Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młody_biznesmen

czy ktoś z was ma własny biznes jednosobowy ?

Polecane posty

Gość Młody_biznesmen

konkretnie firme remontową , chce otworzyć i interesują mnie koszta z tym związane. Jakie sie ponosi koszta miesiecznie ,zus itd. czy musze miec księgowość czy dam rade jako laik sam to wszystko ogarniać ? no i może macie jakieś rady dla nowicjusza !

Gość Młody_biznesmen
mam fach w ręku bo robie to od 8 lat , ale cały czas na czarno i przyszedł czas na oficjalną firme tylko sie boje że te papiery mnie zabiją kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem od czego zacząć :(

Gość strona 708
to idź do jakiegoś biura księgowego i tam założą ci firmę, we wszystkim pomogą, koszt około 300 zł prowadzenie takiej małej firemki to też na maxa 300 zł...

Każdy biznes który otworzysz wiąże się z podatkami, płaceniem zus itp Nie ważne czy to mała firma czy duża, jeśli rejestrujesz działalność musisz załatwić sprawę w skarbówce, w zusie.Całe założenie firmy wraz z wpisem do ewidencji numerem regon trwa około dwóch tygodni.Co do tego czy się opłaca? to zależy czy masz zbyt na daną usługę a taka konkretna firma remontowa to pewnie ma.Zus przez pierwsze dwa lata kosztuje 408zł a po dwóch latach około 1000zł.Każdego miesiąca musisz się rozliczać z Urzędem Skarbowym więc jeśli nie potrafisz tego robić zleć to jakiejś księgowej która będzie prowadziła Twoje papiery.

Gość strona 708
poza tym jak to twoja pierwsza firma to będziesz mial znizkę na zus chyba przez 2-3lata i zamiast 100zł będziesz placił jedynie ok. 300

Gość strona 708
sorki: zamiast 1000 zl, zeżarło mi zero:)

Tak ale najlepiej zrobić to wszystko samemu bo to wcale nie jest takie trudne i nawet ostatni kretyn nie miałby z tym problemu a księgową załatw sobie po znajomości najlepiej to Cię taniej wyjdzie bo jeśli miałbyś każdego miesiąca płacić księgowej 300-400zł + ZUS 408 to już wiesz że Twoja firma musiała by mieć min 3 tyś czystego zysku żeby jakoś dobrze egzystować.

a czy moge wystawiac faktury Vat na zwykłą działalność czy nie ? i czy lepiej dogadac sie z klientem ze bez faktury , co bedzie dla mnie lepsze ?

strona 708 Nie około 300zł tylko 408zł Jeśli ktoś tego oczekuje to musisz mu wystawić fakturkę ale jeśli nie to nie musisz ALE jakiś przebieg faktur musi być udokumentowany w Urzędzie Skarbowym bo przecież później wyjdzie na to że firma działa, właściciel żyje , zyski są a nic nie ma udokumentowane :)

i jeszcze kolejne pytanie bo firme otwieram 500 km od mojego miasta gdzie jestem zameldowany , czy nie bedzie z tym problemu ? czy musze miec adres firmy tam gdzie jestem zameldowany ?

Gość strona 708
no widzisz... tłumaczenie wszystkiego to nie wystarczy jeden dzień, tego trzeba się nauczyć, księgowa ci naprawdę może w tym pomóc i nauczyć

Nie, firmę możesz zarejestrować obojętnie w jakim mieście a usługi wykonywać też obojętnie gdzie na terenie całego kraju ( przy wypełnianiu wniosku jest takie pytanie "Miejsce wykonywania działalności" tam wpisujesz wtedy Cały Kraj.

a jesli nikt z moich klientow nie chce faktury i nie wystawie ani jednej przez cały miesiąc to jak mam to udokumentowac w skarbowce ? wystawiac jakies paragony ? czy zwykłe rachunki ?

