Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anq1991

Chrzcić małe dziecko tylko po co?

Polecane posty

To bez sensu chrzcić małe dzieci czy w Jezus chrzcił małe dzieci? Nie tylko dorosłych ludzi którzy tego chcieli. To zostało wprowadzone po to by nieświadome dzieci przyzwyczaić do kościoła i nie dawać wolnego wyboru bo tak naprawdę ile jest ludzi którzy jako dorośli myślą że chrzest to było coś ważnego w ich życiu? I czy jak by chrzest odbywał się w wieku takim jak np 16 lub nawet 18 lat to ilu by było chętnych. A tak kościół to przyzwyczajenie a nie wolny wybór. Kasa za chrzest komunie ślub pogrzeb itd

Gość kullokkja
religie to smao zlo

Gość kullokkja
wszyscy kaplani to oszusci , kanalie , zlodzieje sadysci , pedofile-wiec lepiej trzymac dzeci z daleka od tych bestii

Gość zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
każdy kto brał slub kościelny musi ochrzic dziecko bo przysiegał przed ołtarzem,no chyba ze brał slub dla picu i nic to dla niego nie znacyz

Gość ffffffffd
Jak bedzie dorosle to z chrztem czy bez chrztu moze zadecydowac kim bedzie. Nie chrzczenie dziecka uwazam za lenistwo rodzicow lub tez oszczednosc pieniedzy, a nie tlumaczenie niech samo wybierze. Ja mialabym za zle rodzicom gdyby mnie nie ochrzcili bo musialabym teraz sama bawic sie w zalatwianie chrztu, pewnie placenie za niego i jeszcze do tego stres z tym zwiazany.

Gość marlena 23
ja jestem wierząca i nie wyorbażam sobie, że nie ochrzciłabym swojego dziecka.

Gość kullokkja
kaplani to bestie i nie rozumiem jak rodzice moga byc takimi kretynami by wydawac swe dzieci w ich brudne , krwawe rece-katecheza , msze , pielgrzymki, organizacje religijne -itp

Gość wwrrr
ffffffffd - sama jestes leniwa, nie chce ci sie 'zalatwiac' dlatego popierasz narzucanie religii nieswiadomym dzieciom. Drzazga w oku blizniego.

Sama też jestem jak najbardziej za ochrzczeniem dziecka. To zmycie grzechu pierworodnego ,które jest obowiązkiem rodziców. Aa to kim będzie nie jest współzależne od chrztu św. Jeśli będzie chciał być ateistą, albo przepisac się do innego wyznania to tylko jego wolna wola. Waszym obowiązkiem jest dać mu chrzest,aby potem nie miał pretensji do Was.

Gość oidlkjjj
moje dziecko ma 3 lata i nie jest ochrzczone... dzień w dzień... no może przesadzam - ale weekend w weekend mam wojnę z teściową o to.... ehhhhhh

Gość ffffffffd
Powtarzam, ze dziecko jak dorosnie to moze nawet zostac wyznawca buddyzmu, w czym nie przeszkodzi mu chrzest. Ja jestem katoliczka i nie wyobrazam sobie nie ochrzcic dziecka. A jak dorosnie to juz jego wolny wybor bedzie.

Gość vokkija
osob nieswiadomuych nie powinno podawac sie praktykom i wydawac w rece bestii kaplanow

Gość oczywiście inaczej podchodzą
do tematu wierzący i niewierzący - w to nie wnikam. Powiem tylko, że szczepi się też małe dzieci - a chrzest można właśnie porównać do takiej "szczepionki".

Gość wwrrr
Powtarzam, napisalas wyraznie w swoim poscie, ze rodzice niechrzczacy dzieci sa leniwi i oszczedzaja pieniadze, i ze cieszysz sie ze jestes ochrzczona, bo inaczej wymagaloby to od ciebie wysilku i pieniedzy. Ot hipokryzja.

Gość zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
przysiegał że wychowa dziecko w wierze katolickiej

Gość wwrrr
oczywiście inaczej podchodzą - z ta roznica, ze meningokoki nie beda kwestionowac tego, dlaczego dziecko nie bylo zaszczepione, natomiast wasz Bog chyba nie wrzuci dzieciaczka do piekla tylko dlatego, ze mial leniwa mamusie, co?

Gość oidlkjjj
ja już dla samej przekory nie chrzcze. Uważam, że decyzja rodziców czy i kiedy chrzcić dziecko. Poza tym nie znoszę tych wszystkich opraw ... restauracji, proszonych obiadków... na co to komu? bo dziecku to wszystko jedno! No chyba ze o prezenty... ale też nie dla prezentów się chrzci..

Gość adibi
ja tez nie ochrzcilam. tlumacze czym jest religia, ze sa rozne i wybierze jak bedzie gotowy i juz

Wole żeby moje dziecko samo zadecydowało. Gdzie w biblii jest napisane żeby małe dzieci chrzcić. Zapłaciłabym księdzu kasę 200 zł ale nie o to chodzi. Zrobiłabym przyjęcie bo by się zapewne zwróciło, ale nie każdy myśli takimi kategoriami.

O ile pamietam, w katolicyzmie wolna wola jest jednym z darow Boga dla ludzi? Tylko ze dzieciom juz tez wolnej woli/wyboru sie nie daje, bo jak ktos wspomnial powyzej, rodzice biorac slub koscielny zobowiazuja sie do wychowania swoich dzieci w wierze katolickej. Tym samym dziecko katolikow rowniez bedzie katolikiem, a swoja wolna wole moze trenowac w pojedynku z ksiedzem, jak sie zacznie starac o apostazje.

jezeli ktos wie i wierzy w Pismo Swiete, ten wie ze chrzest jest po to by pozbawic dziecka grzechu pierworodnego - wrazie smierci dziecka, dziecko umrze czyste Mysle ze zostalo to wprowadzone z tego powodu, poniewaz smierc noworodkowa zdarza sie calkiem czesto Jest to najwaznieszy sakrament

Gość mnie rodzice ochrzcili
w dzieciństwie i jestem im za to wdzięczna a ty znowu zakładasz kolejne topiki szerzące nienawiść do religii. Założę się że ten sam autor założył i ten topik http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5328431 i czeka na owacje i wiadomo doczeka się ich bo drugiego takiego forum szerzącego nienawiść do religii to nigdzie indziej jeszcze nie spotkałam. Ale czego się spodziewać po forumie gdzie co drugi topik jest o cipkach i kutasach i innych głupotach. Jaką elementarną mądrość życiową mogą mieć takie osoby które tu przebywają. Przelećcie sobie chociaż tytuły topików i już mamy odpowiedź na pytanie. Nie chcesz chrzcić dziecka. Nie chrzcij. Nikt cię nie zmusza

Małe dzieci nie trafiają do piekła zacznijmy od tego, bo nawet kilkulatki nie są do końca świadome swoich czynów. Córka mojej ciotki miała chrzest dzień przed komunią bo tak chciała. Takie dziecko ma już jako taką świadomość swoich czynów, chociaż pewnie chciała bo inne dzieci szły. Teraz nie jest gorliwą katoliczką.