Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hjguit

Czy wasze dzieci są zazdrosne o siebie ?

Polecane posty

Gość hjguit

Chciałam mieć dwójkę dzieci ale rodzina usilnie próbowała nas przekonać wraz ze znajomymi , że mając dwójkę dzieci zawsze to starsze jest pokrzywdzone : - jest zazdrosne o drugie dziecko, - czuje sie w jakims stopniu odrzucone przez matke bo czas poswieca rowniez mlodszemu, - ze rodzenstwo to ciagla jakby rywalizacja o pewne rzeczy ( tu juz mowa o starszych dzieciach az do doroslosci). I teraz wyrobili we mnie poczucie winy i zamiast starac sie o rodzenstwo dla mojego dziecka oddalam ta mysl od siebie przypomionajac sobie ich slowa. Drogie mamy jak to jest u was ? Jak wygladaja relacje wasze z dziecmi i waszych dzieci pomiedzy soba ? Jaka macie przy tym roznice wieku ?

2 lata 3 mies. syn nie jest generalnie zazdrosny o młodszą, ale był od początku dość samodzielny i ja to tylko utwierdzałam - to znaczy nie wisiał na mnie, nie musiałam się nim ciągle zajmowac, bo doskonale potrafi bawic się sam są momenty, że jak widzi, że młoda siada mi na kolanach i czytamy książke to tez przychodzi i sie przytula, ale nie ma póki co jakiejs rywalizacji; owszem, czasem musi ustąpić, musi poczekac na swoją kolej i nie zawsze jest z tego powodu szczęsliwy, ale ostatnio tak ma, że 'focha sie' o prawie wszystko; czas tylko dla niego mam jak położę młodsza spać - wtedy sobie gramy w gry, latem kopaliśmy piłke w ogrodzie, czytamy... Młodsza się bardzo dużo uczy nasladując go, a on też teraz się bawi w bycie starszym bratem i organizowanie zabaw dla niej - tutaj trochę przedszkole też działa, bo syn jest w najstarszej grupie i jak się okazuje starszaki mają teraz pod opieką młodsze dzieci i np. prowadzą je do łazienki, zeby umyły ręce... podobno przy różnicy wieku większej niż trzy lata moga być problemy, ale sama spróbuj ocenić jaki charakter ma Twoje dziecko.