Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pestkags

Spróbujmy razem schudnąć przy niedoczynności tarczycy

Polecane posty

Witajcie:) Chciałabym bardzo schudnąć, przed świętami udało mi się zrzucić 4 kg, ale jakoś brak mobilizacji, razem będzie łatwiej!!! Poza tym niestety od 6 lat choruje na niedoczynność tarczycy i przez te lata przybyło 14 kg i teraz marzę o tym by to zrzucić, założyć krótką spódnice i zobaczyć błysk w oku narzeczonego. To kolejny powód-zaręczyłam się z mężczyzną mojego życia i chce pójść piękna, szczupła do ołtarza. Mam 159 cm wzrostu, 65 kg, rozmiar 40-42, 25 lat moje marzenie to: 55 kg, rozmiar 36-38 Od 6 lat przyjmuje EUTHYROX N 100. Może znajdzie się ktoś kto może mi coś poradzić bo na razie stosuje diete "mż" czyli mniej żreć + ćwiczenia. Czy ktos ma jakąś dobrą radę na diete czy dobry wygląd włosów??? będę niezwykle wdzięczna za wszelki odzew. pozdrawiam

Gość asweroka
przy jakich wynikach dostalas taka dawke ?

duża dawka bo dopiero taka na mnie podziała, nie miałam dużego odchylenia od normy, ale niestety niższe dawki nic nie dawały w końcy 100 ostatnie wyniki już dobrze (wg Pani Doktor) TSH 1,16

Gość asweroka
a jaka mialas wartosc tsh na poczatku leczenia ? ja mialam cos kolo 7, lekarka przepisala mi dawke euthyrox 25, czyli najnizsza. teraz wyniki mam w normie, ale dolegliwosci zwiazne z niedoczynnoscia dalej mnie mecza :( glupia lekarka wiekszej dawki mi przepisac nie chce ;/ a jak lykam 3 tabletki to czuje sie ok, jak powracam do jednej to zawroty glowy, jest mi zimno itp. chyba musze zmienic lekarza.

no właśnie nic strasznego nie było na początku, ja miałam troche ponad 4, czyli niewielkie odchylenie od normy, ale za to miałam mega dolegliwości: zawroty, wahania nastroju i tak dalej, na początku była niższa dawka ale dopiero 100 postawiła mnie na nogi musisz znaleźć lekarza, któremu zaufasz, ja bardzo lubię moją Panią Doktor i ufam jej, a chodzę do przychodni

Gość asweroka
Pestkags dzieki , na pewno zmienie, bo co z tego, ze wyniki w normie ja czuje sie do dupy ;/

Gość asweroka
ja waze 65 kg przy wzroscie 175, wczesniej wazylam 90 kg.

Gość rgtt4reer
To ja może się wypowiem bo dzisiaj dowiedziałam się od postronnego lekarza, że nie mam niedoczynności, i że go niby kłamię. Zdziwiona byłam o co chodzi bo miałam we wrześniu tsh ponad 10 bez leków a dzisiaj wyszło 4,2. W szoku jestem bo robiłam tydzień temu i miałam 6,2. Na początku miałam około 7,5 i przytyłam ...10 kg z 45 kg. :/ Bardzo mnie to załamało. Prawie nic nie jadłam by schudnąć. Po lekach schudłam do 52kg. Potem leków już nie brałam bo była szansa, że to jest zapalenie tarczycy i faktycznie najpierw mi wzrosło do ponad 10 a potem zaczęło spadać. Zaczęłam chudnąć i teraz mam objawy w drugą stronę ale do 45kg nie moge schudnąć. :/ Ja euthyrox źle znosiłam, lepiej letrox. Za to po euthyroxie chudłam na potęgę. Brałam najpierw 25mg a potem 50.

rgtt4reer z tym lekarzem było chyba nie do końca ok, moja Pani Doktor i wielu innych lekarzy o czym możesz przekonać się nawet w internecie wypowiada się, że norma TSH powinna być zmieniona, gdyż nawet obecnie znajdują się w górnej lub dolnej granicy już nie jest ok. Może spróbuj pogadać z innym lekarzem. pozdrawiam

Dziewczyny!!! jak wam sie udało dojść do takich fajnych wag, jakieś rady??? a może ktoś chce zacząć razem się odchudzać???

Gość bbii
tez bym chciał schudnac przy niedoczynnosci tarczycy,ale nie wiem jak?

hej:) powiem jak mi się udało stracić 4 kg: 1)rano przed śniadniem jem jabłko lub pomarańcze - super pomaga na trawienie 2) trzy posiłki dziennie + ewentualnia jakieś owoce, soki czasem lody ale sorbet 3) wieczorek coś lekkiego: surówka, jogurt lub kanapki ale z pieczywem lekkim 4) ćwicze po 30-40 min, sama w domu, ale codziennie lub prawie codziennie (5 razy w tygodniu), mam taką fajną książeczkę "ćwiczenia odchudzające" 5) brałam linea, ale efekt taki sobie teraz kupiłam ocet jabłkowy w tabletkach podobno dobry zobaczymy przy takich nawykach udało mi sie troche zrzucić i wracam od jutra czyli poniedziałek 21 maja do tego, zobaczymy może się uda ktoś chętny???? pozdrawiam:*

