Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soniqqqqe

Moje dziecko moze urodzic sie z FAS!

Polecane posty

Gość soniqqqqe

Zdaje sobie sprawe, ze za chwile zrownacie mnie z ziemia. Ciaze potwierdzilam w 16 tygodniu. Wczesniej podejrzewalam, ze moge byc w ciazy, ale bylam w ciezkiej depresji, przezylam pieklo w zyciu osobistym i zaczelam pic rownoczesnie odrzucacajac mysl o ciazy. Bylo mi wszystko jedno, chcialam umrzec, zasnac i nigdy wiecej sie nie obudzic. Nie bylo wokol mnie zadnej bliskiej osoby. Pod wplywem pewnych okolicznosci udalo mi sie otrzasnac okolo 16 - 17 tygodnia ciazy. Wtedy po raz pierwszy na usg zobaczylam moje dziecko - to dalo mi niesamowitego kopa i checi do zycia. Dzisiaj jestem w 28 tygodniu ciazy i teoretycznie wszystko jest w porzadku, ale strasznie boje sie tego, ze moje dziecko urodzi sie z FAS. Nie wiem co zrobie kiedy rzeczywiscie tak bedzie. Wiem, ze jestem zerem, sama soba gardze. Nie potrafie przestac o tym myslec :(

powiem ci tylko tyle jeśli od tego 16tc nie pijesz to jest duża szansa że wszystko będzie ok uszy do góry :)

Gość kokofonia zmysłów
Tak to jest wymyslone że na początku alkohol dziecku aż tak nie szkodzi - często matka nie wie że jest w ciąży i robi to co zwykle w tym pije na imprezach. Ważne jest że przestałaś gdy się dowiedziałaś o ciąży. Są duże szanse że dziecko będzie zdrowe.

Gość kokofonia zmysłów
Póki łożysko nie jest w pełni wykształcone alkohol nie przenika do orgaznizmu dziecka w dużej ilości ( a nawet wcale). Także nie martw się na zapas.

Mamy znajmoma w ciąży codziennie kupowała piwo i wypijała je w bramie, bo tak ją ciągnęło do alkoholu. :o Nie usprawiedliwiam w żaden sposób picia w ciąży, ale pociesz sie tym przykładem, ze może również ty i twoje dziecko będziecie mieć szczęście. :)

Gość Autorko ze względu
na życie Twojego dziecka, życzę Ci żeby urodziło sie zdrowe, ale Ciebie powiesiłabym na drzewie, bo mając świadomość, że możesz być w ciąży nie sprawdziłaś tego i piłaś- brak słów

Gość soniqqqqe
podnosze

Gość asdfggvv
Nie martw się będzie dobrze;) najważniejsze żebyś teraz o siebie zadbała i będzie ok. i nie wmawiaj sobie jaka ty jesteś zła, nie gardź sobą bo znowu wpadniesz w depresję, a przecież musisz teraz myśleć o dziecku;)

Gość powiedz mi czy duzo
pilas ?? nikogo nie osadzam.sama dosc dlugo pilam alkohol nie wiedzac o ciazy. bo az do 13 tyg. mowia ze jesli nie pije sie duzyych ilosci to raczej ten caly FAS nie musi wcae dotknac dziecka. ale tak czy inaczej alkohol szkodzi.ja bym raczej nie uwazala ze lozysko w pelni chroni plod przed alkoholem.dziwna stwerdzenie.

Gość niestety nie ma żadnych
badań, które mówiłyby o bezpiecznej dawce alkoholu w ciąży, bo takiej dawki nie ma. Jeżeli ktoś świadomie naraża swoje dziecko na działanie alkoholu, to jest to skrajna nieodpowiedzialność i nie piszcie Autorce, że na pewno dziecko urodzi się zdrowe ( choć mam nadzieję, że tak będzie ) , bo nie wiadomo jak będzie. Poza tym wszystkie organy u dziecka tworzą się do 8 tyg. ciąży, potem juz tylko rosną, więc każda kobieta, która podejrzewa że może być w ciązy, powinna mocno się zastanowić zanim sięgnie po procenty.

Gość mammma mia JAKA
Ja też piłam w ciąży - dopóki nie wiedziałam. Przypuszczałam że mogę być ale test wyszedł mi negatywny więc utwierdziłam się,że w ciąży nie jestem a brak okresu to wynik ogomnego stresu jaki przeżyłam. I imprezowałam:) A potem okazało się,że jednak jestem w ciąży. Nic się nie stało - mi ginekolog powiedział tak: tak to natura wymyśliła,że zarodek w pierwszych tygodniach jest chroniony. Właśnie ze względu na to,że mama może nie wiedzieć o ciąży. I dopóki łożysko się nie wykształci to nie ma pełnej wymiany substancji. Do płodu nie dociera prawie nic z tego co spozywa matka. Mało tego - jeśli się tak zdarzy,że kobieta dość długo nie wie o ciąży i imprezuje to też raczej nic złego nie wyniknie. Matka musiałaby pić regularnie i dość dużo by zaszkodzić dziecku. Oczywiście alkohol w ciąży jest niewskazany i nie powinno się go pić. Ale czasem tak się zdarza,że się nie wie o ciąży. Ja zyczę Tobie i dziecku zdrówka:)

Gość gergerg
Echh... Dlatego apeluję o pełną świadomość i mobilizację do podjęcia szybkiej decyzji na początku ciąży. Albo chce się urodzić i od początku się dba albo się nie chce (MAMY PRAWO NIE CHCIEĆ DZIECKA I NIE RODZIĆ!) i dokonuje aborcji. Stany pośrednie to brak odpowiedzialności i znęcanie się nad dzieckiem. Mam nadzieję że ta sprawa skończy się dobrze.

