Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaleniepodammm

pierwszy dzien w przedszkolu-na galowo?

Polecane posty

Gość mamaleniepodammm

moze pytanie wyda sie glupie,ale odkad sama pokonczylam szkoly totalnie wypadlam z tematu (przed)szkolnego savoir-vivre. nie chce wyjsc na panikare,ale za tydzien moja corcia idzie do przedszkola i nie wiem,czy takie trzyletnie maluchy trzeba ubrac tego pierwszego dnia jakos odswietniej,czy po prostu wygodnie?

Gość jfkf
na galowo ? a co to jest przedszkole wojskowe ?

Gość mamaleniepodammm
galowo,w sensie ładnie- np spodniczka, jasna bluzka,to miałam na mysli :)

Gość taa, jasne
dla mundurowych ;)

Gość lalanaobcasach
Normalnie, wygodne. To przedszkole, tam nie ma żadnego uroczystego otwarcia :)

Gość zyxcba
jako nauczycielka w przedszkolu napiszę od razu: NIE:) Przedszkolaki, a w dodatku takie małe często płaczą, jest im przykro zostawać samym więc proponuję założyć ubranie, które dziecko zna i w którym czuje się wygodnie:) W przedszkolach raczej nie ma oficjalnego rozpoczęcia roku jak w szkołach, to zwykły dzień tylko jest większy galimatias:)

Gość to zależy,
to zależy od przedszkola. U mnie jest przy szkole i panują takie same reguły jak w szkole, pierwszego dnia jest rozpoczęcie i obowiązuje strój galowy.

Gość mama dwóch dziewczynek
a ja swoją ubrałam odświętniej, chociaż wygodnie ;-) powiem Ci, że od małego zawsze dzieci ubierałam i ubieram stosownie do okazji, do miejsca... niektórzy nie przywiązują do tego wagi a ja tak.

Nie ;) Mój chodził do 2 różnych przedszkoli oraz do zerówki która mieściła sie na 1 piętrze w szkole i nie było takiego obowiązku.Co nie znaczy że dzieci były ubrane byle jak :D Czysto,ładnie ale wygodnie ;)

Gość mamaleniepodammm
dzieki za odpowiedzi,od razu widac,ktore sa autorstwa matek,a ktore dziwnych czlowiekotworow,ktorzy pojawiaja sie na kafe,zeby dogryzc :)

Gość huhulera
Kolezanka jakis rok czy ile temu stroila swojego syna na galowo do przedszkola,ale zdaje sie to bylo pasowanie na przedszkolaka albo jakos tak. W pierwszy dzien ubralabym dziexko zwyczajnie,zeby sie tez zwyczajnie czulo. i tak bedzie zdezorientowane,ale nie dokladalabym mu jeszcze jakichs dziwnych ubran

hej też sie nad tym zastanawiałam ale faktycznie ubiore rajstopki i raczej na kolorowo przecież 3 letnie dzieci od razu będą sie bawic aha mam juz kupione rakstopy, majteczki i getry co jeszcze potrzebne będzie ??????

Dzieci ubiera sie normalnie ,na galowo tylko na imprezy przedszkolne a pierwsze dzień w przedszkolu jest normalnym dniem zajęć,nie ma tam uroczystego rozpoczęcia roku.

Gość mama 3,5 leiej Julkiii
moja tez za tydzień idzie pierwszy raz i tez nie wiem co jej założyc napewno nei galowo ale nie wiec co, tak zeby było wygodnie, zeby sama mogla sie przebrac, ubrac po spaniu czy w ubikacji napwnoe nie spodnie czy spodniczke z guzikiem czy zamkniem cos na gumce a moze leginsy zalezy tez od poody na zmiane tez trzeba cos zostawic w razie jakijs wpadki-pobrudzenia czy nie zdazenia do WC tyle wiem

Ja ubieram tak, jak zwykle. Uwierzcie, że nikt na to nie zwróci uwagi, przedszkolanki będą miały mnóstwo roboty z dziećmi, które będą w przedszkolu pierwszy raz :P Ewentualnie założę białą tunikę + granatowe legginsy, w których to ubraniach mała i tak będzie chodzić do przedszkola na co dzień.

