Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość manii manilo

ASPARTAM- RAKOTWÓRCZA SŁODYCZ

Polecane posty

Gość manii manilo

We współczesnym świecie ogromne ilości produktów, które możemy kupić w sklepach uważana jest za niezdrowe i kaloryczne. Ale żaden z nich nie wywołuje tyle kontrowersji w świecie medycyny i nauki, co aspartam. Słodzik ten jest niezwykle popularny i występuje w wielu produktach, m.in. coca-coli, gumach do żucia, cukierkach itd. Kilka lat temu włoski Instytut Ramazziniego dowiódł w oficjalnym raporcie, że aspartam może być rakotwórczy. Mimo to produkt nadal jest na rynku spożywczym i nic nie zapowiada, żeby sytuacja się zmieniła. Badanie na szczurach Naukowcy z Bolonii przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie, które zawierało aspartam. Naukowcy dbali, by w tych dawkach pożywienia znajdowało się tyle aspartamu, ile dziennie spożywa go każdy z nas. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki słodziku. Co się z nimi stało? Aspartam wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi. Wybuchła burza. Temat aspartam trafił nawet do brytyjskiego parlamentu. Tamtejszy poseł - Roger Williams zażądał natychmiastowego wycofania z rynku brytyjskiego około sześciu tysięcy produktów zawierających ten słodzik. Intytut Ramazziniego przekazał swój raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywienia. - Traktujemy sprawę bardzo poważnie - stwierdziła Caroli Sondermann, rzeczniczki agencji. - Sprawdzenie danych z Instytutu Ramazzini potrwa od trzech do pięciu miesięcy. Wtedy opublikujemy wyniki oraz powiadomimy Komisję Europejską. To ona zdecyduje, co dalej. W tej chwili nie możemy stwierdzić, czy trzeba wycofać produkty z aspartamem. Wizja odszkodowań Ale wszystko wskazuje na to, że środek ten nie zostanie wycofany z rynku, ani nawet w najmniejszym stopniu ograniczony. Dlaczego? Aspartam występuje w wielu produktach kojarzonych z międzynarodowymi markami jak np. Coca-Cola, czy Orbit. Trudno wyobrazić sobie, że koncerny te usuną ze składu środek ze względu na jego szkodliwość. Oznaczałoby to de facto przyznanie się, że firmy te przez wiele lat tolerowały obecność aspartamu w swoich produktach i w pewnym sensie „truły ludzi na całym świecie. Łatwo przewidzieć, że uznanie aspartamu jako substancji rakotwórczej sprowokowałoby lawinę pozwów i obowiązek wypłacania wielomilionowych odszkodowań. Z pewnością wygenerowałoby to miliardowe straty, na co szefowie tych firm nie mogą sobie pozwolić. Obrona aspartamu jako środka bezpiecznego jest w tym przypadku prostsza i tańsza. Szczególnie, że badania wykonane przez inne instytucje nie są tak jednoznaczne i nie wykazały niebezpiecznych konsekwencji spożywania aspartamu. Warto zauważyć, że słodzik przeszedł kompleksowe testy Naukowego Komitetu do spraw Żywności (Scientific Committee for Foods- SCF), który uznał go za bezpieczny i pozwolił wprowadzić na rynek spożywczy, nadając mu kod E-951. Historia Aspartam został wynaleziony zupełnie przypadkowo w 1965 roku przez chemika Jamesa M. Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company. Schlatter otrzymał ten związek przy okazji badań nad lekami przeciw wrzodom. Odkrył jego słodycz, liżąc swój własny palec, na co nie pozwalały przepisy bezpieczeństwa. Jego sukces opiera się na jego niezwykłych właściwościach aspartam jest około 180 razy bardziej słodki od cukru i przy tym jego kaloryczność jest niemal zerowa. Schlatter wiedział zatem, że odkrył idealny słodzik. Warto zauważyć, że aspartam wywoływał kontrowersję od początku swojej obecności na rynku spożywczym. Liczne pogłoski mówiły, że może być niebezpieczny, dlatego w 1980 roku Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nie dopuściła go do obrotu. Interwencje wpływowych osób związanych z G.D. Searle wymusiły przeprowadzenie dodatkowych testów, które w 1981 roku pozwoliły słodzikowi wrócić na rynek spożywczy jako dodatek do żywności. Niektórzy uważają, że decyzja ta była skutkiem interwencji