Gość strona 708
nie czepiaj się tych 300 zł, bo nie napisałam: 300 tylko: O K O Ł O, ponieważ nie byłam pewna i nie chciałam wprowadzać w błąd człowieka, małostkowość...

Musisz zaopatrzyć się w coś takiego jak "Książeczka przychodów i rozchodów" i w niej pisać DOKŁADNIE WSZYSTKO CO ROBISZ W DANYM DNIU" czyli rodzaj usługi, cena itp, później te papiery pod koniec miesiąca zanosisz do księgowej.Bo jeśli nie wystawisz faktury vat to musisz mieć jakieś potwierdzenie i udokumentowanie które właśnie opiera się o tą książeczkę PIR.Taką książeczkę kupisz w Urzędzie Skarbowym za 13zł.

kolejne pytanie odnosnie narzedzi , mam spore zaplecze ,ale jak cos dokupuje to mam brac na firme i jakos to sobie odliczać ? tak samo kupno auta dostawczego czy przyczepy , moge sobie to odliczac czy lepiej jak kupie jako osoba prywatna ?

Oczywiście że tak a nawet jest to wskazane.W momencie kiedy będziesz miał zarejestrowaną działalność wszystko co kupujesz bierz na FAKTURĘ, paliwo, części, narzędzi, ubranie robocze, na wszystko chciej zawsze fakturę bo to później dajesz księgowej i w roku rozliczeniowym urząd może Ci zwrócić kasę czasem nawet bardzo fajną.

no to super :) a jak mam juz samochod prywatny i bede go używał w mojej przyszłej firmie czy moge to jakos dodac do własnosci firmy ? teraz jest zarejstroweany na mnie i jako wspowłasciciel moj ojciec !

Gość strona 708
możesz sprawdzić czy nie możesz być np. na ryczałcie, podatki jakieś trza płacić, zależy też jakich masz klientów, czy osoby prywatne (vat im nie potrzebny) czy firmy, które odliczają sobie vat, poza tym jak ty będziesz na vacie to też będziesz mógł odliczać koszty, materiały i inne, wszystko zależy. Najlepiej zrób choć mały biznesplan, oszacuj rynek, możliwości, czy zamierzasz inwestować w rozwój, np. zakup jakiś maszyn... duzo by o tym

Ale jeśli chodzi o samochód dostawczy to musi on spełniać określone warunki żebyś mógł go sobie odliczyć od podatku.Ja kupiłem używany rocznik 2003 bus 3.5 i niestety nie mogłem go sobie odliczyć od podatku bo coś tam jakaś mała pierdołka była z tym związana już nawet nie pamiętam jaka bo to było trzy lata temu.

Możesz sobie go dodać ale to Ci musi załatwić jakaś zaufana księgowa ;) Ja np na firmowy samochód biorę faktury na paliwo i na swój prywatny samochód też :) ale księgowa mi go musiała podłączyć pod do wszystko :)

Gość strona 708
jeśli 100 zł to dla ciebie ZASADNICZA różnica to współczuję...

strona 708 Ale się uczepiłaś/eś Około 300zł a około 400zł to ZASADNICZA różnica szczególnie dla młodych przedsiębiorców gdzie każdy grosz na początku się liczy.

Gość strona 708
auto możesz amortyzować ale nie wiem jak to jest jeśli nie jesteś jego jedynym właścicielem a ojciec nie jest wspólnikiem Pierwsze słyszę o obowiązku wypełniania takiej książeczki zamiast księgowej, to za co jej płacisz? wystaczy ja podasz jej po prostu "utarg" lub zaniesiesz f-ry czy paragony

No to prowadź sobie firmę na zasadzie książeczki przychodów i rozchodów i żyjesz jak pączek w maśle.Nie namawiam Cię do oszustwa ale większość ludzi robi tak że np mają obrotów 50tyś miesięcznie a z tego udokumentowane tylko 20tyś i to wszystko bez łamania prawa.