Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brutnow

Znacie znaczenie tych słów ?

Polecane posty

Gość brutnow

Znacie znaczenie tych słow i czy używacie ich na codzień ? badziewie bambosze barachło chomtolić druszlak fest zrobione giry, syry kitrać kordła szantrapa

Gość durszlak chyba a nie druszlak
:O

Gość chromolic
moze to miales na mysli? Owszem znam i co z tego?

Gość dfgbhnjmk,l.fgh
nie znam tylko chomtolić

Gość zabawne ale
chyba kazdy czasem takich uzywa co jest nieuzyteczna kapcie dziadostwo chomtolic -nie znam durszlak- do odcedzania makaronu dobrze zrobione stopy chowa koldra poprostu niezdara Chyba wiekszosc z nas takich uzywa,a te typowo pochodza z jezyka slaskiego chyba :)

Gość brutnow
durszlak chyba a nie druszlak tak wiem , ale chodzi mi konkretnie o słowo druszlak

Gość zabawne ale
druszlak czesto mowia dzieci albo starsze osoby... dla mnie o nie dziwne... moj tata jest ze wsi i tak wlasnie mowi...

Gość chromolic
u mnie w domu zawsze mowilo sie druszlak, tak wiem ze to nie poprawne ale odka pamietam zawsze byl druszlak.

Gość tylko 4 znam,
.

Gość chromolic
dobrze ale jeszcze sie nie dowiedzialam o czym ma swiadczyc fakt, ze te slowa znam i uzywam?

Gość brutnow
Są to słowa ze słownika gwary podlaskiej i chcę zobaczyć czy osoby z poza tego rejonu znają powyższe słowa. chyba kazdy czasem takich uzywa co jest nieuzyteczna kapcie dziadostwo chomtolic -nie znam durszlak- do odcedzania makaronu dobrze zrobione stopy chowa koldra poprostu niezdara Chyba wiekszosc z nas takich uzywa,a te typowo pochodza z jezyka slaskiego chyba /nie wszystko się zgadza, a skad pomysł ,że to śląsk ?

Gość chromolic
badziewie- cos zle zrobione bambosze- kapcie, pantofle barachlo- ciuch, znoszony, stary chomtolic- tego nie znam druszlak- cedzak fest zrobione- dobrze zrobione giry- nogi kitrac- pracowac szantrapa- tego tez nie znam Podkarpacie

Gość brutnow
badziewie -coś nic nie wartego , bezwartości bambosze - kapcie barachło - również coś bez wartości chomtolić - psuć coś druszlak - cedzak fest zrobione - dobrze zrobione giry, syry - nogi kitrać - chować kordła -kołdra szantrapa - osoba roztargniona , niezdara

Gość didi 2345
znam prawie wszystkie no i co z tego??

Gość ciekawska czytaczka kafe
szantrapa - brzydactwo:D np: ale szantrapa!

ja znam: badziewie, bambosze, barachło, fest (to usłyszałam pierwszy raz jak poznałam swojego męża - jest z mazur i tam to często słyszę), giry, syry, kitrać. Reszty nie znam chyba że durszlak i chromolić ale w temacie było co innego. :)