Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marzyyycielka

Powieść Nędznicy: Czy Javert to postać negatywna?

Polecane posty

Gość marzyyycielka

Chciałam umieścić tę postać z moim temacie do matury ustnej, ale aby do dobrego tematu go ,,podpiąć" to muszę wiedzieć w ogóle jaka jest to postać, wiele się zastanawiałam i sama nie wie, według mnie nie jednoznaczna a skoro temat brzmi ,,Czarny charakter" to czy nie będzie to jako błąd uznane?

Gość marzyyycielka
mam też temat o władzy, może tu by bardziej pasował?

Gość marzyyycielka
mam też temat o władzy, a może tu by pasował?

Javert nie jest postacią negatywną, a już na pewno nie czarnym charakterem. Nie budzi sympatii u czytelnika, ale to człowiek, który po prostu jest do przesady praworządny

Gość marzyyycielka
właśnie tak myślałam, ale spotykałam się z różnymi wersjami więc wolałam tu zapytać, a ty tak z własnej analizy czy z jakiegoś opracowania? Bo ja tylko książkę czytałam, a opracowanie jakoś mi ciężko znaleźć i nie mam pewności, a do tego tematu o władzy mógłby być? Temat brzmi:m Władza - powołanie, zobowiązanie, zaszczyt, namiętność, pokusa. Omów problem, odwołując się do wybranych utworów literackich

ja tam czytałam tę książkę ale przyjemności, więc żadnych analiz nie znam ;) po prostu tak interpretuję tę postać

Gość marzyyycielka
ja też dla przyjemności :) ale tak mnie urzekła, że chcę ją koniecznie wykorzystać w mojej pracy maturalnej, i próbuję ją ,,podpiąć" do któregoś z tematów :) a co myślisz o tym temacie?

ja maturę pisałam X lat temu i nie znam tego nowego systemu odpowiadania, więc nie czuję się kompetentna żeby oceniać

Władza - powołanie, zobowiązanie, zaszczyt, namiętność, pokusa. Omów problem, odwołując się do wybranych utworów literackich ale w sumie pasuje do Javerta, on traktował władzę z namaszczeniem, była jego pasją, namiętnością i zobowiązaniem. Dla mnie jest idealnym przykładem literackim. Możesz też mówić o Zbrodni i karze, Porfiry pasuje do tego tematu

Gość marzyyycielka
ale ja również nie znam tego systemu oceniania, mam przygotować temat i tyle :), wydaje mi się że Javert mógłby być w tym temacie o władzy, przecież on był uosobieniem władzy, i mogłabym opisać jak on czuł się wobec władzy, dla niego to był obowiązek coś badzo ważnego, hmm a wiesz może gdzie mogę znaleźć info na temat nędzników albo jakieś opracowania postaci itp?

Gość marzyyycielka
o Zbrodni i karze też właśnie pomyślałam :) to ten temat chyba pasuje do niego też mi się tak wydaje, dzięki

ja się na opracowaniach nie znam, natomiast pamiętam że Biblioteka narodowa robiła dosyć obszerne. Ale nie wiem czy mają nędzników.

Gość marzyyycielka
chyba tak zrobię, że w warszawie poszukam w bibliotekach bo w moim mieście są strasznie ubogie :)