Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdalllena@@@@

czy są tu mamy które nie zrobiły badania na toksoplazmozę w ciąży?

Polecane posty

Gość magdalllena@@@@

witam pytanie jak w temacie, ja nie zrobiłam i mam teraz takiego doła jak nie wiem co:( mój lekarz nigdy mi o nim nie wspomniał a ja ponieważ mam ciążę powikłaną nadciśnieniem od samego początku starałam się nie czytać zbyt wiele żeby się nie nakręcać i nie wiedziałam o tym badaniu- znaczy się coś słyszałam ale nie wiedziałam jakie jest istotne:( dopiero wczoraj spotkałam koleżankę ona jest w 11 tygodniu i jak rozmawiałyśmy wyszła kwestia tego badania i moje przerażenie że go nie miałam:((( mam takie wyrzuty sumienia że aż płakać mi się chce.... byłam dzisiaj w laboratorium chciałam zrobić ale babka która tam pracuje powiedziała że to nie ma senssu- jestem w 36 tc za dwa tygodnie mam planowane cc, pocieszała mnie że jakby coś złego miało się stać dawno by się stało ale mnie to nie pociesza... czy są tu kobietki które też z jakiś powodów nie zrobiły tego badania w ciaży? czy wszystko było ok? z góry dziękuję...

Gość zrób to badanie!!!
zrób to badanie. babka jakaś zupełnie nie kompetentna w tym laboratorium!!! Zrób badaania: jeżeli wszystko ok będziesz spokojna, a jeżeli nie daj Boże nie, to po porodzie zrobią dziecku od razu badanie czy się zaraziło. jeżeli tak bo będe go leczyć i obserwować!!

Gość właściwie to badanie powinno
się zrobić przed zajściem w ciążę, u Ciebie faktycznie juz pózno, ale mimo wszystko zrobiłabym je na Twoim miejscu, bo jeśli jesteś zarażona toksoplazmozą, to na leki już się nie załapiesz, ale po porodzie dziecko powinno mieć wykonane bardzo dokładne badania- w tym usg główki, a lekarze są beznadziejni- jak można nie powiedzieć pacjentce o tak ważnym badaniu??

Gość magdalllena@@@@
tak myślę żę macie racje pojadę jutro z samego rana i zrobię.. ale jak wyjdzie zły wynik to chyba umrę.....

nie umrzesz, tylko pójdziesz do swojego niedouczonego ( sorry, ale niestety taka prawda ) lekarza i powiesz mu co i jak, gdyby sie okazało że masz toxo, to tak jak wspomniałam dziecko po urodzeniu powinno być przebadane pod kątem toxo, ewentualnie powinno mieć podany antybiotyk, konieczne jest usg główki i badanie wzroku, życzę Ci jednak żeby badanie wyszlo dobrze

Gość magdalllena@@@@
dziękuję za miłe słowa naprawdę bardzo się tym martwię , a do lekarza mam wielki żal o czym napewno mu powiem przy następnej wizycie bo moja wina też w tym jest ale to on jest lekarzem nie ja i ja mu ufałam a teraz nawet jak mnie zbada i powie że wszystko ok to ja mu już chyba nie uwierzę

powiem Ci, że bardzo wielu lekarzy niestety bagatelizuje badanie na toxo, które tak jak pisałam powinno byc zalecane jeszcze PRZED ciążą i ewentualnie powtórzone w ciąży, nie mam pojęcia dlaczego tak się zachowują, skoro skutki tej choroby dla dziecka zarażonego przez matkę moga być niestety bardzo poważne nie stresuj sie na zapas, idz jutro, zrób to badanie i nie słuchaj głupiej laborantki, która jak widac również ma lukę w edukacji, a lekarza zapytaj wprost dlaczego Ci o tym nie wspomniał ja trzymam kciuki żeby było okay i przy następnej ciąży koniecznie o tym pamiętaj