Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takatamsobiezeslaska

Czy u was tez MOPSy mało pomagają samotnym matkom?

Polecane posty

Wrocilam do polski i probuje znalesc prace ale z marnym skutkiem. Na kilkadziesiat CV tylko jedna pani sie odezwala ale i tak wybrala kogos innego na kase w Selgrosie. Z powodu konczacej sie kasy postanowilam isc do MOPSu. Przyznali mi obiady dla corki w szkole,zasilek celowy na buty, srodki czystosci itp 100 zł i zasilek dla bezrobotnych 97 zł. Bony na jedzenie w moim miescie juz nie wydaja bo zadne stowarzyszenie w tym roku nie chcialo sie tego podjac. Do miasta obok nie moge bo to nie moj rejon ;-/ A wiec mam miesiecznie zasilek na samotna matke 170 zł + rodzinne 91 zł + 197 zł z MOPSu = 458 zł ;-/ Węgla prawdopodobnie w tym roku wogole nie bedzie. Nawet jesien sie dobrze nie zaczela i juz choruje razem z corka. Na ksiazki do szkoly cudem pieniadze zdobylam. Malo nie wpakowalabym sie w providenta. Na zime musze chyba kupic wegiel na raty. Okna sa nieszczelne i spruchniale a w MZBM powiedzieli ze trzeba czekac 11 lat. Natomiast dla meneli do eksmisji szykuja ladnie wyremontowane mieszkania, nowe okna, podlogi, lazienka, wszystko na gotowe i nie każa im czekac ileś lat. Wkurza juz mnie to wszystko. Chcialabym zeby ktos w koncu zadzwonil z propozycja pracy. Dalam ogloszenie na gumtree to dzwonia zboczence ;-/ Ehh, co to za życie. Musialam sie gdzies wyzalic...

Gość hihincha
wrocilas do polski by tyraz za gównina pensje -na kasie? cos cie zmusilo do powrotu?

Nie wrocilabym tu nigdy. Ale juz dosc dlugi czas bylam bez pracy, zalegalam z czynszem. Gdybym byla sama to moglabym spac pod golym niebem. Ale z dzieckiem to juz inaczej trzeba myslec. Juz pluje sobie w twarz ze tu wrocilam ;(

Gość 23123213
co to jest mzbm?

Oni zarzadzaja mieszkaniami komunalnymi ktore daje urzad miasta. Mieszkam w starej splesnialej kamienicy

Gość 23123213
Mnie tak pomógł poznański mops, że mam sprawę w sądzie o ograniczenie praw rodzicielskich, bo paniom które przyszły a starałam się o dofinansowanie obiadów szkolnych, nie spodobalo się moje mieszkanie, a utrzymuję się wraz z niepełnosrpawnym dzieckiem głównie ze swiadczenia pielęgnacyjnego 520 zł

Gość do autorkiiiiiii
gdzie dokładnie mieszkasz? u mnie w markecie szukaja osob na stoisko miesne

Gość zasiłek okresowy
Ci sie należy,wiem ze jak suma dochodu ponad 400 zl nie przekracza na czlonka rodziny to sie należy zasilek okresowy.I czemu nie starasz sie na wegiel u nas daja na tone tylko ale zawsze cos.Noi czemu nie poszlas po stypendium na corke.Daja roznie mysle ze ty bys dostala jakies 400 zl(to jest jednorazowy z urzedu miasta nazywa sie zasilek na szkole ale wnioski sklada sie po 15 wrzesnia a pieniadze sa dopiero w grudniu :D ale na szkole :D)I czemu nie masz zaden renty po mezu czy alimentow bo ktos twoje dziecko musial zrobic

Mówiąc o swoim dochodzie nic nie piszesz o alimentach, czy coś przegapiłam? Przecież MOPS (czyli my wszyscy - podatnicy) nie możemy zastąpić podstawowych źródeł finansowania i przejąć obowiązku utrzymywania dorosłej kobiety i jej dziecka. Uważam, że otrzymałaś godziwą pomoc.

