Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pyzunia1993

PIĘLĘGNIARSTWO CZY KOSMETOLOGIA ?? pomocy ;(

Polecane posty

Gość najbrzydsze sa golfy
opłaca się?? pytanie czy CHCESZ być pielęgniarką i rozumiesz na czym polega ten zawód? jeśli nie-zostań kosmetyczką chyba że liczysz na jakieś rzekome łapówy,wtedy się przeliczysz takich pielęgniarek nie potrzebujemy:o

Gość znajaca sie na rzeczy studentk
pielegniarstwo jest bardziej odpowiedzilane ale daje ogromna satysfakcje, kosmetologia zas.. srednio. zamiast na studia kosmetyczne lepiej isc na kurs

Gość najbrzydsze sa golfy
ona nie pyta o satysfakcje czy odpowiedzialność tylko co bardziej się opłaca

Gość hbkhbjhjlhjn
studia na kosmetologii sobie odpusc jak juz idz na studium nie stracisz czasu i masz wiecej praktyki

Pielęgniarstwo moim zdaniem opłaca się studiować ale jedynie na uniwersytecie. Po prywatnych uczelniach zaocznych ciężko z pracą bo każdy wie jaki tam jest poziom a w tym zawodzie liczy się przede wszystkim praktyka.

Przepraszam jeśli źle się wyraziłam , a widzę że niektórzy odczytują wszystko dosłownie. Nie chodzi mi tylko o pieniądze tylko po prostu czy ten zawód jest przyszłościowy, czy warto się podjąć by studiować bo wiem że te studia są trudne i wymagają poświęcenia. Bardzo lubię kontakt z ludzmi i taka praca by mi odpowiadała . Jednak spotkałam się też z wieloma negatywnymi opiniami na temat tego zawodu. Z drugiej strony chciałabym studiować kosmetologię , interesuję się tym od młodych lat, przywiązuję dużą wagę do wyglądu, skóry , paznokci które potrafie zrobić takie jak kosmetyczka. ale nie chce też studiować czegoś i potem siedzieć w domu bo pracy nie dostane ;/ dlatego pytam was co o tym sądzicie .

Gość klarysa j.
Nie mam do czynienia z pielęgniarstwem, ale widzę, że pielęgniarki co trochę strajkują ;-) Sama jestem po szkoleniach kosmetycznych w New Nails. Nie mam kosmetologii. Pracę w zawodzie mam, zarabiam około 3 tysięcy i nie żałuję obranej drogi. Oby tylko było tak dalej ;-)

Gość hjkilo
pielegniarstwo to parszywa praca z a gówniana pensje -tylko kretynki chca wykonywac gównopłatne zawody sluzebno opiekuncze-kosmetyka jest lepiej platna-idealizm stanowczo nie poplaca -vide wątek -opiekun medyczny

Gość znanianka
Ale pielęgniarstwo ma swoje plusy - np. cała kasa jest na papierze, a w salonach kosmetycznych raczej nie do końca tak jest. Potwierdzam jednak, że z tych dwóch opcji lepiej pracować w branży kosmetycznej - znacznie większy potencjał zarabiania i większe możliwości. Można przecież choćby założyć własny salon.

Gość garmania
Tylko co z tego, że kasa na papierze, skoro kosmetologia daje większą kasę? Każdy dokładnie o tym wie... Inna sprawa - przygotowanie do zawodu trwa, ale na pewno nie tyle co u pielęgniarki. Ja uczyłam się 2 miesiące przed rozpoczęciem pracy jako kosmetyczka - udało się ;-) A robiłam wyłącznie szkolenia.

Gość znanianka
Wypada tylko potwierdzić. Państwówka jest fajna, ale nigdy nie pozwoli zarobić dobrych pieniędzy, chyba że będziecie na wysokich stanowiskach. Na samym dole niestety zarabia się grosze - dopiero później pojawiają się lepsze pieniądze. Tymczasem prowadząc własny salon na spokojnie można zarabiać te 5 tysięcy.

Gość kalimerka k.
Ja bym wybrała na pewno kosmetologie - łatwiej o znalezienie pracy i większe perspektywy zarobku. Jako pielęgniarka nie założycie swojego biznesu w tym temacie, prawda? A już w kosmetyce można jak najbardziej coś takiego zrobić.

Gość gość
Lepiej studiować pielęgniarstwo. Za granica dużo się zarabia a w Polsce coraz większe jest zapotrzebowanie na pielęgniarki. Pielęgniarka to nie tylko szpital ale też hospicjum domowe, przedszkolu , szkołach, pobieranie krwi, uczestniczenie przy operacjach itp. Poza tym po pielęgniarstwie masz wykształcenie medyczne i idziesz na kurs kosmetyczny i jesteś kosmetyczką i nie tylko masz pojęcie o tym jak sie robi paznokcie i nakłada hennę ale wiedzę na temat leków. Możesz odbyć kursy masażysty , fizjoterapeuty i jako pielęgniarka mozesz pracowac jako fizjoterapeutka. o pielęgniarstwie możesz założyć własny biznes np. przedszkole, hospicjum domowe. Myslę ze jeśli zroisz doktorat z pielęgniarstwa mozesz byc wykładowca na uczelni

Gość gość
co za bzdura, że pielęgniarka może być fizjoterapeutą? hospicjum domowe to też nie własny biznes tylko conajwyżej kontrakt z NFZ, a i to po odbyciu specjalizacji

Gość gość
Do jasnej cholery KOSMETOLOG TO NIE KOSMETYCZKA!!!!!! zacznijcie rozróżniać te DWA ROZNE ZAWODY!!!!!!!!!!!! BO NA TO SIE PATRZEC NIE DA. JAK CHCE CIE SIE WYPIWIADAC NA JAKIS TEMAT TO SIE OBEZNAJCIE A NIE PISZCIE JAKIES KŁAMSTWA!!!!

Gość Gość

Nie wiem czy się orientujecie ale na kosmetologii nie siedzimy i nie malujemy sobie tylko paznokci. Jestem na 2 roku i mam za sobą anatomię, biochemię, biofizykę, mikrobiologię, fizjologię, patofizjologię, biologię medyczna, FARMAKOLOGIĘ czy histologię. Kosmetolog to nie kosmetyczka. Polecam się doinformować.