Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulinaa dolce

Duza krótkowzroczność, ciążą i poród cc

Polecane posty

Gość paulinaa dolce

Witam, Czy są tu jakieś kobietki które mają duża wadę wzroku tzn powyżej minus 7 dp i przez to nie mogą rodzic naturalnie?

Gość junn
tu nie chodzi o rozmiar wady a o groźbę odklejenia siatkówki: "Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazaniem do cięcia cesarskiego są wyłącznie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki. Liczba dioptrii nie ma tu więc nic do rzeczy, bo krótkowzroczność bez względu na stopień zaawansowania w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego. Poród nie powoduje bowiem pogłębienia się wady wzroku, w tym wypadku krótkowzroczności."

Gość paulinaa dolce
Nie zgodze się że poród nie może pogorszyć wady wzroku. Każdy silny wysiłek fizyczny może przyczynić sie do poglebienia wady wzroku a porod wysilkiem fizycznym bez watpienia jest

Gość sdfsdfasdsadasdas
junn co TY pieprzysz moja koelzanka ma -4 i jej gineokolog zabronil jej rodzic naturalnie , wlasnie ze wględu wadę wzroku!!

Gość junn
no to już z pretensjami do PTG. :) tutaj masz dalsze info o tym wysiłku: "Pokutuje jeszcze tu i ówdzie, niestety, stary sposób myślenia. Kilkanaście lat temu panowało przekonanie, że krótkowzroczność jest wskazaniem do cięcia, ponieważ w czasie skurczów partych może dojść do pogłębienia się wady wzroku. Jednak nie znalazło to potwierdzenia w badaniach. A lekarze opierają się na badaniach, a nie na tym, co się komuś wydaje. Już ok. 10 lat temu zostało to wyjaśnione i nie powinno dziś budzić kontrowersji" tutaj masz cały artykuł na ten temat: http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/wady-wzroku-a-porod-jakie-problemy-z-oczami-sa-wskazaniem-do-cesarskiego-ciecia_36817.html

Gość junn
sdfsdfasdsadasdas -no kultury to ty za grosz nie masz niestety. :O To jest cytat z zaleceń PTG a nie moja opinia więc daruj sobie wyzwiska. Poczytaj sobie artykuł z linka a ode mnie się z łaski swojej odczep.

miałam cc ze względów okulistycznych, wada - 7 i ona nie była wskazaniem. Dopiero badanie dna oka wykazało nieprawidłowości ( ja mam odkelająca się siatkówke i duże ciśnienie w gałce ocznej ) dopiero wtedy dostałam skierowanie na cc.