Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bra.k brak. brak. brak.

czy wasze roczne dzieci jedzą już wszystko to co wy? bez cackania się ?

Polecane posty

hej moja córka ma rok i 1 tydzień i je tak 7:00 mleko 210 ml mm 10:00 II sniadanie 13:00 obiad ok 16 deser tzn zawsze owoc czasami ze słoiczka ok 18 kolacja po 21 mleko mm ok 180 ml ale wczoraj i przedwczoraj mleka nie chciała zastananwiam się czy nie powinnam dawać mniej mleka ? tzn zrezygnować z mm ? i na śniadania i na kolacje jemy tak: -płatki owsiane pszenne jęczmienne z żurawiną ze sliwką z rodzynkami - płatki kukurydziane z jogurtem + malina lub banan - kanapki z gotowaną szynką czasami z kupną + pomidor lub sałata lub ogórek - kanapki z żółtym serem - jajecznica n apaże - kanapki z jajkiem - kanapki z pomidorem lub ogórkiem - kanapki z twarożkiem + owoc - ryż lub makaron z dzemem niestety kupnym - płatki wyżowe + maliny i chyba tyle co mogę jeszcze dawać jej na kolację i na śniadanie ? bo brakuje mi pomysłów ;/ i czy na obiady i wgl dajecie to co wy jecie ? bo ja nie doprawiam i każdy się ze mni eśmieje że przesadzam że powinna jeść to co ja n aurodzinach nie dawałam jej sałatek z majonezem i innych ostrych mocno przyprawionych dań i zrobiłam jej osobny obiad i każdy dobrze mi radził abym dała to co my...

serio żadna mama nie pomoże ? :(

Gość ja pomoge jesli moge
Moja ma prawie rok i je tak: Ok 9 kaszke na mleku mm lub chlebek z czyms ( roznie) Ok 12 jakas przekąska - owoc, ciasteczko etc Ok 15 obiad ( to co my tj wszystko ) Ok 19 kolacja ( w zaleznosci od tego co jadla na sniadanie ) albo kaszka na mleku albo chlebek, paroweczka, serek homogenizowany itp. Rozmawialam z pediatrą i powiedzial że ok ;)

a jaki serek homogenizowany ? bo ja mojej córce nie daję dananków tych jogurcików z nestle co nie stoją w lodówce itp. dopiero je o 9 rano ? też bym tak chciała :)

i proszę powiedz co dokłądnie je z chlebkiem ? i na obiad rozumiem że wszystko doprawiasz ? jak dla was ?

Tych danonkow i innych swinstw też nie daje, kupuje naturalne serki ijogurty i mieszam z owocami Chlebek je z wędlinką z serkiem kiri z żółtym serem, z tym co akurat mam w lodówce ;) a obiady doprawiam normalnie :) oczywiscie jak zaczęłam wprowadzac jej obiadki nasze to doprawialam slabiej ale dziś zjada już pikantne spagetti lub ziemniaczki pieczone :) nasz pediatra uważa że dzieci są mądrzejsze niż nam się wydaje i same instynktownie wiedzą co im wolno a co nie i nie zjedza tego co im zaszkodzi :) z taką teorią spotkałam się też u dobrego dietetyka dzieciecego z pomocy ktorego korzystala moja kolezanka ( jej syn jest uczulony na wiekszosc jedzenia )

Gość izusia.87
normalnie gotuj mój jadł praktycznie wszystko a jak uwielbia zrek czy ogórkową itp.tylko staraj się jak najmiej smarzonego i ostrych przypraw a tak to dawaj i grochu nie podawaj.

Gość mama dwóch dziewczynek
a ja jeszcze wszystkiego nie daję, jednak brzuszek takiego maluszka jest delikatniejszy niż dorosłego. Zupy je prawie wszystkie, ale też nie wszystkie jeszcze, a z drugich dań unikam smażonego, ciężkostrawnych potraw, mocniej przyprawionych... Właściwie to je nasze lekkie obiady, a jak my mamy coś cięższego to mała je co innego. Ma 18 m-cy.

dzięki dziewczyny :) tylko że ja niestety używam takich wynalazków jak ziarenko smaku a córce raczej tego nie dam ? ja pomogę jeśli mogę - a powiedz jak zrobiłaś to spagetti ? i ziemniaczki ? bo ja spagetti zawsze robię z pakiecika ;/ a ziemniaczki z przyprawą do ziemniaków ;/ groch akurat jadła 2 razy (barszcz ukraiński) i nic jej nie było tak samo po kapuście też nic jej nie jest a żurku jeszcze nigdy nie jadła bo wiadomo jest tam ocet...

smażonego też jeszcze jej nie dawałam i raczej jeszcze nie dam bo ma tylko 6 ząbków

