Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona269

Rozwój zarodka w 6. tygodniu ciąży Rozwój

Polecane posty

Gość zaniepokojona269

Witam! Po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, mialam owulacje spozniona o kilka dni, robilam testy owulacyjne i doszlo do zaplodnienia. W 5 tyg ciazy dostalam lekkiego plamienia wieczorem wiec udalam sie do lekarza. Zrobiono badanie usg dopochwowe o lekarz stwierdzil ze widzi woreczek ciazowy ale nie moze potwierdzic ciazy na 100% . Zlecil badanie krwi na beta hcg i progesteron. Oba hormony byly w normie, a beta hcg podwoila sie ponad podwojnie po 2 dniach. Nastepne usg wyznaczono za kilka dni. Moje pytanie brzmi, czy w 5 tyg i 1 dniu (poczatek 6go tygodnia) ciazy powinno byc juz widac zarodek przy prawidlowych wynikach? Teraz beta hcg wynosi ponad 4000, w dniu badania 1850. Czy badanie powtorzone po 7 dniach powinno ukazac zarodek? Czy mimo prawidlowosci w wydzielaniu hormonow, wiecej niz podwojeniu po 2 dniach zarodek moze sie nie rozwijac?poprostu martwie sie czy to normalne ze w 5tyg i 1 dniu ciazy nie widac bylo jeszcze serduszka,a nawet jasno potwierdzic obecnosci i rozowju zarodka?czy mozliwe jest aby bylo zbyt wczesnie zeby usg je wykrylo?dodam jeszcze,ze mieszkam w UK i lekarz nawet nie powiedzial mi jaka jest wielkosc pecherzyka, powiedzial ze moze byc za wczesnie by bylo widac wyraznie zarodek,ale ze ciaza moze nie rozwijac sie prawidlowo,dlatego zlecil badania krwi, ktore wg ich danych sa wysokie...Wg polskich sa w normie tak mysle,a beta hcg podwaja sie co 2 dni. Zastanwiam sie czy istnieje taka mozliwosc aby zarodek sie nie rozwijal,ale beta wciaz sie podwajala? Prosze o jak najszybsza odpowiedz! Dziekuje

skoro owulacje miałaś później to zarodek jest młodszy i nie widać było jeszcze serduszka,przy następnym badaniu usg już powinno widać serduszko,beta przyrasta ci prawidłowa :D

zaniepokojona ja jestem prawdopodobnie w 4 tyg. i 6 dniu i też na usg nic jeszcze nie było widac, też mam plamienia brązowe biorę na to duphaston, też się martwie jak ty, myślę że ciąża jest jeszcze bardzo wczesna a jak beta przyrasta to jest dobrze. Dostałas cos na plamienie?

Gość dziewczyny bez przesady
to ja w 42 dc (owulację miałam w tym cyklu w 17 dniu) byłam na usg na klinikach we Wrocławiu i widoczne było tylko echo serca, którego nota bene stażystka nie zauważyła, a widział je wyraźnie lekarz, to co Wy chcecie żeby było widać w 5 tc? cierpliwości;)

Gość zaniepokojona269
co ty, w tej cholernej Anglii nic nie daja, do 13tyg to oni ciaze traktuje tak,ze moze z tego bedzie dziecko a moze nie, jestem zalamana tym podjesciem. Czytalam,ze w Polsce kobiety czesto dostaja Duphason na podtrzymanie, choc nie dokonca wiem co to za lek i na jakiej zasadzie dziala. Moje plamienie bylo krotkie i skape, byl to raczej zabarwiony sluz, nie krew. Jednak z uwagi na to,ze to moja pierwsza ciaza, wolalam sprawdzic to u lekarza i uslyszalam ze jak sie dobrze czuje to pewnie to nic takiego, a ze jakby mialo dojsc do poronienia to i tak dojdzie,o! jako ze spanikowalam to mnie wyslali na to usg dopochwowe, i lekarz, chamowaty bardzo, powiedzial ze widzi pecherzyk ale zarodka nie i ze moze byc jeszcze za wczesnie,ale ze bardziej prawdopodobne,ze sie nie rozwija zarodek. z uwagi na to,ze beta ma prawidlowy przyrost umowili mnie na kolejne usg ktore mam we wtorek, bedzie to tydzien po ostatnim. Strasznie sie denerwuje, czy ktoras z dziewczyna slyszala o przypadku, gdzie mimo prawidlowego przyrostu bety zarodek sie nie rozwijal?

