Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PYTANIE O KOLACJĘ

Mam 0,5 kg polędwicy wołowej. JAK PRZYRZĄDZIĆ STEK NA ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ?

Polecane posty

Gość PYTANIE O KOLACJĘ

Zna ktoś może dobry sposób na przyrządzenie steka? Chodzi mi dokładnie o 2 steki na romantyczną kolację. Gotowe przepisy często się nie sprawdzają, chodzi mi o to, żeby mięso nie było twarde, więc jeśli ktoś już przyrządzał stek to proszę o pomoc! Do tego chcę zaserwować ziemniaki pieczone w łupinach z sosem czosnkowym i mix sałat z mozzarellą, małymi pomidorkami i sosem vinaigrette. Czy to dobry sposób podania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuuuurka wodna
bałabym się, że mi wyjdzie podeszwa zamiast soczystego kawałka, a to zależy od mięsa i chociaż mój mąż bardzo lubi steki to ja nigdy nie odważyłam się zrobić takiego w domu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE O KOLACJĘ
Dzięki, już idę na tamtą stronę!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE O KOLACJĘ
Niestety strona szukana przez Ciebie w tym blogu nie istnieje. Chyba ktoś usunął ten przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olena 1234
GOtowy plaster wołowego pieprzysz tyle ile lubisz, i tylko pieprzem! Niczym innym! Patelnia musi byc bardzo dobrze rozgrzana małą łyżkę (lub dwie małe łyżki, zależy od patelni czy duża czy mała, ja daję na oko, ale nie za duzo) i wrzucam steka, liczę do 15 i na drugą stronę ito samo. Potem od razu na talerz, sam jeszcze dojdzie na talrzu. Jak krew na patelni zauwazysz to szybko z patelni na talerz. Steki pycha :) Jak chcesz bardziej dorobione to 20 sekund-30 sekund jedna mańka. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olena 1234
Jak masz cały kawał mięsa to pokrój tak na 1cm-1,5cm płaty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE O KOLACJĘ
Ojej, tylko minuta smażenia przy średnio wysmażonym? Dzięki za przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olena 1234
Tak robimy u mnie w UK w restauracji i sama tak robię. Ale pamiętaj że wołowe musi być dobrej jakości i świeży. Różnie bywa z patelnia itd zawsze możesz steka wrzucić spowrotem na patelnie jak będzie według Ciebie za mało dorobiony. ale jak ta krew wycieka na patelni to dobry znak itrzeba zrzucac na talerz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE O KOLACJĘ
Tylko ja chciałam zrobić takie grube te steki, po 250 g każdy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE O KOLACJĘ
Myślałam że trzeba obsmażyć, a potem wrzucić do piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuuuurka wodna
i jeśli się zdecydujesz- to nie ruszaj mięsa, jak już jest na patelni tzn. nie zaglądaj pod spód czy już usmażone,dopiero jak przewracasz na drugą stronę możesz je ruszyć :-) polędwica smażona za długo jest sucha i twardnieje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w zaparte
skoro na patelni wycieka z niego krew to znaczy, że mięso jest jeszcze surowe ???!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zaden piekarnik, szkoda dobrego miesa! plastry musza byc dosc grube, okolo 1.5-2cm, smazysz lekko skropione olejem na najwiekszym z mozliwych ogni, po 2 naraz nie wiecej, 3 min z jednej strony, 3 minuty z durgiej strony , nie ruszasz, zdjemujesz z patelni i trzymasz pod przykryciem jeszcze 5 min. wyjdzie srednio wysmazony, lekko rozowy w srodku. solisz dopiero na talerzu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE O KOLACJĘ
No to jest różnica... 15 sekund z jednej strony a 3 minuty z jednej strony + trzymanie 5 minut... :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja ci podalam przepis na stek jaki ja lubie, lubie jak jest lekko rozowy, w polowie tylko dobrze wysmazony, 15 sekund to zdecydowanie za krotko jak dla mnie ale niektorzy tak lubia :) weszlam na ten temat bo sama dzisiaj robie steki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE O KOLACJĘ
Dzięki za przepis, chyba zrobię tę wersję 3 minutową... Trochę się brzydzę krwi ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pani Czkawka na pomarańczce
PLENEROWA ŻONA, jennifer8787*** w końcu naprawdę przyjeżdża na Twoje wesele?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak masz male te steki to mozesz skrocic lekko czas smazenia, ogolnie to tak 2-3 min. zelzy jaka wielkosc i grubosc. jak nie chcesz zeby bylo rozwe w srodku ale nadal delikatne to 3.5 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeszcze moze taka wskazowka, zanim bedziesz smazyc to wyjmij z lodowki na pol godziny wczesniej. mozesz lekko zamarynowac w ziolach pieprzu i oliwie czy tam oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PYTANIE O KOLACJĘ
Hmm, no chyba w oleju, bo na oliwie podobno nie powinno się smażyć, dodam ją do sałatki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olena 1234
mówiłam że zależy na jakiej patelni i jak gorącej, U mnie 15 sekund wystarczy tym bardziej że mają centymetr - póltora. Mięso musi być surowe na steka :/ Wołowe można na surowo jeść i w tym cała przyjemność ze steka że w środku krwisty i można żuć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no patelnia to musi lekko dymic nawet, musi byc goraca na maksa, to ja doskonale wiem, ale nie kazdy lubi krwistego steka, ja lubie rozowego w srodku ale nie zeby leciala krew. 1cm to troche malo, zazwyczaj sa grubsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pilarska_k
Najlepiej podczas kolacji mile zaskoczyć, a jak nie wiesz jak go wysmażyć, to pozwól zrobić to gościowi samodzielnie ;) Takie rozwiązanie umożliwia Ci kamień do grillowania http://www.steakrock.pl :) Wystarzczy go podgrzać, podać jakaś sałatkę i na rozgrzanym kamieniu przynieść danie na stół. Mega efektowne !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×