Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wekowa panienka

ktos zna sie na robieniu wekow?

Polecane posty

Gość wekowa panienka

chodzi mi o botwinke w sloikach. Jest duzo przepisow. i wszedzie pisza ze trzeba troche buraki podgotowac. A co z lodygami z liscmi. gotowac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jfdksbjdfhdgfgvsdkj
Ja robię tak: - łodygi kroję (na średnio) z liśćmi w osolonej wodzie, wody niewiele, tak aby taka gęsta papa z tego była - gotuję z 15 minut od momentu wrzenia wody, następnie papę mniejszą łyżką wazową (chochlą) przekładam do słoików, ale nie do samego brzegu, ale tak z 1,5 cm od randu, - lekko posypuję z wierzchu solą kamienną gruboziarnistą i zakręcam słoiki, - w garze (dużym) nalewam wody, wstawiam zakręcone już słoiki, tak aby woda sięgała do 2/3 wielkości słoika, - gotuję słoiki 15-20 minut, - wykładam (pamiętać o rękawicy ochronej) na ścierkę pokrywkami do dołu i czekam aż do całkowitego ostygnięcia słoików, - jeśli do ostygnięcia któryś wek zaczął cieknąć na ścierkę (kolorem) to znaczy że źle się zawekował i najlepiej go jak najszybciej zużyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×