Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slabe_serceee

CZY KTOS SIE ZNA NA KASACH FISKALNYCH ???

Polecane posty

Gość slabe_serceee

Konkretnei chodzi o raporty dobowe i miesieczne ???

Gość slabe_serceee
jestem tak zdenerwowana ze to co napisalam chyba nie ma wiekszego sensu :/

No nie ma. :D I tu nie trzeba kogoś kto się zna na kasach fiskalnych tylko kogoś kto się zna na księgowości i prawie podatkowym. :D Jak masz swoją księgową to do niej udaj się po poradę. Jeśli nie masz to udaj się do dobrej księgowej albo jakiego doradcy podatkowego i poproś o poradę. Generalnie zjebałaś. :p Ale może póki skarbówka nie zauważy da się to jakoś czynnym żalem odkręcić.

Gość slabe_serceee
Jestem pracownikiem i jutro bede miec wizyte na dywaniku, poki co wstrzymano mi wyplate,sadze ze bede pokrywac jakies koszty i chcialabym wiedziec JAKIE :/

Jeśli dobrze się orientuję to jeśli dobrze to załatwią to żadnych. Skarbówka może dowalić mandat jeśli zrobi kontrolę i sama to wynajdzie. Jeśli firma sama się przyzna zanim to wyjdzie i czynnie się użali to wtedy raczej nie mandatu nie będzie, chociaż to pewnie zależy od tego na kogo w skarbówce to trafi. Ewentualnie jakieś koszty porady prawnej albo doradcy podatkowego.

Gość znowy 10 osob pisze.
to przestepstwo skarbowe. raport musisz zrobić przed dokonaniem sprzedaży w dniu nastpnym. reguluje to ustawa o podatach od towarów i usług z 2004 roku i późniejsze rozporządzenia do niej.za brak pojedynczego raportu jest mandat a u ciebie to jest katastrofa!!! idz do biura rachunkowego jak najszybciej bo po pierwszej kontroli zlicytuje cie komornik i bynajmniej ja nie zartuje. teraz trzeba robic korekty kazdego zeznania podatkowego czy to vat7 czy vat7k. jak masz kwartalne to bedzie mniej. jesli nie zarejestrujesz sprzedazy w danym miesiacu to rejestrujesz w nastepnym i dodajesz do poprzedniego. podatek placi sie w miesiacy w ktorym nastapila zaplata lub wydanie towaru(zakladam ze wybralas w druku vat r metoda jak kazdy inny podatnik) . za duzo pisania na wyjasnianie bo nie masz bladeog pojecia znajdz biuro rachunkowe to ci wyjasnia.

Gość Bez przesady, co za panika!
Robisz raport dobowy z tego dnia RĘCZNY, z uwagą na drugiej stronie z czego to wynika (zapomniałaś zdarza się), tłumaczysz to księgowej (musicie takową mieć) o co chodzi. Ponadto przecież robisz także raport miesięczny a na nim wyjdzie wszystko ok.

"tłumaczysz to księgowej (musicie takową mieć)" A od kiedy jest taki obowiązek? :classic_cool: Napisała przecież, jeśli dobrze zrozumiałam, że miesięczny też zjebała. 🖐️

jeśli to dwa miesiaće to spoko ale jeśli robilas tak przez np. rok to nie wiem które biuro się podejmie naprawy i liczenia tego.

Gość Bez przesady, co za panika!
Jak można zjebać raport miesięczny? Pracuję z kasa fiskalną nie od dziś i raport miesięczny moge wydrukować kiedy mi się podoba, czy to długi, czy skrócony. Mogę w grudniu ze stycznia i co to ma do rzeczy? Rozumiem, że dobowego zapomniała wydrukować ale to nie ma zbyt wiele wspólnego z miesięcznym...

Gość slabe_serceee
to chodzi wlasnie o nieszczesny lipiec tylko, wtedy zapomnialam tego raportu dobowego co wyszlo wlasnie w raporcie miesiecznym za sierpien.Jakis za duzy wyszedl i wtedy sie polapali ze nie bylo dobowego w lipcu tego w ost dniu. Czy oni cos placa od kwoty raportow miesiecznych do US ? Jutro chyba padne w biurze.