a to kiedyś znalazłam, wskazówki dietetyka dla osób z niedoczynnością: W diecie osoby z niedoczynnością tarczycy istotna jest odpowiednia podaż białka. W przypadku odchudzania, ograniczeniu powinny podlegać tłuszcze. Powinna Pani unikać: - kapusty, kalafiora, brukselki, - brukwi, rzepaku, - soi, - gorczycy, - orzeszków ziemnych, - fasoli, grochu i cebuli. Produkty te są źródłem tak zwanych czynników wolotwórczych (goitrogennych) - negatywnie oddziałujących na tarczycę. Przemianę materii (obniżoną) "podkręcą": - ćwiczenia fizyczne, - przyprawy - kminek, kolendra, majeranek, ogórecznik, seler czy ruta. Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie: - śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności, - II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek. Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu. Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie. Piramidę Zdrowego Żywienia znajdzie Pani na: http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite.... To, co może Pani zrobić, to wyeliminować "bomby kaloryczne": cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, fast foody, ciasta, ciasteczka, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka). Pomocne mogą być: - masaże, - ciepło-zimne natryski, - stosowanie kosmetyków ujędrniająco-wyszczuplających, - codzienne ćwiczenia, - unikanie nadmiernych ilości soli (powoduje zatrzymywanie wody w organizmie). Najlepiej, jeśli dieta będzie prowadzona pod kontrolą lekarza, który ma dostęp do Pani badań, i jest w stanie na bieżąco ocenić stan zdrowia. Każdego pacjenta charakteryzuje indywidualny stan metaboliczny i w przypadku takich schorzeń, nie wystarczy jedynie konsultacja internetowa. Przykładowe ćwiczenia znajdzie Pani na www.abccwiczenia.pl.

Gość Arletta5
Hejka, ja też jestem w trakcie odchudzania, i potrzebuję zrzucić trochę więcej, bo aż 12 kilogramów. Nie wiem czy mi się to uda, ale jestem dobrej myśli. Stosuję dietę od dietetyka i ona mi trochę pomogła, ale jeszcze powinnam się zmobilizować. Dlatego sięgnę po takie tabletki na odchudzanie http://nutrina.pl/28,slimette.html . Koleżanka od dłuższego czasu je bierze i baardzo ładnie schudła.

Gość gość
czy to jakas reklama???

Gość monia_thecook
Niedoczynność mam od urodzenia i zanim trafiłam na odpowiednią dietę i ćwiczenia próbowałam chyba wszystkiego. W końcu udało się schudnąć, a waga się utrzymuje :D Zapraszam na mojego bloga szczyptasoli.pl

Gość gość
Tak dla poczytania, może kogoś zaciekawi, bo mnie zainteresowało: Wszystkie dolegliwości ciała fizycznego, są skutkiem braku harmonii ciał subtelnych. Jeśli często opanowuje człowieka nienawiść, smutek, żal, zazdrość i inne negatywne myśli, uczucia, czy emocje, to za każdym razem, coraz bardziej niszczy swoje ciała subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajdujące się w ciałach subtelnych, schodzą na ciało fizyczne, poprzez różne dolegliwości. Nieprawidłowe działania, myśli, negatywne emocje i uczucia, powodują dolegliwości i tylko sam człowiek jest za nie odpowiedzialny. Duża różnorodność dolegliwości, spowodowana jest przez różne przyczyny, jakie człowiek wywoła. Inne dolegliwości odczuwa kiedy, nie może komuś wybaczyć, inne kiedy jest ciągle pełni zazdrości, a jeszcze inne kiedy na przykład. źle się odżywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, że to sam człowiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. Również i sam może się ich skutecznie pozbyć. Powinien to jednak chcieć zrobić sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Jeśli ma dolegliwości małe dziecko, oznacza to że rodzic powinien popracować nad sobą. Zaczerpnięte z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/

Gość mielanaPPP
Mi udało się schudnąć 8 kg ! Jestem z siebie mega dumna! W cztery miesiące chudłam 8 kg~!!!!!! Jestem cały czas na diecie ułożonej przez dietetyka z Lenacor - http://lenacor.pl/ do tego regularnie chodzę na siłownię (1h na cardio) i kilogramy ubywają. Trzeba dużo samozaparcia ale przy dobrej diecie naprawdę się da!

Gość gość
ja tez mam niedoczynnosc ..sama doszlam i poprosilam o badanie tsh ,,,.biore leki juz ok 14 lat eutyrox 100..moje tsh przed choroba wynosilo 70 dr. mowi oj skali zabraklo bo moze masz wiecej..i pyta jak pani funkcjonuje przy takim tsh.. i tak ok roku pomalu wdrazala mi eutyrox ..obecnie czuje sie dobrze ale waze za duzo bo 79/166cm..i trudno mi schudnac.ale kiedys wazylam ok 85 ...schudlam ale dalej waga ani drgnie chyba ze jem platki z otrebami na sniadanie i lekki obiad oraz skromna kolacja to schudne z 2kg i koniec .....

Gość gość
...ps....napiszcie tu cos '''jakie macie porady i doswiadczenia jesli chodzi o niedoczynnosc tarczycy ...

Gość katlyn1

ja schudłam dzięki diecie, którą przygotowała dla mnie moja dietetyk kliniczna pani Beata Ślebzak-Cebula i wzięła pod uwagę moje wyniki badań, wagę itp... nie ma co ufać dietom w internecie 😉 więc sobie tylko krzywdy narobimy aniżeli nam to jakieś korzyści przyniesie serio