Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rob55

Witamina C -1000mg , czy to bezpieczna dawka ?

Polecane posty

Gość Rob55

Witam, czy witamina C w dawce 1000mg dziennie może być szkodliwa? Wydaje mi się że mam niedobory tej witaminy, niedawno przechodziłem przeziębienie ( prawdopodobnie zaraziłem się od taty) . Tylko że mój tata tylko trochę pokaszliwał a ja od razu miałem katar, ogólne osłabienie. Trwało to ok. tygodnia. Musiałem przepłukiwać nos wodą z solą, bo katar był cały czas ... Zawsze gdy łapię jakąś chorobę to nie trwa ona poniżej tygodnia, zawsze ten tydzień muszę ,, odchorować ''. Teraz pytanie czy witamina C w dawce 1000 mg może mi zaszkodzić? Czy powinienem kupić jakieś mniejsze dawki ? Chciałbym kupić taki produkt http://allegro.pl/witamina-c-250-tab-1000mg-2-1-kup-dwa-wez-3-i2609290402.html Z tego co czytałem to duże dawki mogą prowadzić do kamicy nerkowej i dlatego chciałbym zasięgnąć porady. Czy może lepiej kupić kompleks witamin od Olimpa ? Mój kolega przyjmuje dziennie 2 x 1000mg witaminy C ( link powyżej), cierpi na blepharitis ( u niego wyszedł gronkowiec złocisty) . Niestety nie może sobie poradzić z tym gronkowcem ,antybiotyki wydają się nieskuteczne i zaczął przyjmować witaminę C 2 x 1000 mg dziennie ( rano i wieczorem) . Mówił że zauważył zmniejszenie stanu zapalnego oczu i będzie stosował taką dawkę aż stan zapalny całkowicie minie a potem przeżuci się na 2 x 500mg. Ps Chcę też zaznaczyć że także cierpię na blepharitis ( zapalenie brzegów powiek)ale w wymazie z oczu nic nie wyszło. Robiłem badanie na obecność nużeńca - wynik negatywny. Okuliści tylko przepisywali coraz to nowe antybiotyki które nic nie pomagały i było tylko gorzej więc staram się działać na własną rękę. Z tego co czytałem na internecie to zażywanie Omega 3 pomaga w blepharitis. Zakupiłem sobie Omega 3 od Olimpa i zauważyłem poprawę, czuję że oczy są jakby bardziej nawilżone choć rano także pojawia się wydzielina i stan zapalny utrzymuje się jeszcze.Chciałbym spróbować witaminy C tylko nie wiem jakie dawki będą dla mnie całkowicie bezpieczne.

Gość wrwr342
najlepiej nie brać witamin w proszkach.

Gość Rob55
To nie w proszku. Tyle witaminy C ma sperma mojego taty :)