Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mania pragmatyk

Medycyna medycyna!!! studia-pomozcie

Polecane posty

Gość Mania pragmatyk

Witajcie! jestem obecnie w 3 klasie technikum. O studiach w Collegium Medicum w Bydgoszczy mysle juz powaznie - bycie lekarzem jest czyms co chcialam bym robic w zyciu. Ucze sie w miare dobrze +/- srednia 4.5 . Poszukuje osoby ktora ma wiedze na temat studiow ktorej nigdzie w internecie do tej pory nie znalazlam. Nie oficjalnie wiem ze na maturze moge zdawac chemie. Pytanie jak wygladaja szczegoly takiego wyboru tj. ktos mi ostatnio mowil ze przed dostaniem sie na studia powinnam byc po jakis kursach. Nic z tego nie rozumiem. Czy jesli wyciagnelabym srednia na swiadectwo z paskiem i zdalabym z tej chemi dobrze mature to bede tak czy siak musiala pisac jakis egzamin wstepny? Prawda jest taka ze z biologi ktora mam w szkole wynosze niestety niewiele z powodu slabego nauczyciela dlatego balabym sie konfrontacji z tymi tematami. Wierze ze bedac na studiach zdolalabym nadrobic te zaleglosci. Musze od czegos zaczac a brak mi obiektywnych stron w necie. A jak sprawa z kosztami i godzinami zajec. Nie wiem jak sie za to wszystko zabrac prosze o pomoc. Z gory dziekuje. Mania

Gość Chemia?Musisz zdać
mature rozszerzoną z biologii,fizyki i chemii,matematyki aby dostać się na pewno,i licz się z tym że z każdego musisz mieć minimum 85%,ogólnie bez rozszerzonej chemii i biologii na minimum 85 nie masz szans.

Gość Chemia?Musisz zdać
Źle dobrałaś szkołe,mogłaś iść do liceum w kierunku bio-chem,tam jest nacisk na oba te przedmioty,co więcej w rozszerzeniu,chcesz iść na medycyne a nie masz pojęcia o biologii?

Gość Mania pragmatyk
tak to jest z ta moja biologia ze rzeczywiscie niewiele wiem ale marze o tym zawodzie i naprawde bym zarywala nocki zeby szlo mi jak najlepiej. a co do wyboru szkoly sredniej to coz...moje plany zyciowe z czasem sie zmienily zwyczajnie. co do chemii to obowiazkowo rozszerzona tak? ale czy sama chemia nie wystarczy?

Gość marceliniMarcel
Przede wszystkim musisz być obryta z biologii, chemii i fizy czy matmy - nie wiem co teraz w końcu chcą. Co Ty chcesz nadrabiać z bioli na studiach? :) Ty myślisz, że na medyku będziesz się o pierwotniaczkach i skorupiakach uczyć? :D Litości! Tam nie przyda ci się ani linijka wiedzy jaką przyswoiłaś na lekcji biologii w szkole. Taka prawda :)

Gość Mania pragmatyk
Lucero jestem z bydgoszczy witaj wiesz cos o tej szkole dokladniej? cos prawdziwego a nie te wszystkie kity jakie wciska mi ich strona. szkola wiadomo nigdy nie jest taka bajkowa jak oni je reklamuje

Gość Mania pragmatyk
marcelini nutka pocieszenia zatem z tym ze nic czego do tej pory sie ucze mi sie nie przyda. ale co z tym egzaminem wstepnym jest cos takiego? wybaczcie moze odpowiedzi sie wam wydaja oczywiste ale ja nie jestem w tym taka biedla ;D

Gość wiwioralekarz
Ja studiuję. Musisz zdawać na poziomach rozszerzonym: 1)biologię 2)chemię 3)fizykę jeśli nie zdasz tych 3 przedmiotów rozszerzonych nawet Twojej kandydatury nie wezmą pod uwagę poza tym, z choinki się urwałaś? są str internetowe konkretnych uczelni tam masz napisane (w zakładce rekrutacja) co musisz zdawać. nie ma żadnych egz wstępnych już od paru lat próg pkt bardzo wysoki

Gość yetji
Dziewczyno nie trolluj tutaj Piszesz jak tępy osioł. Nie obiecuj nam, że jak się dostaniesz to nocki będziesz zarywać, bo to jest akurat pewniak. Żeby się utrzymać MUSISZ zarywać nocki i zrezygnować z imprez. Tylko żeby te nocki móc zarywać trzeba się tam dostać! Żeby się dostać przydałoby się wiedzieć czego wymagają od kandydata. Jeżeli jesteś w 3 klasie i o takie rzeczy pytasz na kafe, to z tobą coś jest nie tak panienko. Poza tym co laska po technikum chce w CM robić?! Chyba nosić preparaty na zajęcia z anatomii :)

Gość wiwioralekarz
no właśnie chyba nie jest z Tobą za dobrze, skoro nie potrafisz znaleźć przedmiotów, które trzeba zdawać? Jak Ty sobie poradzisz?

