Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczęśliwy = nielubiany

Zazdrość i zawiść ludzka nie znają granic. Kilka słów

Polecane posty

Tak żeby się wygadać i zwrócić ludziom na to uwagę... Odkąd dobrze, naprawdę dobrze mi się powodzi (świetna praca w zawodzie - za dobre, ponadprzeciętne pieniądze, własne mieszkanie bez kredytu, podróże, spełnianie marzeń w zgodzie z planami, do tego udane życie prywatne - kochający mąż, który niedawno awansował w pracy na wysokie stanowisko, ogólnie odkąd dobrze mi się uklada i w miarę wszystko idzie po naszej myśli) zauważylam, że znajomi, przyjeciele znacznie się odsunęli... Wiadomo, ci prawdziwi, sprawdzeni ze starych lat pozostali obok i nadal dobrze mi zyczą, kontaktują się itd, plus oczywiście ci nowi - często dobrze sytuowani i jeszcze z lepszymi pozycjami i statusem niż mój - a więc nie zazdrośni, ale ogolnie wielu, zbyt wielu ludzi, którzy byli mi bliscy odseparowali się i odgrodzili jakims murem - a kiedy próbuję nawiazac kontakt i ocieplić stosunki z wlasnej inicjatywy, to daja do zrozumienia że tego nie chca... ewidentnie wyczuwam, że chodzi o zawisc, o frustrację, że im się tak nie powiodlo, ze czuja sie jakoś gorsi - czasem dadza mi to miedzy slowami do zrozumienia, albo bywaja złosliwi, ironiczni. i NIE, nie chwale sie, nie podkreslam osiągnięc - owszem, czasem pokazę jakies zdjecie z podrozy albo opowiem to i owo, ale tak normalnie, jak każdy kto ze znajomym dzieli sie nowosciami ze swojego zycia i otoczenia. i TAK, do wszystkiego doszłam i dochodzę sama, uczciwie, zero koneksji i znajomosci. po studiach udalo mi sie znalezc swietna prace za granica w dobrej firmie, i tak sie potoczylo. Ludzie, skad w was tyle zawisci i frustracji? Na co wam to? Nie lepiej poswiecic energie na podnoszenie własnych kwalifikacji i spelnianie wlasnych marzen, zeby dogonic tych, ktorym sie powiodlo i dobrze uklada, nie lepiej skorzystac z nich rad, doswiadczenia, zamiast sie odsuwac i ignorowac ostentacyjnie? Nie zabiegam o przyjazn- mam jej wystarczająco, a takiej byle jakiej też nie chcę. Ale chcialam sie tak tylko wygadać, bo czasami naprawdę jest przykro i takie zachowanie kiedys bliskich osob jest bardzo odczuwalne.

Gość bhibi
a jaki masz zawód?

Im jestem starsza, tym bardziej dostrzegam też, że ludzie generalnie chetniej otaczaja sie i przebywaja posród takich, ktorzy maja srednio udane zycie, niewiele osiagniec, wrecz problemy - wtedy chetniej z nimi narzekaja, pocieszaja, nie wiem - maja okazje poczuć sie lepsi i madrzejsi?

A już nie daj Boże mówić glosno i wprost o tym, ze jest sie zwyczajnie SZCZESLIWYM...

autorko - ludzie dbaja przede wszystkim o swoje dobresamopoczucie;/ poniewaz sa sfrustrowani soba - to twoje sukcesy czy ogolne zadowolenie ich drazni ale do tego sie nigdy nie przynaja, beda sie raczej "czepiac";/ ludzie sa leniwi z natury i nie lubia refleksji , zwlaszcza na swoj temat;/

otóż to - wyczuwam czasami, ze moje zadowolenie i spelnienie ich zwyczajnie drażni.