polityków amerykańskich, u których koncern lobbował. Historia aspartamu do dziś pełna jest niejasności i niedomówień. Niedokładność badań Warto na końcu wspomnieć, że raport Instytutu Ramazziniego jest dla wielu specjalistów niedokładny i zmanipulowany. Wciąż wytyka się nowe błędy samej metodologii badań, co podważa rzetelność całego eksperymentu. Zasugerowano, że nowotwory mogą być związane z zaburzeniem metabolizmu związków obecnych w leku, a w konsekwencji odkładania się ich w tkankach, czego nie obserwuje się u ludzi ze względu na inny profil enzymatyczny. Późniejsza analiza danych z szeregu badań klinicznych wykazała, że "nie ma dowodu, że sacharyna i inne słodziki (głównie aspartam) zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów u człowieka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
facet tu nei chodzi ułomku o jednorazowe spożycie ale kumulację w organizmie przy dłuższym stosowaniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
Jest potwierdzone badaniami niezależnych ekspertów, że cykliczne spożywanie tych samych dawek aspartamu przez dłuższy czas może powodować raka przewodu pokarmowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham pepsi max
a ja spozywam dosyc sporo produktow light, wkoncu na cos trzeba umrzec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
ja nikogo do niczego nie przymuszam ani nie odżegnuję moim celem jest jedynie informacja zresztą albo cukier albo aspartam choć jest jeszcze miód i zakazana przez UE stewia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
była jeszcze jakiś czas temu możliwe, że teraz KE dopuściła ją do legalnego obrotu muszę sprawdzić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
Stewia, naturalny słodzik, od tej pory dozwolony w UE 21-11-2011 14:12 Komisja Europejska ogłosiła w zeszłym tygodniu, iż zezwala na skalę całej Unii Europejskiej na uciekanie się do pomocy stewii, aby zastąpić aspartam albo inne słodziki w produktach spożywczych oraz w napojach gazowanych bez dodatku cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Naukowcy z Bolonii przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie, które zawierało aspartam. Naukowcy dbali, by w tych dawkach pożywienia znajdowało się tyle aspartamu, ile dziennie spożywa go każdy z nas." A czy przypadkiem nie piszesz o tym badaniu w którym dosłownie podali szczurom dawki takie jakie zjada kilkadziesiąt razy cięższy człowiek? "Sugestie dotyczące związku z nowotworami pochodzą z trzyletnich badań na szczurach European Ramazzini Foundation (ERF) (wrzesień 2005) prowadzonych przez grupę badaczy z Bolonii, która określiła aspartam jako substancję rakotwórczą, chociaż więcej szczurów odżywianych aspartamem dożywała starości, niż w próbie kontrolnej. Badania te zostały zrecenzowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który wytknął szereg błędów takich jak: brak dokładnych wzmianek o zwierzętach hodowlanych (pożywienie, waga etc.), podawanie wysokich dawek aspartamu na kilogram masy ciała zwierzęcia, które nie są możliwe do konsumpcji. Nawet jeśli cały cukier w artykułach spożywczych zostałby zastąpiony aspartamem, to jego spożycie wynosiłoby około 10 mg/kg ciała, przy dopuszczalnym limicie 40 mg/kg ciała, podczas gdy w badaniach użyto dawek do 5000 mg/kg ciała. "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
hmm punkt dla ciebie wytknąłeś błąd w wiarygodności badania ale mam gdzieś inny link zaraz wrzucę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
