Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kino

wyjazd z dzieckiem do niemiec

Polecane posty

Gość kino

Witam, moja sprawa wyglada tak, chcialabym wyjechac z dzieckiem za granice czyli do Niemiec. Mam Sztat, ale waznosc jego wygasla z 2 lata temu, w kwietniu tego roku wyslalam list o ponowienie go, ale na dzien dzisiejszy jeszcze nic nie otrzymalam. Dzwonilam dzis do Konsulatu w Opolu i tam mi Pan powiedzial, ze jezeli chce jechac do Niemiec, to musze wyrobic paszport sobie, dziecku albo paszport albo kinder-cos tam, cos w formie wizy, nie zapamietalam nazwy i ze moge miec nie wazny Sztat, bo bede miec paszport niemiecki. Moja kumpela pojechala do Niemiec mieszkac z waznym Sztatem i dowodem osobitym i tam dostala wszystko. Ja czekam tez na ten sztat, ale mi dzis ten Pan mowil, ze jak bede miec nie wazny ten sztat, a wazny paszport i dziecko tez, to tam tez zalatwie te rzeczy, ktore oczekuje. I teraz nie wiem czy zalatwiac ten paszport i jechac tam z papierkiem nie waznym czy czekac jeszcze, w tym problem , ze czekac roku czy dwa to nie moge, bo mam sytuacje nietypowa i nie jest ona dla mnie korzystna, wiem tez, ze musze zalatwic z notariuszem dokument, ze ojciec dziecka zgadza sie na wyjazd i przetlumaczyc akty urodzenia na niemieckie. Tylko mam wlasnie dylemat co z tym sztatem. Posze o rady...

Gość przyszłamamuśka
Ale po co jakieś paszporty? przecież do niemiec na dowód się jedzie...dziecku też możesz wyrobić dowód. i co to jest ten sztat?

Gość kino
Sztat to pochodzenie niemieckie. Ono przysluguje do tego zeby tam otrzymac socjal, czyli wiadomo lepszy start tam niz tu w Pl. Poprostu nie wiem czy jezeli pojade bez waznosci tego dokumentu to otrzymam to wszsytko co dostalabym z waznym papierkiem. Ten Pan w konsulacie mowil mi ze Paszport sie liczy, ale wiem jak moja kumpela zrobila, a jechala z dowodem pl...

Jesli masz obywatelstwo niemieckie i dziecko tez(automatycznie po tobie)to jedz,wyrob paszporty,zebys miala jakies dokumenty(potem zrobisz sobie Ausweis,moja corka ma Kinderausweis niemiecki i to wszystko,wyglada jak paszport,wyrabialam w Magistracie w DE ale,bo tu sie urodzila).A z czego chcesz zyc tutaj?Jedziesz w ciemno czy masz prace albo mieszkanie juz?

Jesli chcesz ubiegac sie o socjal,to potrzebujesz tylko Ausweis albo paszport,ze masz niemieckie obywatelstwo i wtedy ci przysluguje.

Gość kino
No i jade sama z dzieckiem, Ojciec zostaje tu bo nie dogadujemy sie i rozstajemy, a ja tutaj nie mam gdzie szukac lepszych perspektyw na lespze zycie... Dlatego jezeli mam mozliwosc to czemu by nie skorzystac, a tam na pewno dziecku niczego nie braknie, nie to co tutaj...

Gość kino
Ja jade tam do przyjaciolki, ona pomoze mi wszystko pozalatwiac, a meldunek bede miec na tym co przyjezdzaja do niemiec obcokrajowce i sa w takiej wytacji jak ja. To sie nazywa napisze po mojemu - Wiktoriasztrase - jakos tak. No wlasnie ten Pan w Konsulacie mowil mi o tym Kinderausweis i to tansze jest niz ten paszport dla dzieciaka..