Gość mama 3,5 leiej Julkiii
dziewczyny a jak jest z WC? dziecko samo idzie? moja nie umie sie podetrzec i obawiam sie co beidze jak zrobi grubsza sprawe

Tak jak napisała Pani przedszkolanka po co dziecku dodatkowo dostarczac stresu na zasadzie "tylko ni epobrudź tej najładniejszej bluzeczki, spodenek, ..." ? Ubierzcie w to co lubią a wygląda dla Was OK. Dzieciaki przezywają tak wielki stres (choć czasem pozornie nic po nich nie widać) przed pierwszym dniem w przedszkolu, że głowa mała. Moja 2 tygodnie przed budziła się w nocy z płączem, bo jakas durna ciocia nagadała jej, że niema czego się bać. I mała zaczęła mysleć, że skoro ciocia mówi o baniu sie to będzie źle jak diabli ...

U nas było tak, że przez pierwsze kilka dni panie chodziły z dziećmi, potem chodziły już tylko z tymi niesamodzielnymi, które z czasem stały się samodzielne :)

Gość karolina ***
O to samo miałam zapytać. Moje dziecko ma ponad 2,5 roku. Załatwia sie samo ale nie podciera się dokładnie.

Zresztą mało który 3-latek umie się porządnie podetrzeć po kupie, ale praktyka czyni mistrza :)

witam ponownie no tak dziecko musi isc z pania do toalety a poradźcie mi cos na ten temat coreczka nie sika do pampersa w ciągu dnia umie korzystać z toalety ale daję jej papersa na noc i w ciągu dnia na spanie a jak jest z lezakowaniem w przedszkolu czy też dają pampersa ?????

Dziecko ubierz przede wszystkim wygodnie, w ubrania, które lubi i które nie będą go gdzieś uciskać, najlepiej na gumce i już. Co do leżakowania to panie wysyłają dzieci przed snem do toalety i ryzyko wpadki jest niewielkie. Przygotuj się jednak na to, ze od czasu do czasu córka zmoczy pościel, ale najwyżej zapakują ci ją w worek i dadzą do wyprania.

Dziecko ubierz przede wszystkim wygodnie, w ubrania, które lubi i które nie będą go gdzieś uciskać, najlepiej na gumce i już. Co do leżakowania to panie wysyłają dzieci przed snem do toalety i ryzyko wpadki jest niewielkie. Przygotuj się jednak na to, ze od czasu do czasu córka zmoczy pościel, ale najwyżej zapakują ci ją w worek i dadzą do wyprania.

Gość mama eryka
A do zerówki w szkole trzeba ubrać biała koszula i ciemne spodnie???

Do zerówki tak ,jest normalne rozpoczęcie roku więc na galowo 3 września ,a zajęcia lekcyjne zaczynają się na drugi dzień.

Gość gość
Hejka. Odświeżam temat - myślę, że od kilku lat sporo się zmieniło w dziecięcej modzie. Teraz liczy się przede wszystkim wygoda i kolory też są bardziej wesołe. W końcu dzieci powinny się cieszyć, że idą pierwszy raz do szkoły. Podsyłam Wam artykułu o tym jak ubrać dzieciaka - https://supermamy.limango.pl/jak-ubrac-dziecko-na-poczatek-roku-szkolnego/ I sama wracam do poszukiwań idealnej kreacji.

Gość gość
u nas w szk podstawowej dyrektor na zakończenie roku powiedział, ze jak ktoś nie będzie ubrany na galowo to nie zostanie wpuszczony na rozpoczęcie roku na sale gimnastyczna.