na miesiecznym nic nie wyjdzie ok bo ten raport mozna zrobic w dowolnym momencie nie jest to raport zerujacy czy fiskalny.mozesz go drukowac ile razy chcesz. jak zjebala raporty dobowe to nijak tego nie naprawi "na kasie" a na raporcie miesiacznym wyjda te glupoty bo czasu sie nie cofnie mozna co najwyzje kase o godzine na dobe cofnac. kasa jest aby ulatwiac praca czyli ma liczyc za czlowieka a u niej naliczy glupoty wiec trzeba cala sprzedaz z danego miesiaca liczyc recznie np. z rolek z paragonami bo raporty dobowe tez robila jak chciala nie wiadomo jak dlugo.jak nie ma wplywow na konto to pozostaje liczyc z paragonow. jak jeszcze wywalila te rolki z kopia paragonow z kasy to juz w ogole bedzie mega cyrk. nigdy nie wiadomo co takiemu czlowiekowi strzeli do glowy jak robi kilak raportow na miesiac to i moze te kopie paragonow wywalac bo slyszalem o takim przypadku.

w nastepnej pracy trzymaj sie z dala od takich urzadzen bo twojego szefa przez ciebie wsadza :P jeśli to był jeden raport to nie powinni cie zwolnic odejma od sierpnia i dodadza do lipca. tylko ze ty w pierwszym poscie napisalas ze tego bylo duzo i podejrzewam ze tak bylo tylko wczesniej sie nie kapneli a wtedy robi sie mega syf. jesli to jeden miesiac to jedna deklaracja do korekty bo za lipiec musieli zlozyc w sierpniu(zakladam ze nie maja vat 7k tylko miesiaczne) jak maja kwartalna to nic sie nie stalo a podatek dochodowy liczy sie rocznie wiec tam bedzie tylko roznica w zaliczce nic takiego.

Gość nalxcjl
to jaki w koncu mial byc ten raport? raz czytam z lipca miesieczny,raz dobowy z lipca no co comone? nie wiem jak u ciebie ale wiekszosc kas przy raporcie czy to dobowym czy miesiecznym pyta o date i wtedy mozna ja zmienic ew. pracowalam na roznych kasach i na kazdej tak bylo. powiedz moze jaka to byla kasa? moze pracodawca sam nie wie ze da sie do zalatwic bez skarbowki,ksiegowej itd?

Gość nalxcjl
a poza tym co to za pracodawca ktory na koniec sierpnia polapal sie ze nie ma raportu za lipiec????

Nawet jakbym wiedziała, że da się załatwić bez konsekwencji to i tak wyciągnęłabym konsekwencje od pracownika. 🖐️ W mojej kasie nie ma opcji wyboru daty raportu dobowego. Takie sobie sprzedażowe na własny użytek owszem, ale nie te, które idą do papierów.

Rozumiem, że dobowego zapomniała wydrukować ale to nie ma zbyt wiele wspólnego z miesięcznym... >> ty tych swoich przemyslen w pracy lepiej nie zdradzaj bo zaczna watpic czy jestes im potrzebne :D jak sadzisz co liczy raport miesieczny ? widzials go kiedys ? nie. wiec teraz zobacz sa na nim KOPIE kazdego raportu dobowego. jak nie zrobisz jednego dobowego a zrobisz nastepny to ta sprzedaz sie sumuje i nic sie nie stalo w sensie suma na koniec miesiaca jest ta sama. za wyjatkiem wykroczenia za nie zrobienie raportu dobowego bo sprzedaz sie zsumowala ale jak nie bedziesz robic raportow dobowych przez miesiac to na miesiecznym wydrukuje sie guzik a nie sprzedaz. jak zapomnisz lipcowego wydrukowac w lipcu to on sie juz na miesiecnzym za lipiec nie wydrukuje tylko trzeba go dodac recznie. jak tego lipcowego nie wydrukujesz w sierpniu ZANIM rozpoczniesz sprzedaz sierpniowa to wtedy sprzedaz z lipca i sierpnia miesza sie na raporcie i jest bloto a jak robisz tak w kazdym miesiacu to robi się gowno z ktorego ciezko bez smrodu wyjsc i czynny zal tu nic nie da bo moze w takim przypadku zostać uznany za bezskuteczny a dzialania na pozorne.

