Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilka2012

mój 6 miesięczny syn nie chce jeść z piersi

Polecane posty

Gość lilka2012

Witam drogie mamy proszę poradźcie mi coś, bo mój 6 miesięczny syn nie chce jeść piersi tzn. zje ale tylko troszkę z jednej (bardziej się napije) a jak go przystawiam do drugiej to wykręca się i płacze. Zawsze ładnie zjadał z dwóch piersi i mi je opróżniał a teraz coś strzelił focha;/ fakt jest, że mały od piątku nabawił się jakiegoś przeziębienia (kaszel i katar) oraz, że ząbkuje. Od około miesiąca wprowadzam mu inne jedzenie tzn. zupkę w południe a około wieczora owoc, reszta to była pierś i ten "układ" nam odpowiadał do teraz. Choć mam w planie zacząć już wprowadzać mu kaszki ale też nie wiem jak i w jakich godzinach, czy rozrabiać mu je z moim mlekiem czy z wodą? Czy byłby to koniec karmienia piersią bo czuje, że jest w nich przez to coraz mniej pokarmu. Miałyście podobnie?

Może to efekt ząbkowania, chociaż nie podejrzewam, raczej stawiałabym na uszy. Obserwuj maluszka czy nie chce tylko piersi czy dotyczy to również butli z herbatka oraz innego jedzonka, czy nie jest marudny i płaczliwy.

A może dziecko jużnie chce piersi??? Bywa i tak. Mój starszy synek zrezygnował w wieku 4 miesiecy, córka jak miałą 10. Nie zmuszałam.

Gość ojtam ojtam
dokładnie - daj butle i masz odstawienie od piersi z głowy

może odstawić się od piersi. starszy zrobił to jak miał 11 miesięcy, na kilka dni przed pojawieniem się 1 ząbka. młodszy obecnie też to robi. pierś tak, ale tylko w nocy, w dzień bardziej w celu napicia się i to max 1-2 razy w ciągu dnia i to nie każdego dnia. nie zmuszam, jest na tyle duży że mogę spokojnie przejść na modyfikowane :) przynajmniej problemu z odstawieniem nie będzie :)

Gość Podobnie
Lilka ja miałam tak w dwóch sytuacjach. Przy ząbkowaniu - tu pomogło posmarowanie dziąseł tuż przed karmieniem a drugi raz jak właśnie był chory i miał katar. Najłatwiej napisać daj butlę - ale może ktoś nie chce. Ojtam ojtam ty masz chyba jakiś problem z karmieniem piersią bo w każdym temacie jak ktoś pisze o poradę w sprawie karmienia piersią to ty radzisz przejść na MM. Autorko bądź cierpliwa i przystawiaj. Ewentualnie dokarm MM jeśli chce z butli.

Gość lilka2012
no właśnie nie za bardzo chcę już go odstawić, choc i tak będę musiała ograniczyć do maksimum bo wracam do pracy:/ właśnie na wieczór ściągnęłam mu swoje mleko do butelki ale też nie miał ochoty jeść, może to po syropie, który jest słodki i "zamula" jego żołądek. Aj już sama nie wiem. Zobaczymy jutro, bo chcę mu dać pierwszy raz kaszkę na śniadanie a nie cyca tak jak było do tej pory

Gość dzieciatkowa mama
Zgadzam się z Podobnie, też zauważyłam że ojtam ojtam ciągle namawia do mm.