Gość wbwbwbwb
No i właśnie widzisz jaka jest reakcja niektórych osób...smutne to....ale prawdziwe....też zauważyłam, że jak głośno się mówi, że np.jest się szczęśliwym, albo ma się kochającego mężczyznę u boku, to ludzie z zawiści potrafią takie rzeczy mówić...że wcale tak nie jest...

Gość Antosza z Domu Furiatów
Zacznij narzekać i psioczyć na wszystko dookoła, przytyj, zbrzydnij i wyłysiej, następnie wpadnij w depresję. Siedź cały dzień przed tv. Gwarantuję ci że otoczy cię stado ludzi.

Ja też mieszkam za granica:) i jak najbardziej jest cos takiego jak status, elita itd- co nie znaczy, ze sama sie do niej zaliczam. nikomu nie daje odczuwac, ze czuje sie lepsza itd. pomagam, doradzam, udzielam sie charytatywnie w miare mozliwosci. nie sram wyzej niz dupe mam- wierz mi, chociaz moglabym... naprawde moglabym, ale wlasnie swiadomosc, ze fortuna sie kolem toczy i moze byc roznie, i ze kazdy inaczej postrzega sukces sprawia, ze jestem generalnie skromnym i cichym czlowiekiem. A jednak to nie wystarczy, jak widac... Napisalam o swoich sukcesach tutaj, anonimowo i bardzo ogolnie, zeby nakreslic sytuacje. jak inaczej mialabym opisac problem?

wiesz z nurtem to plyna glownie smieci;-) a ogolnie to lepiej samemu jechac jaguarem niz w scisku ale z a to z innymi autobusem mZK ;-)

Gość FAJNIE LASKA WAS NAKRECA
ja nie mowie ze tak nie jest !! Ona nie jest jedna jedyna szczesliwa osoba na tym swiecie. Pojedz na zachod i zobacz jakie ludzie maja statusy spoleczne i pokaz mi jedna osobe ktora sie tym wychwala??? widocznie autroka ma cos w sobie ze ludzie po prostu chca jej dokuczyc ale zapewne nie z zazdrosci..moze jest wyniosla, moze arogancka ??? moze dlatego sie odsuwaja od niej i jej nie lubia??? bo jesli ktos mysli ze tylko dlatego bo jezdzi po swiecie , ma prace i kase jest LEPSZY niz inni to sie po prostu myli.. po jej poscie wychodze z zalozenia ze ona mysli ze trzeba jej zazdroscic a to jest strasznie puste..

tak jestes niesamowicie skromna a ELITA hahaaaaaaaaa :D dobra, nie mam zadnych pytan wiecej :D i nic mnie nie dziwi.

Ciekawe, ze nie odsuwaja sie do mnie ludzie, ktorzy sami zaszli dosc daleko, stac ich na wiele, bywaja tu i tam itd. I glownie z takimi ludzmi wlasnie mam teraz kontakt- inne srodowisko troche. Ale czasem brakuje tych starych znajomych, tych bardziej 'zwyczajnych', sprawdzonych ze starych lat - rozumiecie? Ktorzy kiedys byli blisko, jak mialam problemy, jak chwilowo nie moglam znalezc pracy, jak bylam zwykla szara studentka - a teraz znikneli, odpisuja zdawkowo, albo wrecz zlosliwie. Nie potrzebuje sie niczyim kosztem dowartosciowywac, bo jestem szczesliwa. To nie o to zupelnie chodzi.

ode mnie* w pierwszym zdaniu mialo byc. Tak, na co dzien jestem bardzo skromna i niesmiala wrecz:) Przebojowa tylko w pracy, bo musze- a i to nie zawsze, stad czasem jakis awans dluzej mi zajmuje:)

okazalas ta swoja cala skromnosc tutaj skarbie :-) jestes zabawna wiesz? nie znam zadnego czlowieka ktory do czegos w zyciu doszedl ktory mowi, ze zalicza siebie do elity :-) smieszna jestes :-) nie dziwie sie ze ludzie cie nie lubia wiesz?:-)

skromnosc nie jest zadna zaleta;-)) moze w polskim spleczenstwie, w kt nauka spoleczna kosciola ktolickiego 9nie myslic z religia) ma sie dobrze;-)

czytaj ze zrozumieniem. napisalam, ze elita ISTNIEJE i zawsze istniala (czy tego chcesz czy nie), a nie, ze ja sie do niej zaliczam. i wyluzuj, bo zlosc pieknosci szkodzi. i tak nie biore do siebie twoich postow, bo piszesz niekulturalnie i niemerytorycznie.

