Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodaaaaaaaa21

studia mgr w UK po licencjacie z anglistyki

Polecane posty

Gość młodaaaaaaaa21

Witajcie, tak jak w temacie. W przyszłym roku bronie licencjat anglistyki spec. nauczycielska. Chce wyjechać po obronie do UK, moje pytanie tyczy się studiów mgr, czy są jakieś specjalne wymogi i ile to kosztuje, kiedy zalatwiać itd.. pytanie kieruje do osób które coś wiedzą w temacie tj. studiowały tam itd.

Gość ChwastkaOxox
Nic cie to nie kosztuje. Ale najpierw trzeba wyslac gdzies dokumenty, oni wtedy oceniaja na podstawie przedmiotow jakie mialas itd na jakim poziomie w UK to jest. ( Placi sie za ten papier z 75 funtow) Stawiam ze dadza ci BA A po tym Cie jeszcze ze 3 lata do Mgr czeka. To co jest w polsce jest nie do porownania z tym co jest tu. I moga ci bardzo zanizyc tego twojego licencjata w odniesieniu na tutejsze stopnie. Wg mnie nie warto. Powatpiewam ze dalabys rade na uniwersytecie w UK zaczynajac od srodka a nie od poczatku.

Gość młodaaaaaaaa21
czyli lepiej było by zacząć od zrobienia jakiegoś innego lic. w UK? z tym , że z tego co słyszałam to studia w uk wszystkie są płatne.

Nie zgodze sie z Toba - ChwastkaOxox Studia magisterskie sa platne w calej Wielkiej Brytanii (w Anglii znacznie zdrozsze niz np w Szkocji). Jedynie studia pierwszego stopnia (BSc, MA etc) sa sponsorowane przez SAAS w Szkocji i nic nie trzeba placic. Chyba, ze je przerwiesz i wtedy trzeba zwrocic te pieniadze. W Anglii studia pierwszego stopnia sa bardzo drogie, po ostatnich podwyzkach nawet po 9000 za rok (studia 3 letnie) wiec wiekszosc ludzi konczy studia z niezlym kredytem studenckim do splaty. A wiec ja bym bardziej polecala wybranie sie na studia drugiego stopnia (postgraduate Master degree). Sa to roczne studia, a ceny sie bardzo roznia - w zaleznosci od uniwerku. Jezeli robilabys studia pierwszego stopnia na tej samej uczelni to dostalabys przewaznie 20% znizki. Istnieje tez pare kierunkow (glownie inzynieria i medyczne) ktore sa sponsorowane przez firmy albo NHS i wtedy nie musialabys placic. Zgaduje jednak ze po anglistyce takie kierunki Cie nie interesuja (nie sadze tez zeby Cie przyjeli, chyba ze bys miala sporo doswiadzcenia w tej dziedzinie plus juz licencjat z anglistyki). Co do wymogow... na pewno bardzo dobra znajomosc angielskiego (taka chyba powinna byc po anglistyce) i przetlumaczony dyplom. Na lepsze uniwerki aplikuje sie prawie z rocznym wyprzedzeniem (ale to zalezy od kierunku) przez strone www.ucas.com . Musialabys napisac wiecej informacji wtedy bym moze mogla ci lepiej pomoc. pozdrawiam

Gość młodaaaaaaaa21
Doktorantka baaardzo Ci dziękuje za odpowiedź! W moim przypadku sytuacja wygląda tak, że zdecydowałam się na anglistykę, bo myślałam, że z pracą w szkole czy w jakiejś firmie nie będzie problemu, jednak realia są teraz jakie są i niestety szanse na to , żeby pracować w PL w zawodzie są bardzo marne. Dlatego myślę o zrezygnowaniu z robienia mgr z spec. nauczycielskiej. Mam możliwość wyjazdu do UK po skończeniu licencjatu. Dlatego chciałabym się na to zdecydować i pojechać. Popracować najwyżej z rok gdzieś i podjąć jakieś studia. Sęk tki w tym , ze na maturze za wiele przedmiotów dodatkowych oprócz ang rozsz. matmy i pol. nie zdawałam, bo na anglistykę było to zbędne po prostu. Mogłabym chętnie podjąć się innych studiów tylko wlaśnie nie wiem czy jest szansa bez zdawania jakiś takich typowych przedmiotów na maturze- czy to jest w ogóle brane pod uwagę w UK. Ogólnie planuję zrobić sobie jeszcze certyfikat w ciągu tego najbliższego roku, tylko też nie wiem jakie byłyby wskazane jesli chciałabym studiować w UK. Byłaby możliwość zrobienia studiów mgr tych jednorocznych po tym lic. z anglistyki? czy koniecznie muszę zacząć jakieś inne licencjackie i dopiero wtedy mogę zrobić mgr?

Gość Kokilka22
Hej Młoda skończyłam psychologię na uczelni walijskiej teraz zaczynam masters degree. Na licencjat brałam pożyczkę studencką, którą będę potem spłacać (ale ja jeszcze załapałam się na niższe ceny, nie 9tys za rok). W Walii masz dofinansowanie na licencjat. Teraz idę na magistra, już na innej uczelni, w większym mieście i płacę ponad 5tys funtów, ale inne kursy są już od 3,5tys f (mój jest po prostu dość drogi, nie chcę zdradzać szczegółów). SPOKOJNIE możesz aplikować na master's degree z dyplomem z Polski, jednak szczegółów przyjmowania (czy trzeba dyplom nostryfikować czy nie, ile to kosztuje itd) nie znam. Ja załatwiałam swoje pierwsze studia przez stronę 'Brytanka.pl' polecam. A potem to już musiałam mieć odpowiednią średnią żeby dostać się na magistra, aplikowałam w kwietniu. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Hej Mloda, ja tez studiowalam przez rok anglistyke w Polsce na collegu :) Pozniej zrezygnowalam i wyjechalam na studia do Szkocji. Aplikowalam wlasnie przez 'ucas' (oficjalny i glowny system rekrutacyjny w uk) ale mozesz tez pisac bezposrednio maile do Uniwerkow bo i tak tez przyjmuja. W moim przypadku nie wymagali zadnych certyfikatow z angielskiego (bylo to juz ponad 5 lat temu) ale lepiej zdac IELTS bo moze sie pozniej przydac. Nasza mature respektuja wiec przedmioty ktore zdawalas na maturze wezma pod uwage. Jesli chodzi o magisterke to przedmioty z matury juz nie sa tak wazne. Bardziej liczy sie ocena z dyplomu z licencjatu i twoj personal statement argumentujacy dlaczego wybralas ten kierunek a nie inny, co chcesz z niego wyniesc itp Oczywiscie tez kierunek powinien byc jakos zwiazany z tym co juz studiowalas (w opisie kierunku na pewno bedzie wymienione jakich kandydatow oczekuja z jakimi kwalifikacjami) O jakim kierunku w ogole myslalas? Wazny tez jest uniwerek jaki wybierzesz bo wiadomo tutaj tez jest konkurencja pomiedzy studentami wiec dobrze jest jesli uniwerek/konkretny departament jest dosc wysoko w rankingu szkol. Na poczatku zrob sobie liste tych ciekawych dla ciebie uniwerkow i pozamawiaj katalogi (prospectus) z ich stron internetowych (wysylala za darmo do Polski - mialam ich tony! :) Bo uniwerek to nie tylko nauka, wiec tez zwroc uwage na lokalizacje, mozliwosci part time pracy w trakcie (lepsze wieksze miasto) , opinie ludzi itp :)