sie ze jestem w 6mies ciąży!!!!!!!11 caly czas mialam okres, zero jakichs objawów, szalałam, bawilam sie, mam stalego chlopaka ale po prostu jakies takie szalencze dni mielismy ze alkochol, trawka... a tu ciaza!!!!!!!!!!!!!!!! i juz 6miesiac...zero kg na plusie, brzucha nie ma itd ja to sie dopiero boje.......