W mojej kasie nie ma opcji wyboru daty raportu dobowego.>>w ZADNEJ nie ma. osoba wyzej nie kuma co to raport fiskalny zerujacy a raport niefiskalny i niezerujacy. w raporcie meisiacznym podaje sie date i w kazdym innym niezerujacym ktory drukuje to co wczesniej zostalo w kasie zapamietane np. w wyniku drukowania raportow fiskalnych. raporty fiskalne sa zapisywane w pamieci kasy i nic tam nie mozna wybierac cyz ustawiac ludzie zlitujcie sie i ruszcie tymi glowami bo az rece opadaja jak sie takie durnoty czyta. jeszcze komus doradzacie a ta glupai co ich faktycznie nie drukowala bedzie myslala ze tak mozna bo sie tam pozniej jakas date zmieni i bedzie dobrze :D jakby sie dalo tam date ustawiac to nikt by podatkow nie placil a kasy fiskalne byly zbedne.

Tak mi się właśnie wydawało, bo ten raport kończy sprzedaż na dany dzień, ale myślałam, że może mam za prostą kasę. :classic_cool: Kasa sobie sama nie zakończy, bo minęła północ. :) 🖐️

Gość nalxcjl
ktos tam juz wczesniej pisal jesli posypiesz glowe popiolem i ty czy pracodawca zwrocicie sie do US co z tym zrobic,napewno pomoga. A konsekwencje beda raczej ze strony twojego pracodawcy a nie jakiegos urzedu. chyba wstrzymali ci wyplate przez twoje niedbalstwo i raczej tego bym sie obawiala. W najgorszym wypadku zaplacisz jakas kare. Kiedys moja zmienniczka tez nie zrobila raporu ale dobowego,do tego nastepnego dnia zamiast jednego wcisnela na kasie dwa zera ktore czesto sa na klawiaturach i trzeba bylo pisac jakies wyjasnienie do us.Fakt,byl z tym cyrk,ale dali rade. Szefowa połpała się nastepnego dnia po powrocie,wiec raczej szybko. Moze nijak ma sie to do twojej sytuacji ale byc może...

Gość nalxcjl
guzik prawda bo w mojej kasie jest :P moze dlatego ze to cpn i zawsze przy raporcie pyta czy podana data jest prawidlowa,wiem bo sama raz z rozpedu wydrukowalam z inna data i rano robilam nowy z data poprawna Ale fakt moge sie mylic moze chodzic o samo drukowanie

pracodawca zwrocicie sie do US co z tym zrobic,napewno pomoga.>>>:D:D:D:D poczucie humoru to ty masz :D widac ze nigdy tam nie bylas ani u Ciebie nie byli. nie ma drugiej tak pomocnej instytucji jak urzad skarbowy i urzad kontroli skarbowej oni sa jak WOSP. pracodawca finansowo nie moze jej ukarac bo nic nie ukradla. to jego ukarza a on ja co najwyzje moze wywalic albo pozbawic premii.

jak to cpn to masz drukarke fiskalna a pytala cie nie dlatego ze date sie wybiera. raportow mozesz wydrukowac 10 w danym dniu wtedy bedzie pytala czy data poprawan czy chcesz wydrukwoac drugi itd. ale nigdy nie pozwoli Ci wpisac daty!!!

Gość nalxcjl
jej sie nie wpisuje-ją sie wybiera :P

moze dane sa przesylane do centrali raz na dobe i wtedy drukuje sie raport a ty mozesz drukowac tylko niefiskalne(na wydruku tam gdzie numer paragonu jest W) moze mozna wydrukowac dwa razy raport ten ktory juz wydrukowalas wczesniej(chociaz watpie aby sie dalo wydrukowac dwa razy raport fiskalny bo za jego brak jest kara) ale nie mozna wydrukowac dzisiaj raportu z inna data to WYKLUCZONE. raport dobowy zerujacy(na wydruku obok numeru paragonu jest literka F)zeruje kase i tego sie nie da COFNAC. wez lepiej popatrz na drukarke na wydruki i nie wprowadzaj w blad.

Gość nalxcjl
moze my mamy inaczej sama raz zapomnialam a i innym sie zdarzalo i dawali rade jesli wprowadzam w blad najmocniej przepraszam

az mnie to zaintrygowalo czy nei da sie w trybie serwisowym zmienic tej daty i poszukalem masz ponizej co sie dzieje jak zmienisz date "Na wyświetlaczu pojawi się data np.[ 2005 09 05 ?]. Jeżeli data jest poprawna nacisnąć klawisz Jeżeli data jest zła wyłączyć kasę i wezwać serwis ( tel. 0603-91-92-98). Zapisanie raportu dobowego ze złą datą niż aktualna oznacza wymianę pamięci fiskalnej na koszt użytkownika.