Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

loomlarge

Bardzo wysoka wada wzroku w młodym wieku.

Polecane posty

Witam! Mam 16 lat. Moja wada wzroku w chwili obecnej wynosi -15 na lewym oku, oraz -12 na oku prawym. Jest to krótkowzroczność. Bez okularów widzę jedynie kolory, już nawet nie kształty. Marzę o tym, aby móc zobaczyć w lustrze kiedyś, jak wyglądam naprawdę. Wada cały czas się pogłębia, jest to wada wrodzona. Do okulisty jeżdżę co pół roku, te "zabiegi" w gabinecie to istne tortury. Czuję się jak szczur doświadczalny: zakraplanie, USG oka, jakieś inne.. nie chce mi się żyć z tego powodu, jestem pozbawiona najważniejszego zmysłu... co mam robić? Są może jakieś metody na poprawę wzroku? Dodam jeszcze, że na operację poczekam sobie do 21 roku życia, ponieważ "oko wciąż rośnie".

Gość gość
Witam,widzę ze temat juz stary.Ja mam to samo,od dziecka pogarszajacy się wzrok:( czasem jest mi z tym tak strasznie cięzko,bardzo sie wstydzę,a do okulisty boje sie chodzic jak cholera.Teraz mam 35 lat i wadę prawie - 20 na obu oczach.Jest cięzko i czasem chciala bym pogadac z kims takim jak ja.Pozdrawiam

Gość spider94
Ja mam 23 lata i -13 i 14, też krótkowzroczność. Dwa lata temu miałem dwa zabiegi przyklejania siatkówki, która odwarstwiała się przez wiele lat.

Gość gość
Hejka,widzę ze jeszcze ktos tu zagląda:) w wieku 23 lat miałam wadę -10 ,-11.Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje i tak pogarsza mi się wzrok:( Co do siatkówki to chyba jeszcze ok .Jak wygląda taki zabieg doklejania?Możesz nosić wogóle szkła kontaktowe?

Gość spider94
23:04 Mogę nosić kontakty. Właśnie m.in. dlatego miałem ten zabieg :) Od roku nosze okulary jak wcześniej, ale niedługo kupię szkła. Co do zabiegu był laserowy w jedno i drugie oko. Trochę bolało gdy facet trafił na nerw wzrokowy.