W skład aspartamu wchodzą trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Najbardziej szkodliwy jest ten ostatni, gdyż rozkłada sie w organizmie na kwas mrówkowy i formaldehyd - silnie toksyczna neurotoksyna. Maksymalna bezpieczna dla nas dawka to 7,8 mg/dzień, a litr słodzonego aspartamem napoju zawiera ok. 56 mg metanolu! Co więcej, organizm lepiej wchłania wolny metanol, a ten powstaje, gdy produkt spożywczy (np. galaretki słodzone aspartamem) podgrzewamy do temperatury wyższej niż 30 stopni Celsjusza. Zdaniem naukowców jedzenie aspartamu może wywołać następujące schorzenia (lub zaostrzyć ich przebieg): * nowotwory mózgu, * SM, * epilepsję, * syndrom chronicznego zmęczenia, * chorobę Alzheimera, * zaniki pamięci, * chłoniaka, * chorobę Parkinsona, * cukrzycę, * wady wrodzone u płodu. Faktem jest, że aspartam odpowiedzialny jest za ponad 75% przypadków złego tolerowania dodatków żywnościowych, zgłaszanych amerykańskiemu Urzędowi ds. Leków i Żywności. Mówi się o napadach epilepsji (zwłaszcza u pilotów, bardzo podatnych na zawroty głowy i ataki padaczki), a nawet o przypadkach śmiertelnych. Owszem, tak krańcowe reakcje są rzadkie, zależne od wrażliwości organizmu, ale, niestety, nikt nie jest bezpieczny, doprawiając sobie herbatę czy kawę aspartamowym słodzikiem. Najczęściej wywołuje on bóle i zawroty głowy, mdłości, wysypki, tycie, bezsenność, zaburzenia wzroku, rozdrażnienie, palpitacje serca, kłopoty ze słuchem, napady niepokoju, szum w uszach, zaburzenia pamięci i bóle stawów. Nadmiar kwasu asparaginowego prowadzi do śmierci pewnych neuronów w mózgu, gdyż powoduje napływ wapnia do komórek. Dzięki temu powstaje mnóstwo wolnych rodników zabijających te komórki. Substancji tej nie wolno zażywać kobietom w ciąży, ludziom starszym i dzieciom oraz przewlekle chorym na cokolwiek, a zwłaszcza na cukrzycę, gdyż przyspieszają rozwój chorób związanych z cukrzycą, zaćmy. Kolejny składnik aspartamu fenyloalanina. Jest aminokwasem, który także występuje w naszym mózgu. W większych ilościach jest ona jednak wyjątkowo szkodliwa a nawet zabójcza dla cierpiących na fenyloketonurie. U pozostałych osób (zwłaszcza, gdy zjadają dużo słodzików), powoduje zmniejszenie ilości serotoniny w mózgu, co prowadzi na przykład do depresji. Znany jest przypadek Johna Cooka, który wypijał dziennie 6-8 dietetycznych napojów dziennie słodzonych aspartamem. Gdy poziom fenyloalaniny w jego krwi zaczął się podnosić, nękały go zaniki pamięci, bóle głowy, raptowne wahania nastrojów od euforii po wściekłość. Jego mózg został uszkodzony. Gdy Cook odstawił napoje z aspartamem, jego stan wkrótce się bardzo poprawił. Dr Luis J. Elsas, zeznając przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, stwierdził, że ten składnik aspartamu może koncentrować się w pewnych rejonach mózgu i jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt i rozwijającego się płodu. Jeśli aspartam jest tak groźny dla zdrowia, dlaczego nie jest wycofany z handlu, dlaczego został w końcu dopuszczony przez amerykański Urząd ds. Leków i Żywności? Już w latach 70-tych udowodniono, że wyniki badań wykonywane przez producentów słodzików były wielokrotnie fałszowane, ale nadal nie ma zakazu. Mimo wielu artykułów w prasie naukowej, książek napisanych przez niezależnych naukowców, przedstawiających wstrząsające wyniki własnych badań, oraz istnienia niezbitych dowodów na związek aspartamu z powstawaniem raka mózgu, cukrzycy, epilepsji, mimo śledztw prowadzonych przez Kongres aspartam nadal jest dodawany niemal do wszystkiego. Gdzie znajdziecie aspartam? Multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne, rozpuszczalna kawa i herbata, środki przeczyszczające, mrożone desery, napoje kawowe, miętowe, odświeżacze oddechu, płatki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
O aspartamie napisano już wiele. Moim zdaniem informacji o tej substancji nigdy za wiele :-). Substancja ta jest przykładem bezkompromisowej walki o zysk pewnej korporacji, mimo wielu zarzutów, obaw i kontrowersji wokół niej. Wielu z was na pewno słyszało o Aspartamie można go spotkać w wielu różnych produktach spożywczych np. w gumie do żucia, "sokach" w kartonikach czy kolorowych napojach gazowanych, farmaceutykach (tabletki musujące i do ssania) oraz w niemal wszystkich produktach "dietetycznych" i "zero" (pewnie masz gdzieś pod ręką któryś z tych cudownych produktów przeczytaj etykietę ze składem). Aspartam jest organiczną substancją słodzącą, o krystalicznej postaci, która jest 100-200 krotnie słodsza od białego cukru. Został odkryty przypadkowo w Grudniu 1965 r. w USA, kiedy to James Schlatter, Chemik firmy G.D. Searle & Company, pracował nad lekiem przeciw czyrakom. Podczas krystalizacji Aspartamu z Etanolu - substancja dostała się na jego palce. Nieświadomy James włożył palce do ust i... Eureka ! Odkrył nieziemską słodycz Aspartamu ;-). G.D. Searle zleciła badania nad aspartamem Dr. Harry Waisman'owi, dyrektorowi Laboratorium Uniwersytetu w Wisconsin. Rok później, przekazał on wyniki badań 7 Małpom podawano mleko z aspartamem. 