Gość kino
tylko moje pytanie brzmi czy z niewaznym Sztatem otrzymam caly ten socjal, czy musze czekac az wyrobia mi nowy Sztat

Gość kino
A ty mialas tez Sztat jak jechalas? czy moze do meza jechalas?

To bylo ponad dwadziescia lat temu,cale rodziny wyjezdzaly na azyl,bylismy w obozach najpierw i tutaj sie zalatwialo dopiero papiery wszystkie..Teraz jest inaczej,wiec jesli mozesz bez problemu zalatwic paszporty to one wystarcza jako dowod,ze masz niemieckie ob. i przysluguje ci socjal.

Ale bedziesz miala wazne paszporty(oczywiscie niemieckie),ewentualnie Ausweisy w chwili wyjazdu do Niemiec?Jesli tak,to problemow zadnych nie bedziesz miala z zalatwieniem socjalu i zadem sztat ci do tego nie jest potrzebny normalnie.

Gość kino
no bez paszportu lub waznego sztatu to nie mam zamiaru sie jeszcze stad ruszac...

Gość MamaBerta
Jezeli dziecko rodzilo sie w pl to wciagnij z urzedu miedzynarodowe akty urodzenia, duuuuzo zaoszczedzisz na tlumaczu. Jezeli masz kogos w Niemczech to popros, zeby Ci przyslal wnioski na Kindegeld, nie pamietam dokladnie, ale ktorys papier sklada sie w polskim urzedzie (urzad wypisuje do kiedy pobieralas zasilek rodzinny w pl i wpisuje, ze Andere Elternteil - w Twoim wypadku ojciec dziecka, ani inna osoba nie jest uprawniona do pobierania zasilku w pl i odsyla do wlasciwego dla miejsca zamieszkania urzedu w niemczech). Tu mala rada, rodzic nie mieszkajacy z dzieckiem nie ma w pl prawa do tego zasilku. To dosc istotne, bo bez tego nie zalatwisz Kindergeld, albo dostaniesz tylko polowe. Niewiele Ci poradze, bo cos takiego jak "Sztat" nigdy nie bylo mi potrzebne, ale jezeli masz obywatelstwo to ono przeciez nie wygasa. Poza tym, jezeli masz pozwolenie na prace (zrozumiale samo przez sie jezeli przysluguje Ci obywatelstwo) to masz prawo do wszystkich ulg i zapomog. Poza konkursem powiem Ci tylko, ze tym Harz4 ludzikom zyje sie tu ciezko, a bez pracy i perspektyw szanse na znalezienie wlasnego mieszkania bedziesz miala niewielkie. Mimo wszystko powodzenia

Gość gość
mam podobny problem tyle tylko ze mam tez już nieważny paszport i zastanawiam się czy wydaja mi nowy skoro sztat tez nie wazny(zły)

Gość gość
Na "niewazny" tudziez nieaktualny paszport mozesz nawet wjechac. W paszporcie jest napisane, ze po uplywie waznosci nadal upowznia do wjazdu (powrotu), wiec pewnie mozna tez nowy na podstawie tego starego wyrobic...

Gość gość
nie mozeszz wyjechac bez waznego statu albo paszoprtu jedno muszisz miec bo nie dostaniesz pomocy ani mieszkania jesli nie masz waznego paszportu dla ciebie i dla dziecka musisz miec to albo to

Gość gość
wyjedziesz cos ci nei wyjdzie i ci zabiora dziecko pozniej bedziesz pisac i plakac ze ci dziecko zabrali i germanizuja 0beda mogli bez problemu skoro od nich socjal pobierany

Gość gość
czy też uważacie że powinniśmy kochać naszych zachodnich braci? oto jak nasi obywatele są kochani przez nich: http://vod.pl/po-prostu ,143169,w.html# fajne jest to że polskie dzieci z ich polskimi rodzicami mogą rozmawiać tylko po niemiecku. dzięki temu staną się "nowoczesne i światowe".

