Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trochę załamana

Podróż z dzieckiem autobusem

Polecane posty

Gość trochę załamana

Zmarł ktoś bardzo mi bliski i jadę na pogrzeb do rodzinnej miejscowości oddalonej o 600km, niestety Mąż nie może z nami pojechać więc padło na autobus, mamy go o 16 więc raczej do spania dziecka nie zmuszę, ma 1,5 roku do tej pory jeździlismy samochodem na noc, w razie czego moglismy się zatrzymać i odpocząć czy przejść się i rozprostować nogi. Macie jakieś pomysły jak przetrwać taką podróż? Zastanawiają mnie też prozaiczne rzeczy, np to jak pójdę do wc? Czy w ogóle w takim dalekojadącym autobusie jest toaleta?

Gość o qrde:))
nie da rady pkp? albo czesc autobusem a czesc pkp? 1.5 roczne dziecko... ciężko mu będzie tyle wysiedziec:(

Gość trochę załamana
No właśnie nie da rady, musielibysmy jechać z przesiadkami, a biorąc pod uwagę to że będę miała dużą torbę, mniejszą podręczną i wózek to nie dam rady się sama "przesadzić" do drugiego pociągu. Autobus jest bezpośredni, Mąż mnie do niego wsadzi a jak dojadę będą już na mnie czekać i też mi pomogą.

Gość A może jednak
Mąż z Wami pojedzie?współczuję Ci moje dziecko nie wysiedzi tyle czasu....

a może zakup ajkies nowe zabaki,kolorowanke kredki byle czymś zająć,to tylko 1,5 roczniak mój ma 2,5 i nie śpi mi już w dzień od dawna ale wydaje mi sie ze mój by padł po 2 godzinach nudy,moze i u was tak będzie i mały zaśnie na chodziaz 2 godzinki,mozecie obserwować co sie dzieje za oknem,duzo atrakcji i moze nie bedzie tak źle ;) ja tez myslałam ze moj do samolotu nie wsiądzie i ze bedzie problem,w sumie lecielismy tylko 2 godz ale bez problemu,wysiedział pomimo ze jest nadpobudliwy ;)

Gość trochę załamana
uwielbia wszelkiego rodzaju książeczki więc dzisiaj kupię parę nowych to może nie będzie tak źle, Mały spi jeszcze w dzień, przy dobrych okolicznościach nawet 2 godziny więc może trochę pośpi. KochamMojeSerduszko - ja też wolałabym pociągiem ale nie wyobrażam sobie przejścia z pociągu do pociągu, a takie przesiadki na pewno wiążą się z przejściem na inny peron - w większości polkich dworców jest to przejście jakimś tunelem po schodach... I do tego ja z dzieckiem na ręcę, wózkiem, dużą torbą i mniejszą drugą.. no nie wyobrażam sobie tego.

a ja z doświadczenia wiem, że jest to wykonalne :D zawsze ktoś z Tobą wysiada i wsiada do pociągu, jeszcze sie nie spotkałam, żeby ktoś mi nie pomógł

Gość trochę załamana
Potwór z bagien - nie mam z kim zostawić Małego, Mąż ma swoją firmę więc nie może tak ot wszystkiego zostawić, tak poza tym pojadę na tydzień, bo chcę pobyć z rodziną i nie wyobrażam sobie zostawić takiego Malucha na tydzień.

troche przesadzasz z tym z enie zostawisz takiego malucha...nie umrze bez ciebie,ale skoro nie masz z kim to moze lepsza przesiadka a ktos z toba nie moze pojechac ?

Gość trochę załamana
KochamMojeSerduszko - być może i jest, nie wiem bo nie próbowałam i chyba wolę nie sprawdzać, nie chcę liczyć na czyjąś łaskę i niełaskę, bo może się okazać, że spóźnię się na pociąg i zostanę gdzieś w nocy, na dworcu z małym dzieckiem, po prostu bym się bała.

przepraszam autorko, że staram się Ciebie przekonac do PKP, ale ja jechałam z tak małym dzieckiem i pociągiem i autobusem. Wielogodzinna podróż autobusem była straszna !Mimo nagranych nowych bajek na komórce, zakupionych nowych zabawek i książeczek. Dla dziecka chyba najbardziej męczące w autobusie jest to że nie można wstawać i się przespacerować.

Gość trochę załamana
saleminkaa8 - nie wiem czy przesadzam, to moje dziecko i nie wyobrażam sobie Go zostawić. Pewnie Teściowa mogłaby pojechać ze mną ale nie miałabym co z nią zrobić u siebie, tak poza tym Ona ma też swoje życie.

Gość trochę załamana
KochamMojeSerduszko - a autobus nie robi postojów co jakis czas? Albo np. nie ma jakiegoś dłuższego postoju na stacjach pośrednich? Pojęcia nie mam, kurczę chyba po prostu zadzwonię do przewoźnika i dopytam. Teoretycznie Mały lubi jeździć samochodem i jest już na tyle zainteresowany tym co jest dookoła, że da się Go zagadać no ale to w aucie, nie wiem czy w autobusie będzie tak samo.

Gość mamaweroniki
ja tez jezdze z małym dzieckiem i wybieram na takie długie trasy włącznie pkp a torby mozesz dac na wózek małego na rece a do pociagu ludzie sami ci pomoga wsiasc a jak nie to mowisz konduktorowi uwierz ludziom jest głupio po prostu odmowic bo sie wstydza.

Po pierwsze nie bierz torby podręcznej tylko plecak-dużo wygodniej. Po drugie-czy wózek jest konieczny? Gdybyś dała radę się spakować w duży plecak, dziecko w nosidło z przodu-już nie potrzebujesz niczyjej pomocy,bo masz dwie ręce wolne. Wejdź na e-podróżnik i spróbuj znaleźć jakieś połączenie kolejowe-może mąż mógłby podwieźć Cię do jakiejś miejscowości z której jest już bezpośrednie połączenie kolejowe? Jak nie ma takiej opcji i jedynym wyjściem jest autobus,to sprawdź na stronie przewoźnika ewentualnie zadzwoń i spytaj: o to jak jest z przesiadkami o regulamin przewozu dzieci,bo np w bus polski musisz mieć fotelik samochodowy dla takiego malca,żeby się nie okazało,że kierowca nie wpuści Was do autobusu...

wsadź torbę w karton i wyślij pocztą, po co masz ją tachać ze sobą? 10 kg priorytetem to tylko 20,50 zł a odpada ci bagaż moja kumpela mieszka 500 km dalej ale często przyjeżdża z małymi dziećmi i tak robi, mowi, że nie wyobraża sobie już podróżować z bagażami