Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niesia1920

praca mgr: parafrazowanie po autorze, ktory prarafrazuje juz innego autora

Polecane posty

Gość niesia1920

Pomozcie: Pisze prace mgr i nie wiem co mam zrobic w tym przpadku jesli autorka X (mam jej ksiazke) podaje podzial tekstow wg autorki Y. A ja potrzebuje podzial wlasnie autorki Y tylko nie mam szansy dotarcia do oryginalnego zrodla, a wiec do ksiazki autorki Y. Jak mam to zapisac w przypisie? I jakie podac zrodlo w spisie literatury?

Gość Mamcialygcia
Dajesz przypis do tego z czego bierzesz, bo ten autor na ktorego ktos sie powoluje w ksiazce mogl tez wczesniej powolac sie na kogos innego i tak moznaby w nieskonczonosc

Gość para z frazą
"Parafraza swobodna przeróbka tekstu lub tłumaczenia, która rozwija lub modyfikuje treść oryginału" no to ta X parafrazuje czy "podaje podzial tekstow wg autorki Y" - bo jest zasadnicza różnica A podawać masz źródła, z któych korzystasz, więc w czym problem -chyba nie zamierzasz podawać źródła, którego na oczy nie widziałaś

Gość niesia1920
No podaje podzial wg autorki Y ale nie w formie cytatu lecz parafrazy :/ W kazdym razie dzieki:)

Musialabym wiedziec jak to dokladnie wyglada parafraza za x, w y wg x albo, jesli w ksiazce A ktorej nie przeczytalas jest dokladny cytat z ksiazki B, zanim podana jest parafraza, bezczelnie zacytowac ksiazke B