ROR- wiem co masz na mysli, zgadzam sie;) trzeba znac swoja wartosc i bynajmniej tego nie ukrywam - stad pewnie te podjazdy i niechec od tego i owego. przez 'skromnosc' rozumiem tutaj przeciwienstwo takiego bezmyslnego przechwalania sie bez podstaw.

Czytać się Ciebie nie chce-jęczysz i marudzisz bez przerwy a twierdzisz,ze jesteś szczęśliwa.Po co się pchasz do tych,co Cię nie chcą? Raczej do psychoanalityka się udaj a nie rozpisuj na kafe.Tak mnie zanudziłaś,że już tu nie zajrzę,więc mi nie odpisuj(jeśli byś chciała).

kochanie ja nie jestem zla :D przeciwnie bawie sie niesamowicie twoja glupota, siedze i mysle ze siedzisz na jakiejs wsi polskiej i wylewasz swoje slodkie marzenia na kafeterii pisz dalej :-) przynajmniej sie posmieje i uwierz mi nie zazdroscze ci niczego :-) bo nie ma czego :-) dziwie sie tylko ze takie pustaki chodza po ziemi

ok ok, ciesze sie zatem ze poprawiam ci humor:)

nie jecze, to takie luzne spostrzezenie, ot zalozylam temat dla ogolu. otwarta dyskusja nt powodzenia jednostek i zazdrosci tlumu:)

to ze ludzie cie nie lubia i ci dogryzaja nie ma nic wspolnego z twoim statusem spolecznym sloneczko :-) tylko z Toba sama :-)

nikt mi nie dogryza;) nie dopowiadaj sobie bajeczek. i zdziwilabys sie - w 90% ma do czynienia ze statusem i powodzeniem w zyciu wlasnie, tylko i wylacznie. ot, czysta glupia zawisc.

hahaa :D dobre :D i takie prawdziwie polskie myslenie :-) ok, klaniam sie, jestes wspaniala, cudowna a reszta swiata ci zazdrosci i jest zawistna :D dobre prowo :-) poprawilas mi humor :-)

to nie prowo, tylko samo zycie:) ale ciesze sie, ze poprawilam ci humor! zawsze warto:)

czasem dadza mi to miedzy slowami do zrozumienia, albo bywaja złosliwi, ironiczni." nikt ci nie dogryza? zal mi ciebie :-) w glebi serca strasznie mi ciebie zal:-) i juz uciekam stad bo jeszcze zaczne zazdroscic ELITO hahaaaaaaaaa :D

ale nerwowa:) chyba ja prawda w oczy kole;) milego wieczoru!

Gość rumcajs z czech
tu masz ładny tekst o co chodzi fragment "laczego w Ameryce odnosi się sukcesy a w Polsce tak trudno je odnieść. Bo w Ameryce jak ktoś odniesie sukces i zarobi duże pieniądze, to sąsiad przyprowadza pod dom dzieci i mówi, patrz tu mieszka człowiek sukcesu, który odniósł ciężką pracą i innowacyjnością. Bierzcie z niego przykład. A u nas polaczek mówi dzieciom, patrz tu mieszka ten sąsiad, co się dorobił. Pewno ukradł, albo coś zakombinował. Niech się zapcha jak będzie żarł te swoje pieniądze, z nienawiścią wycharczy polaczek, a dzieci naplują na płot sąsiada." http://www.rybinski.eu/2012/07/rzecz-o-polactwie/