Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hglflf

mam problem z zapisaniem pracy, chą jakiegos dziwnego formatu:/

Polecane posty

Gość hglflf

txt utf-8, ja sie nie znam na tym, normalnie człowiek sma tego nie potrafi, prace oddałam wydrukowana a teraz jeszczew doc i tym, ale to mnei przerasta, do czwartku musze dac płytę, pomóżcie, miał ktos tak?

Gość fdsfdsdfs
utf-8 to kodowanie, generalnie ciężko zrozumieć twój bełkot :D napisz jeszcze raz :classic_cool: ma być txt czy doc czy co? :D

Gość hglflf
ma byc doc i txt utf-8, z tym 1 chyba nie bedzie problemu ale jak zapisać w tym drugim? jak to zakodowac, jak wchodze na inne fora to nic nie kumam

Jak otwierasz plik o rozszerzeniu .txt w notatniku systemowym, to w menu "Plik", masz opcję "Zapisz" - czyli staandardowe menu w Windows. W tym zapisz, jak cisię pojawi pole do wpisania nazwy pliku, poniżej masz takie rozwijalne okinko kodowanie. Tam wybierz UTF-8 i daj zapisz. Każdy alfabet ma inne czcionki. Polski ma np. ąę itd. Żeby pomieścić znaki różnych krajów na matrycy, trzeba użyć więcej miejsca (bitów) do zapisu znaku. Nie wdając się w szczegóły. Masz to samo w przeglądarce WEB. Zmienisz kodowanie na inne i znaki takie jak ąęść zamienią ci się na krzaczki. A teraz dobranoc - jadę do Macro po prezerwatywy 🖐️

Gość hglflf
chwila, czyli prace z worda msuze przekopiować do notatnika i zapisac jako utf-8 ?