Gość zaniepokojona269
teraz czytam ze duphaston to jakby syntetyczny odpowiednik progesteronu, a ja progesteron mialam 51 wlasnie w 5tyg i 1dniu ciazy, co chyba jest w normie.Oni tu twierdza ze to nawet wysoko i bardzo dobrze. Chcialabym sobie zrobic prywatnie bete i hcg ale nie ma tu takiej mozliwosci. Jak nie wytrzymam,to sie spakuje i zaraz bede w Polsce, bardzo bym chciala zeby wszystko bylo w porzadku z dzidzia...

Gość zaniepokojona269
endii a ty mialas usg normalne czy dopochwowe? Oprocz plamienia mialas cos jeszcze?bol brzucha? ja mam ogolnie od samego poczatku bole brzucha,ale sa one lzejsze niz okresowe, mialam je juz zanim sie dowiedzialam,ze jestem w ciazy, caly czas myslalam ze to @ idzie...

Spokojnie,ja mialam ostatnia @22stycznia a 20lutego beta wyszla mi 840,bylam wtedy u lekarza i nic nie bylo widac,beta przyrastala a pecherzyk bylo widac 24lutego a 27go zarodek a serduszko tydzien pozniej...spokojnie czasemi tak jest ze trzeba poczekac...chociaz wiem ze sie stresujesz bo przezywalam to samo ale trafilam na super polozna,ktora mnie potrzymywala na duchu i mowila''kto ma wierzyc ja nie mama?""i teraz moj maluch bombarduje mnie w brzuszku:)

Gość szpitalna
Mialam plamienie sama taka maz brazowa z badan hcg wychodzi ciaza na dzien dzisiejszy wzrasta ciazy nie widac a hcg wychodzi 4000juz.. Liczylam to bedzie gdzies 4tydzien dopiero a lekarze twierdza ze ciazy nie ma bo pecherzyka nie ma i jak jutro bedzie zwrastac to maja jakies badanie robic z rurka nie wiem co to i sie boje ze moze jestem w ciazy i to za wczesnie.. Pomozcie prosze o rade moze ktos mial taki przypadek?

Gość gość
Poczekać przynajmniej do 6 tygodnia tzn nie 5 dni i 1 dzień tylko niech będzie 6 tydzień skończony, wtedy najpewniej będzie już widać. Jak beta przyrasta prawidłowo to jest ok. Taka jest prawda że jak ciąża ma się utrzymać to się utrzyma, bez względu na luteinę bo nieraz jest inny powód krwawień. Spokojnie dziewczyny.

Gość szpitalna
Jestem spokojna tylko lekarz jak zrobi jakis zabieg.. Ja nie wiem czy oni liczyc nie umia czy jak dochodzi czwarty tydzien od mojej ostatniej miesiaczki.. W poniedzialek powiedzieli ze musialo poronienie samoistne byc ze plamilam taka mazia i ze to pozamaciczna.. A nic mnie nie boli leze w szpitalu bezczynnie a hcg rosnie.

Gość szpitalna
I sa teraz zdziwieni ze rosnie sami nie wiedza co mowia jutro kolejna porcja pobierania krwi bedzie roslo zabieg zrobia. A moj ginekolog sam mowil ze przynajmniej piaty szosty tydzien bedzie widac. A te hcg nie za duze jak na zblizajacy sie 4tydzien? 4000 az szybko rosnie