Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gusiaczek57

gruczolakowłókniak w piersi -zabieg

Polecane posty

Gość gusiaczek57

jak wygląda zabieg usuwania gruczolakowłokniaka? czy boli mocno? co ze zmianą opatrunków(czy można w domu zmieniać?) czy dostaje sie zwolnienie lekarskie i na jak długo po zabiegu? czy to prawda że NFZ nie refunduje tego zabiegu? serdecznie dziękuję za odpowiedzi :)

Gość ONA ODPOWIADA
Jeżeli jesteś ubezpieczona i masz skierowanie do szpitala,taki zabieg jest refundowany.Na kolejne pytania odpowie Ci pielęgniarka zabiegowa.Co do zwolnienia ..każdy zabieg u pacjenta jest inny.Nie obawiaj się,jeśli będą wskazania medyczne dostaniesz zwolnienie . Pozdraiam

Gość inkkkkkkkka
jak masz przy znieczuleniu miejscowym to po 50 minutach wracasz do domciu :) ,zabandażowana co prawda po szyje:) ale następnego dnia to ściagają i zostawiają plasterek,po tygodniu zdjecie szwów.Zabieg niebolesny pod wzgledem fizycznym,psychicznie strasznie sie bałam.Przez pierwszą noc boli,trzeba zastosować tabletki przeciwbólowe ,potem jest ok.Pierś zostaje dosyć długo sina,nawet ponad miesiąc ,ale blizna pozostaje bardzo mało widoczna.Przed zabiegiem skierują Cie na badanie krwi.Jak wyniki sa ok masz termin,wchodząc podają Ci wenflon na rękę,tak profilaktycznie.Potem kładziesz się i nic nie czujesz.Jak dla mnie to mniej inwazyjne niż wizyta u dentysty.Pierwsze wyniki masz po kilku godzinach dokładne po ok tygodniu.

Gość inkkkkkkkka
zabieg jest refundowany.

Gość inkkkkkkkka
acha co istotne,pamiętaj aby założyć zabudowane majtki bo dają taką koszulę jednorazówkę gdzie po załozeniu widać zadek,a ja miałam super, ultra cienkie stringi:)

Gość gusiaczek57
a jak długo nie można korzystać z kąpieli? czy zmian opatrunku można robic w domu?

Gość gusiaczek57
podnoszę

Gość inkkkkkkkka
po raz pierwszy opatrunek ściąga lekarz ,potem zostawia plaster który mozesz wymienić na nowy po kilku dniach,generalnie jak chcesz.Kapać się mozna po sciagnieciu opatrunku wyjściowego ale chyba z 2 tygodnie nie można moczyc rany.i tyle.I tak musisz się wymyć naokoło gdyż dezynfekuja ciało czyms podobnym do rivanolu,ma kolor mocno brązowo pomarańczony.

Jestem wlasnie po takim zabiegu i zastanawia mnie to czy jak kiedys bede w ciazy to czy bede mogla karmic piersia. Moze ktoras z Was wie cos na ten temat?