Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziwne22

OKROPNY Ból w okolicy dołeczków na plecach..Co to może być?

Polecane posty

Gość dziwne22

Witam wiec mam mały problem.. Kiedy leże luźno na plecach zdarza się że łapie mnie przeokropny ból w okolicy dołeczków na plecach. Dostaje go też podczas zabawy z dzieckiem kiedy np. na mnie usiądzie.. własnie w tym mejscu.. wtedy nie moge sie doslownie ruszyc bo bol jest tak silny ze kazdy ruch powoduje jego natezenie..czuje jak by mi sie cos "obsunelo" lub odskoczyło... :( macie cos podobnego ? Do jakiego lekarza z tym sie udac :( Puki co poprostu raczej unikam pozycji na plecach ..

Spróbuj odciążyć kręgosłup. Podnoś z podłogi na zgiętych kolanach. Absolutnie niedopuszczalne jest to aby dziecko siadało Ci na plecach. Zacznij chodzić na basen i pływać. Jakie sporty uprawiasz? Pewnie przeciążyłaś kręgosłup. Jeśli się uprzesz to idź do ortopedy ale najpierw sobie szczerze odpowiedz czy ; uprawiasz sport, dbasz o kręgosłup, nie masz nadwagi?

Gość dziwne22
Nie mam nadwagi, zdrowo sie odżywiam, dużo spaceruje, dużo sprzątam w domu bo wiadomo małe dziecko.. musi być czysto, czasami biegam, cały czas jest cos do roboty.. no i dużo noszę moje 11kg szczescia(córka) I muszę sprostować że dziecko siada mi na brzuchu nie na plecach. Tyle że jak skoczy po mnie niefortunnie to wtedy mnie paralizuje..a to naprawde bardzo boli

Wiadomo, że na forum można tylko gdybać bo jednak nie ma to jak profesjonalna porada u lekarza ale sądzę, że nie ma powodu do niepokoju. Musisz dbać o kręgosłup, to bardzo dobrze, że utrzymujesz prawidłową wagę i prowadzisz zdrowy tryb życia. Lepiej też zrezygnować z noszenia córy - domyślam się , że będzie trudno :) A czy pomagasz chodzić córce i trzymasz ją za ręce i jesteś taka "zgięta w pół"? Może warto kupić takie specjalne szelki dla dziecka, które sprawiają , że rodzic zostaje w normalnej pozycji. nie pamiętam profesjonalnej nazwy tego produktu.

Gość dziwne22
Dziękuje Gosia za porady :) mimo że jestem młodą mamą to dziecko wychowuje na samodzielną istotę i już dawno chodzi samo ;) Może się troszkę przeforsowuję przy pracach domowych.. jeszcze raz bardzo dziękuję!

Witaj, Mogą to być również pewnego rodzaju skurcze mięśni przy kręgosłupie. Od nieprawidłowej postawy, pozycji siedzenia, czy jak Gosia pisała od przeciążenia. Jesli chodzi o lekarza polecałabym wizytę u lekarza ze specjalizacją rehabilitanta ( ale z doświadczeniem ). Czasami to kwestia obluzowanego dysku w kręgosłupie. Powodzenia.

Gość gość
Polecam maści i leki przeciwzapalne oraz nakleić plaster rozgrzewający i leżeć pod kołdra powinno przejść w ciągu dnia lub dwóch bo miałem tak samo i miałem rwący ból nad pośladkami (dołeczki wenus) i nie mogłem nawet chodzić nie wspominając żeby wstać z łóżka