Gość soniqqqqe
Witam. Przez caly ten czas nie tknelam alkoholu, ale strach pozostal. Ciagle rozpaczam i boje sie, ze zaszkodzilam dziecku. Zostalo mi kilka tygodni do rozwiazania. Wedlug usg dziecko rozwija sie dobrze, ale tego nie moge byc na 100% pewna :(

autorko ,jestem w podobnej sytuacji przeczytaj sobie moj topik za chwile podam Ci linka ...musi byc dobrze !!!

Gość soniqqqqe
amanda155 - znalazlam twoj temat. Na twoim miejscu w ogole bym sie nie martwila, bo ty pilas na samym poczatku ciazy. U mnie trwalo to do 16 tygodnia i jestem przerazona, zalamana :( Pilam majac swiadomosc, ze moge byc w ciazy. Teraz moje zycie juz sie poukladalo i wyszlam na prosta, ale przez te pierwsze miesiace ciazy to byl prawdziwy koszmar. Nie usprawiedliwiam sie. Wiem, ze zasluguje na najgorsze, tylko, zeby przynajmniej moje dziecko bylo zdrowe!!!!! :(

Gość jajamamamjajaja
soniqee takie myślenie i czekanie na posty (niektóre głupio umoralniające), są bardziej stresujące dla dziecka niż alkohol. Moim zdaniem dziecku nic nie będzie, mama mia ma rację. kobieto uspokoj się, zacznij myślec pozytywnie, planuj ubranka, pokoik i inne pierdoly i więcej o tym nie myśl, bo to nie jest potrzebne. Twoje dziecko nie będzie miało fas!, będzie super, hiper bobasem, zobaczysz. niepotrzebnie się nakręcasz.

Gość Co to jest FAS?
Bo nie wiem

Gość jajamamamjajaja
pogoogluj ;P

autorko ,odezwij sie na gg do mnie 5205834 pogadamy sobie ,powspieramy sie wspolnie i w ogole jakos lzej bedzie Nam przetrwac ten ciezki okres do porodu ;-) we 2!bedzie razniej ;-)

Gość soniqqqqe
jajamamamjajaja - dzieki. Potrzebuje takiego wsparcia. amanda155 - niestety nie mam gg, ale moze podasz mi maila? Twoj przypadek nie jest az tak zalosny jak moj. Jest mnostwo kobiet, ktre pily do 8 tygodnia ciazy, bo nie wiedzialy o ciazy. U mnie to trwalo do 16 tygodnia.

autorko,moja ciaza ogolnie jest ciezkim przypadkiem ,ciagle mam jakies perypetie :-( wiec ogolnie jak dotrwam do konca to bedzie wielki cud !!!!

Gość soniqqqqe
A co mowi lekarz? Z usg wynika, ze dziecko rozwija sie dobrze? U mnie teoretycznie wszystko jest w porzadku.

dzieki Niko ,juz jest ok ..do szpitala mnie nie przyjeli ,zbadali tylko szyjke i usg ,ze zyje i tyle :-\

autorko ,a duzo pilas ?? codziennie ?? odkad wiesz to bierzesz witaminki itd ?? jakiej firmy bierzesz ?? a odzywialas sie w miare ok wtedy co pilas ,czy nie ?? bo ja to kompletnie nie :-\ w ogole cala ciaze mam pelna perypetii szok po prostu :-\:-\:-\

Gość amanda, w Twoim
przypadku to nie perypetie, tylko raczej brak używania rozumu

niestety czesto cos robie ,pozniej dopiero mysle i przez to sie zadreczam i zamartwiam ,to fakt :-(:-(:-( ale juz mialam tyle perypetii roznych ,ze w glowie sie nie miesci ..po prostu ciagle cos ..

Gość mamamajajajmamama
soniqe ja miałam inny rodzaj stresującej ciązy, miałąm zagrozoną całe 8 miechow w lozu ;) książki musierowicz, chmielewskiej, harrego pottera na tip top ;) odstresowywalam się taże szukając ciuszkow dla dziecka na szafce www.szafka.pl chyba nie jest zabronione podawanie takich linkow. myśl o dziecku i o sobie co moze Tobie i dziecki się przydać. Ja się obcykałam w temacie że hej ;) wanienka jak największa np tega baby, łożeczko jak najtańsze bez bajerow. z rzeczy bardzo funkcjonalnych polecam poduszkę do karmienia motherhood, przewijak guliver z ikei. bardzo dużo rzeczy dla dzicka kupwalam używanych, tj poduszka i przewijak. wertuj internet, szukaj okazji. a zastanawialaś się jak dzidziuś będzie spał? czy śpiworek czy kolderka. u nas spiworki, kupione na szafce w smiesznych cenach. niestey realia poskie zmuszają do myślenia ;) do karmienia polecam firmę medela. jeszcze jedno, jak robilam badanie genetyczne, ażeby wykluczyć wady i czekalam na wynik wiedzialam, że nawet jakby badanie wykazalo, że dziecko ma jakąś wadę i tak urodzę. Twoje dziecko będzie zdrowe! przez całą ciąże przyjmowalam leki na podrzymanie, bralam nospę. czytalam w necie jakie mogą być skutki. brednie. musisz brć poprawkę na pojawiające się posty i dlatego lepiej wyluzować. Pozdrawiam i synek też całusa posyła ;)

Gość góraleczkaaa
Autorko z mojego doświadczenia jako "kobiety w ciąży" i osoby pracującej z osobami z FAS, poradzę Ci tak: id na usg 3d czy 4d. Dzieci z FAS mają bardzo "szczególny" wygląd. Nie jestem pewna na 100%, ale "czułe" usg + dobry ginekolog powinny da odpowiedź.