Gość zonaKraka
Ocet w żurku? Mój synek nie je właściwie tylko bardzo tłustych, smażonych czy pikantnych, z tym że niektóre smażone próbuje- np. dzisiaj jemy kurczaka, w kawałkach duszonego z cebulką, z pimidorami, kukurydzą i przyprawionego papryką, do ziemniaków. Wczoraj sos szpinakowy do makaronu. Daję mu właściwie sporo rzeczy- cebulę, czosnek, sery- pleśniowe też, groch, kapustę, ogórki kiszone... Ale staram się przyprawiać sama, nie używam gotowych dań, fixów itp, zupy robię na rosole, nie na kostce. Ostatnio jedliśmy ser panierowany (smażony) z frytkami i pomidorem- dla niego frytki i smażony ser to za ciężkie, więc dostał kaszę gryczaną z serem (tartym, świeżym) i tego pomidora. Wprawdzie ma już 17 mcy ale odkąd miał roczek jego dieta wygląda podobnie. Też mi brakuje pomysłów na śniadania, kanapek prawie nie uznaje a najchętniej jadły dwa razy dziennie jajka (nie dziwię mu się, mamy dobre, wiejskie).

też mam swoje jajka wiejskie i mleko też :) i właśnie powiedzcie jeszcze czy dajecie takim dzieciaczkom wędzone wędliny ? bo ja mam swoją w domu ale nie daję bo wyczytałam gdzieś że jest nie zdrowa ;/ i kiełbaskę też mam swoją wędzoną a jak by tak tą kiełbasę wrzucić do wody i ugotować ? dodam że robię chudą synek siostry ciotecznej ma 8 miesięcy i jadł tą kiełbasę aż mu się uszy trzęsły bez gotowanie i wgl tak jak my jemy a ja mojej córce nie dałam ;/ kurcze chyba muszę wyluzować... ;/

Brak. Brak. Brak mój pediatra uwaza że roczne dziecko powinno jesc normalnie ale oczywiscie nie mozna z dnia na dzien podac spagetti z torebki :) oczywiscie wszystko trzeba wprowadzac stopniowo. Nie mniej jednak ja również robilam spagetti z torebki i mala zyje, ma się swietnie i bolognesse z chilli jej smakowalo :) żur też zjada, a nawet bigos i zasmazaną kapuste :) wprowadzaj wszystko stopniowo! Ziemniaczki gotowalam w mundurkach pozniej obralam pokroilam na patelnie doprawilam maggi i ziolami i przesmazylam z cebulką mala wcinala aż jej się uszy trzęsły :) zęby nie maja nic do rzeczy ;) moja ma 4 wyszly jej pozno a duzo wczesniej już przezuwala! Same zęby to dodatek w nauce przeżuwania :)

Gość mama dwóch dziewczynek
ocet w żurku... groch w barszczu ukraińskim... każda z nas gotuje inaczej. Ja gotuję sama, żadnych fixów itp. nie używam, ale już kostki rosołowe czy nawet ziarenka smaku czasem tak. Zdarza się, że mała zje taką zupę... Nie codziennie, nie często, ale bywa. Tylko prawda jest taka, że i tak kiedyś dziecko na zbiorową kuchnię przejdzie w przedszkolu, szkole i nie będziemy zaglądały kucharkom do garnków... Moja spaghetti też lubi - ja robię sos sama - zblendowane pomidory /świeże lub puszka/, do tego czosnek, sól, pieprz, bazylia. Mięsko przesmażam /mielone/ na patelni, zalewam sosem i tuszę. Do tego makaron spaghetti i po wierzchu sypię tartym serem. Kanapki je niechętnie, chociaż czasami je. Jajecznicę najczęściej w weekendy. W tygodniu czasem zje parówkę z szynki, czasem kaszkę, budyń, ryż na słodko... Czasami na kolację tylko jogurt, bo obiad u nas dość późno jest /po 16/, więc już nie jest głodna jak dobrze zje i jeszcze sok np. przecierowy na podwieczorek wypije...

up

ja pomoge jesli moge dziękuję bardzo... już zanotowałam przepis na ziemniaki :) mama dwóch dziewczynek tobie również bardzo dziękuję :) jutro zrobię córce twoje spagetti :) tylko jeszcze powiedz mi kochana na czym podsmażasz ? bo tak samo mięsko to się przypali... bo mam samo chude iwgl możecie się drogie mamy jeszcze pochwalić jakimiś przepisami będę bardzo wdzięczna no i jeszcze powiedzcie co z tą wędzoną szynką i kiełbaską ?

Gość ajjjjjćććcc
ja tam wedline wędzoną daję ok około 10 msc i nic mu nie jest ja jem od lat i też nic mi nie jest ty masz swoją wiesz co dajesz a ja niestety kupną nie raz zdarzy się że ciotka z 1 kg mi podaruje to jest niebo a ziemia więc tym bardziej dawaj jak swoja myślisz że te w sklepie nie są wędzone albo podwędzane ? praktycznie każda tylko te tańsze nie poniżej 15 zł drobiowa itp