1 z małp zmarła, zaś u 5 osobników stwierdzono poważną epilepsję z silnymi konwulsjami i utratą świadomości. Dr. Waisman zmarł nieoczekiwanie w roku 1971. Badania te nie zostały uwzględnione we wniosku o dopuszczenie Aspartamu, kierowanemu przez firmę Searle do FDA (United States Food and Drug Administration agencja odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności i leków, promocję zdrowego stylu życia i kontrolę nad substancjami używanymi w produkcji farmaceutycznej i przemyśle spożywczym). Także w latach 70'tych, neurolog John W. Olney odkrył, że podawanie aspartamu doustnie myszom, powoduje poważne uszkodzenia mózgu. Badania te również nie został uwzględnione przez G.D Searle. W 1971 , Ann Reynolds pracownik laboratorium G.D Searle potwierdziła neurotoksyczność aspartamu podawanego myszom. Badania te także zostały zignorowane. W 1974 (przed wypuszczeniem Aspartamu na rynek) Dr. John Olney, James Turner i Label, Inc. (Legal Action for Buyers' Education and Labeling) złozyli oficjalny protest twierdząc, że w ich przekonaniu aspartam może powodować uszkodzenia mózgu, szczególnie u dzieci. 26 Lipca, 1974 roku FDA dopuściła Aspartam do obrotu, ograniczając jednak jego zastosowanie do: sypkich zamienników cukru (słodziki), pastylek do ssania oraz gum do żucia. Światowa kariera aspartamu, jako rzekomo zdrowszego substytutu cukru, rozpoczęła się w roku 1980, kiedy to FDA uznała Aspartam za substancję bezpieczną dla zdrowia, pomimo licznych ostrzeżeń naukowców i publikowanych badań, świadczących o jego szkodliwości. Swój czynny udział w "przepchnięciu" wniosku miał Donald Rumsfeld. W roku 1985 firma G.D Searle została przejęta przez Koncern Monsanto, zmieniając nazwę na NutraSweet Company. Koncern Monsanto, poprzez konsekwencje z nim związane, zasługuje na oddzielny artykuł ;-). W 1992, firma NutraSweet podpisał umowę z koncernami CocaCola i PepsiCo czyniąca z NutraSweet Company ich preferowanym dostawcą aspartamu. Patent na aspartam wygasł 14 Grudnia 1992 roku, co pozwoliło firmom chemicznym na całym świecie rozpocząć produkcję aspartamu pod innymi nazwami handlowymi. Brzmi jak dobra teoria spiskowa, prawda?:-). Fakty jednak mówią same za siebie. W sprawie aspartamu dopuszczono się oszustw i nadużyć, wliczając w to łapówki i badania na zamówienie. Poprzez agresywny marketing zbudowano obraz sztucznych słodzików jako bezpiecznych i zdrowych substytutów cukru, które pozwalają na "delektowanie" się słodkim smakiem bez obawy o kalorie. Czy na pewno nie ma się czym martwić? Dlaczego ta słodka substancja wzbudza takie kontrowersje? Skoro została dopuszczona do obrotu na całym świecie, musi być przecież bezpieczna ! Badania dowodzą, że bezpieczna nie jest. Możliwe i dowiedzione naukowo skutki długotrwałego spożywania produktów zawierających sztuczne słodziki: * Niewydolności nerek * Ryzyko wystąpienia Fibromialgi * Drgawki * Nagłe, silne bóle * Uczucie niedowładu nóg * Mrowienie * Zawroty głowy * "Dzwonienie" w uszach * Przewlekłe bóle stawów * Nagłe depresje * Zaniki pamięci Najnowsze badania dowodzą, że istnieje związek między wprowadzeniem do obrotu aspartamu, a znacznym zwiększeniem w USA występowania guzów mózgu i chorób reumatycznych w latach 1983-2000. Będąc na zakupach, dokonujesz wyborów, które mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia Twojego i Twojej rodziny. Jak dowodzi przykład Aspartamu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z