Gość Mania pragmatyk
hej hej spokojnie zaczynacie po mnie jezdzic jak po dwulatce zdaje sobie sprawe z tego ze nie ma latwo ale gdybym byla jakas tempawa to bym sie nie wybierala do technikum ;D a mam inne zainteresowania i na pewno to nie jest komputer wiec te ich strony sa dla mnie z lekka zagmatwane. A na forach z tego co czytalam to kazdy o tym przedmiotach ktore trzeba zdawac pisze co ine stad tez zalozylam wlasny watek wiec zejdzcie ze mnie ;D

Gość Mania pragmatyk
Ja studiuję. Musisz zdawać na poziomach rozszerzonym: 1)biologię 2)chemię 3)fizykę jeśli nie zdasz tych 3 przedmiotów rozszerzonych nawet Twojej kandydatury nie wezmą pod uwagę swoja droga dziekuje za ta odpowiedz. krotko i na temat

Gość pstała czyteliczka :)
jesteś tepawa, jak sie myśli o medycynie to się z mety idzie do liceum na profil biol chem! a ty z biologii kulejesz to o medycynie zapomnij!

Gość wiwioralekarz
nikt po Tobie nie jedzie, tylko zadajesz z dupy pytania dlatego są rozbieżnośći, bo niektóre uczelnie wymagają czasami fizyki, czasami nie. np. łódź - biologia, chemia, fizyka\ poznan - biologia, chemia ale biologia i chemia jest wszędzie dlatego też wejdź na str uczelni na którą chcesz iść i tam masz odp na swoją mega skomplikowaną zagadke

Gość incsaipdnvcpiewv
Absolutnie musiałabyś zdawać rozszerzoną maturę z biologii, chemii. Nie wiem jak tam jest z fizyką/matmą, musisz sprawdzić na stronie uczelni w zakładce "rekrutacja". Masz jeszcze rok technikum tak? Jeśli ostro weźmiesz sie do pracy i np pójdziesz na korki to jak najbardziej w rok jest wykonalne nauczenie sie biologii i chemii. Jeśli chcesz coś jeszcze widać to możemy popisać na gg - studiuję med, tyle że nie w bydg.

Gość ehajes
Żebyś wiedziała, że zejdziemy z ciebie, bo z debilem szkoda dyskutować. Gdybyś nie była tępa, to chcąc pójść na lekarski poszłabyś do LO, a nie do technikum. Poza tym skoro potrafisz korzystać z tego forum, to z wejściem na stronę uczelni też raczej byś sobie poradziła. I nie pierdol, że każdy pisze co innego jeśli chodzi o wybór przedmiotów, bo pierdolisz!

Gość Mania pragmatyk
tego czemu ktos mnie co chwile pyta czemu wybralam technikum a nie liceum to nie zrozumiem. czy wszyscy w gimnazjum wiedza juz co chca w zyciu robic? moze ja wpadlam na to dopiero w 2 klasie technikum i co w zwiazku z tym mialam rzucic te szkole i isc do liceum i wszystko od poczatku zaczynac.. tu tez chyba nie wszyscy mysla ;D

Gość wgbs
A w jakim technikum jesteś? O jakim profilu?

Gość incsaipdnvcpiewv
ok Mania, to masz jeszcze jakieś pytania poza przedmiotami?

Gość mammadelene .
gowno prawda- ucz sie testow- testy testy testy i jeszcze raz maturalne testy, i zapisz sie w przyszlym roku na kurs przedmaturalny , polecam ci kursy np. z institut medicus ( chemia i biologia) . Na lekarski do CM wcale nie tak trudno sie dostac biora pod uwage dwa, a nie 3 przedmioty na poziomie rozsz - biol i chem) i jak bedziesz miala po 84 % z palcem w d. sie dostaniesz. Ja mialam 92% z bioli i 76 z chemi i wlasnie koncze 2 rok na leku wlasnie w Bdg :) i nie zawracaj sobie dupy np. ocenami z polskiego angielskiego gegry i przedmiotami zawodowymi, bo wtedy sie nie dostaniesz. Ja konczylam Technikum lesne :)

Gość Mania pragmatyk
dziekuje incsaipdnvcpiewv ;D jesli chodzi o czas spedzony w szkole to jak to rzeczywiscie wyglada?

Gość incsaipdnvcpiewv
Mania, możemy przerzucic sie na gg?

Gość incsaipdnvcpiewv
łatwiej będzie nam pisać, bo tutaj muszę odświeżać co chwilkę stronę żeby widzieć czy coś napisałaś:) podaj gg, to opiszę Ci mniej więcej co i jak wygląda na 1,2 i 3 roku (bo jestem właśnie na 3;P) Pozdrawiam:)

Gość incsaipdnvcpiewv
śledź - możliwe. medycyna stacjonarna to progi w granicach 170 (ok 85 z każdego), niestacjonarna (czyli normalna dzienna ale płatna) ok 155. Oczywiscie są rozbieżności między uczelniami, zwłaszcza że nie które chcą 2 a inne 3 przedmiotów:)

Gość Mania pragmatyk
mammadelene . -my-po technikum- sie rozumiemy ;D bardzo cenna info o tym kursie!!!!!! i to jest wlasnie cel tej str! nie oczekiwalam przekąsow tylko wlasnie czegos takiego. wiesz moze cos o tym kursie wiecej? jestes bezcenna... moje gg to dla osoby isdgfskg-jakiejs tam ;D 8034836

Gość Mania pragmatyk
dla wgbs to po tej szkole bede technikiem architektury krajobrazu ;D