Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ecie pecie co powiecieeeeee

Jak to jest z tym KTG?

Polecane posty

Dzisiaj zaczął mi się 40 tydzień, wczoraj i dziś prawie nie czuję ruchów. Czytałam, że pod koniec ciąży to normalne, bo dzidziuś ma mało miejsca, ale dla uspokojenia jakbym chciała zrobić ktg,np dzisiaj, to muszę mieć jakieś skierowanie?

nie musisz, jedz na IP i powiedz ze nie czujesz ruchów i prosisz o KTG, a najlepiej to w ogole skonsultuj sie ze swoim ginem

Nie żebym była skąpa i żałowała kasę na dziecko, ale wizyta u mojego gina to conajmniej stówa, a KTG w szpitalu jest za darmo chyba, tak?. Więc jeżeli miałabym wybór, który nie zaszkodzi w żaden sposób dziecku to wolałabym tą stówę zostawić w portfelu na np. jakieś leki.

A u twojego ginka nie robią ktg? Ja mogłam robić za darmo pod koniec ciąży w czasie wizyty plus jak czułam potrzebę.

Gość niuu
A nie masz w okolicy żadnej położnej która robi ktg w ramach nfz? Ja wolałabym tak czy inaczej podjechać na to ktg i sprawdzić czy jest ok.

A teraz moje głupie pytanie: jak wygląda badanie KTG? :) To będzie moje pierwsze. Wiem, że zakładają pasy jakieś na brzuch. Mam pytanie też co do ubioru? W czym pójść najwygodniej na takie badanie? Bo ja od dłuższego czasu chodzę tylko i wyłącznie w długich sukienkach, nie mam żadnych spodni, w które bym się zmieściła. To trzeba będzie podwinąć, by brzuch odsłonić, nie?

Gość niuu
No brzuch musi być odsłonięty. Zakładają dwa pasy na brzuch i do tych pasów przypina się czujniki. do ręki dostaniesz przycisk który naciskasz w momencie ruchu dziecka.