tego co mi wiadomo to aspartam nie jest mieszaniną 3 związków tylko sam w sobie jest związkiem chemicznym. ale owszem, jednym z metabolitów moze byc metanol... jednakże: "Bezpieczeństwo stosowania aspartamu było przedmiotem wielu badań naukowych i licznych kontrowersji społecznych. Chemicznie aspartam jest estrem metylowym dipeptydu zbudowanego z dwóch reszt aminokwasowych fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. W organizmie człowieka rozkłada się on na te dwa naturalne aminokwasy, stąd długo wydawało się, że jego spożycie nie wiąże się z żadnym ryzykiem, oprócz osób chorych na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny. Poza ww. aminokwasami podczas hydrolizy aspartamu powstaje też metanol (w ilości ok. 0,1 g na każdy gram spożytego aspartamu; jest to nota bene znacznie mniejsza ilość niż przyjmowana z różnych produktów spożywczych w codziennej diecie, np. soku pomidorowego, soku z winogron, czerwonego wina)."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a więc bzdurą jest jakoby napój słodzony aspartamem zawierał metanol, metanol dopiero powstanie jako jeden z metabolitów aspartamu. a żeby powstało go 56g, należałoby aspartamu spożyć ponad pół kilo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
"Maksymalna bezpieczna dla nas dawka to 7,8 mg/dzień, a litr słodzonego aspartamem napoju zawiera ok. 56 mg metanolu! Co więcej, organizm lepiej wchłania wolny metanol, a ten powstaje, gdy produkt spożywczy (np. galaretki słodzone aspartamem) podgrzewamy do temperatury wyższej niż 30 stopni Celsjusza. Zdaniem naukowców jedzenie aspartamu może wywołać następujące schorzenia (lub zaostrzyć ich przebieg)"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
wolałbym coś innego jak wikipedię, którą każdy może redagować w tym i odpowiednie osoby..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
zresztą ile badań tyle opinii i część tych badań mogła zostać wykonana na zlecenie koncernów produkujących i używających aspartamu stąd ich wiarygodność budzi wątpliwości

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeżeli coś się twierdzi to trzeba to udowodnić. a z tego co mi wiadomo to na najbardziej naciągane wyglądają badania na temat szkodliwości aspartamu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
zresztą każdy organizm posiada ściśle określony limit trucizn jaki moze przyjąć w ciągu dnia, limit ten zależy od diety, środowiska w jakim człowiek przebywa czy aktywności fizycznej danej osoby.. więc aspartam przyjmowany w odpowiednich ilościach zostanie przetworzony i wydalony przez organizm bez skutków ubocznych, gorzej gdy odporność organizmu ulega upośledzeniu przez np. grzyby wszystko w nadmiarze szkodzi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
popełniłem błąd w obliczeniach, te pół kilo aspartamu to wynik dla 56g metabolu a nie mg. więc mozesz mieć rację poniewaz zazwyczaj napoje słodzące zawierają około 0,5g aspartamu na litr. jednakże 56mg metanolu to jest dawka praktycznie bez znaczenia. przeciez metanol jest obecny w wielu innych produktach, także w winie. a dawki trujące to już idą w gramach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja piję w dużych ilościach
napoje, które zawierają konserwanty, aspartam, cukier, sztuczne barwniki, kwas fosforowy, kofeinę, taurynę, piję od wielu lat i żyję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
do czasu ;) może być długo długo spokój tym bardziej jak nie ma objawów zewnętrznych np. wzdęcia, biegunki, zaparcia czy zapalenia skóry aż tu nagle bam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
generalnie walka z konserwantami na rzecz tzw ekologicznej żywności to dla mnie czyste zacofanie. wolę konserwanty niz epidemie chorób biorących się z brudu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manii manilo
sugerujesz, że żywność ekologiczna produkowana jest w urągających warunkach sanitarnych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×