Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bieszczadzki czar

jak wywołać nawał pokarmu??

Polecane posty

Gość bieszczadzki czar

mam mało mleka, jestem załamana :(

Przystawiaj malucha jak najczęściej, pij herbatki laktacyjne i dużo wody.

Gość bieszczadzki czar
a laktator? ile razy dziennie odciągać?? czy to że nie mam mleka może być spowodowane tym że mało piję???

Gość bieszczadzki czar
cholera ;/

Gość bieszczadzki czar
ale pić wodę czy soki też mogą być??

Najzdrowsza do picia jest woda, chociaż 1,5-2 litry dziennie, z sokami bym nie przesadzała, 1 szklanka soku dziennie wystarczy.

Gość bieszczadzki czar
a herbatki laktacyjne - polecacie czy raczej ściema?? piję taką z herbapolu obecnie

Gość bieszczadzki czar
ok dzieki, to ide pić wode. a mam jeszcze ostatnie pytanie, laktatorem co ile odciągać??

Gość zonaKraka
Jesteś pewna że masz mało? Dziecko słabo przybiera na wadze, musisz butelką dokarmiać? Przede wszystkim płyny i wodę masz we wszystkim, więc równie dobrze możesz zjeść zupę, wypić kompot, herbatę, sok itd a nie trzeba katować się mineralną jeśli nie lubisz. Przystawiaj dziecko jak najczęściej, bo ono pobudza laktację najlepiej- językiem, noskiem, nawet przytulając się rączkami. Nie stresuj się (wiem, łatwo gadać), nie chodź głodna, przed karmieniem możesz sobie zrobić ciepły okład na piersi, to ułatwia wypływ mleka. Laktatorem jeśli ściągasz, to zaleca się co 3 godz, każdą z piersi kolejno po 7, 5 i 3 min. Ale ja miałam wrażenie że odciąganie między karmieniami zaburza laktację, zdarzało się że miałam więcej mleka jak odciągałam po 4 godz, niż jak 2 razy odciągałam po 2...

Gość ksnsjdnjsdn
Co 3 godziny matki organizm jest w stanie wyprodukować do 170 ml (lub więcej ) mleka więc nawodnienie jest ważne bo woda na to mleko nie bierze się samo z siebie, tu trzeba pić conajmniej 2 do 3 litrów dziennie ale nie raz tylko po szlance na godzinę . Nie poleca się pić soków owocowych które zabierają tą wodę z organizmu (mowa o owocowych) natomiast wskazane soki warzywne . Herbatki ziołowe wcale nie sa potrzebne ale jezeli już to szklanka herbatki z kopru włoskiego . Trzeba malca przystawiać (nie pomijać nocnego karmienia piersią przez pierwsze dwa miesiące - potem już mozna mleko z piersi podawać butelką) regularnie co 2,5 lub 3 godziny i dbać by zanim laktacja ruszy na dobre odciągać troszkę z każdej piersi laktatorem (zaraz po zakończemiu karmieniu malucha). Nie nalezy stosować laktatora pomiędzy karmieniami bo pierś nie zdąży się napełnić odpowiednio do czasu przystawienia malca.

Gość zonaKraka
ksnsjdnjsdn- szklanka to jakieś 250 ml, pijąc po szklance co godzinę przez, załóżmy, 16 godz, autorka spokojnie by sobie dostarczyła 4 l. wody :D Więc nie trzeba siadać z dwulitrową butlą i pić do oporu.