Gość podniose tym linkiem
ciekawy temat! szkoda,ze tu zanika. moze podniose ( nie moge wkleic linku) fragment:"W przypadku np. rozwodu, utraty pracy, konfliktu z prawem może dojść do odebrania w majestacie (?) niemieckiego prawa przez Jugendamt Waszych dzieci i przekazania ich np. do niemieckiej rodziny zastępczej. Rachunki za rodzinę zastępczą otrzymacie pocztą. " słyszalam tez o przypadku dziecka polskich rodzicow,chorego na mukowiscydoze-urzednicy niemieccy stwierdzili,ze dziecko bedzie mialo w Niemczech lepsze warunki leczenia i odebrali je Bogu ducha winnym rodzicom mieszkajacym i pracujacym tymczasowo w Niemczech. sama mam propozycje tam zamieszkania ale narazie dziekuje-nie skorzystam,tam wystarczy cokolwiek,byke jaki pretekst,aby odebrac dziecko,a tego bym nie przezyla!!! Swoja droga szok,ze takie rzeczy dzieja się w XIX w w cywilizowanej Europie!!

Gość gość
ale nie tylko polskie dzieci sa odbierane ale i francuskie, belgijskie ... tu nie ma dyskryminacji ze tylko polacy!! skoro dziewczyna chce jechac to chyba zna realia i jest przygotowana wie ze takie sa tam praktyki nie wtrzeba tak jak u nas byc patologiczna rodzina, pic i bic tam wszystko zalezy od ogledzin, opini i decyzji "pewnych ludzi" chce niech jedzie- dorosla jest wie co robi

Gość gość
nie robcie z niej kretynki jedzie bo ma tam i robote na 100% i mieszkanie swoje przeciez to logiczne ze jak by tego nie miala to by tam nie jechala na krzywy ryj z dzieckiem a dziecko zabrac ? bez przesady tylko wtedy moga to zrobic gdy nie bedzie miala swojego mieszkania a dzecko pokoju, jedzenia, ubran itp oraz gdy ona nie bedzie miala pracy ale jak ma swoje mieszkanie i pokoj dla dziecka w nim i robote to pewnie jedz

Gość gość
jesu czytac nie umiesz - przeciez napisala ze tam nic nie ma zorganizowanego oprocz.... przyjaciolki i jej pomocy i jej mieszkania! zabiora jej dzieciaka - zgermanizuja i pozniej zalozy temat - jak odzyskac dziecko- zalosne, mysli ze wyjazd za granice to juz luksusy i high life

Gość gość
gosciu z 15:04 A kto by jej to mieszkanie mial "dac"? Bez wzgledu na to jakie ma dokumenty. Moze ewentualnie dostac tzw. "paragraf 5 Schein" albo "Dringlichkeit Schein", a i z tym jako samotna matka bez dochodow bedzie szukac mieszkania miesiacami. Czasy kiedy "powracajacym" wciskano wszystko w tylek dawno i cale szczescie bezpowrotnie minely

Gość gość
taa zabiora dziecko,przyjda i zabiora:Dwy jestescie takie tepe dzidy,ze szok. Odbieraja dzieci bo matki sie nimi zle zajmuja i szkoda,ze nie macie w polsce takiej opieki ,takiej instytucji.Na pewno zabojstwa dzieci zmniejszyly by sie o 90 procent

Gość gość
fajne jest to że polskie dzieci z ich polskimi rodzicami mogą rozmawiać tylko po niemiecku. dzięki temu staną się "nowoczesne i światowe". xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx I słusznie, bo na niemieckich ulicach co drugie małżeństwo z dziećmi po polsku rozmawia. Polskie szkoły też powinni zamknąć, a na świadectwach szkolnych nie powinni wpisywać ocen z języka polskiego. Dziwię się, że jeszcze na to pozwalają:D

Gość gość
Autorce radziłabym jednak najpierw jechać samej, poszukać pracy i mieszkania i dopiero wówczas zabrać dziecko. Inaczej może mieć kłopoty.