Ja mam mieszkanie ruine. Ściany doslownie sie sypią tak ze w lazience widac cegly. W pokoju sciany do polowy mokre a pod oknami czarno mimo ze wiosna bylo malowane na bialo i w lato nie zamykalam okien. Te babska z MZBM wpieraja mi ze to moja wina bo nie wietrze mieszkania. Akurat byly okna zzamkniete bo jestem ciagle przeziebiona. Staram sie dbac o czystosc w domu. Pani z MOPSu nic nie mowila ze dziecko jest w zlych warunkach mimo ze nawet mebli nie mamy a ubrania trzymamy w torbach. Powiedziala ze czasem ludzie jak wyrzucaja meble to do nich dzwonia czy nie chcą. Maja mi dac znac w razie czego. Jak sie wkurze to pojde do tvn uwaga.

Gość do autorkiiiiiii
autorko pytałam w jakim miescie mieszkasz? jest u mnie oferta pracy w firmie.

Ojca dziecka nie chce znac. On i tak nigdzie nie pracuje a obecnie podobno odsiaduje wyrok 7 lat. Ja nie mowie ze chce żerowac na mopsie bo chce normalnie zarabiac i miec na buty czy wegiel na zime a nie płaszczyc sie przed kims. W tamtym roku w moim miescie bylo przyznane tylko 20 ton węgla. Rodziny wielodzietne dostaly po pół tony a reszta po worku lub wcale. W tym roku prawdopodobnie nie bedzie. Czemu menel dostanie wiecej a ja tak malo? To mnie wkurza. Bo ja za te pieniadze kupie cos do jedzenia lub jakies ubrania dla dziecka a taki menel przepije. Dostawaja renty na nogi i inne wymyslone choroby po 500 zł, maja leki za darmo. A ja moge dostac ale tylko na dziecko i tylko jesli jest to antybiotyk. Lekarz przepisal mi leki na serce i nawet tego nie wykupie bo wole dac na jedzenie.

Mysłowice (obok Katowic)

Gość do autorkiiiiiii
napisz w jakim miescie mieszkasz....

Gość sama wychowuję moje dziecko
Potrzymam Wam topik i wielkie współczucie mam dla Was mnóstwo empatii, jednak wiem, że to marne pocieszenie. Mnie może jednej na tysiąc osób się udało. W tym chorym kraju zabiorą CI dziecko, bo nie dasz rady go utrzymać, za minimum krajowe a Twoje dziecko oddadzą do rodziny i łożą na nie 3000zł w rodziny zastępczej, przykład z Puca. Można współczuć i nic więcej.

Gość do autorkiiiiiii
szkoda bo to troszke daleko, u mnie w markecie poszukuja 3 pracownic ale praca jest w Świętochłowicach daleko troszke mieszkasz...

Gość do autorkiiiiiii
szkoda bo to troszke daleko, u mnie w markecie poszukuja 3 pracownic ale praca jest w Świętochłowicach daleko troszke mieszkasz...

Troche daleko. Z 2h w jedna strone ;/

Gość porannarosaaa
kochana unoszenie sie honorem "ze ja od ojca dziecka nic nie chce" nic ci nie da, zakładasz sprawę w sądzie o alimenty i sąd napewno jakieś ci przyzna obojętnie czy ojciec pracuje, jesli nie pracuje i nie bedzie płacił, wysądzone alimenty bedziesz dostawała z funduszu alimentacyjnego a jemu bedzie rósł dług. Sama sobie dziecka nie zrobiłaś, niech płaci skoro jest dupkiem, a ty poprawisz swojemu dziecku choć trochę komfort życia.

Gość agnnseee26latka
Nie ma czegoś takiego jak SAMOTNE matki. Wyjatek to wdowy. Gdy jedno z rodziców nie żyje pomoc jest zrozumiała. W innym wypadku kogo toobchodzi ze nie żyjesz z facetem z którym zrobiłas sobie dziecko? Macie taki sam obowiązek utrzymywania go jak matka i ojciec żyjacy razem, i ŻADNA ale to żadna pomoc "samotnym" się nie należy. Dwoje dorosłych ludzi powoluje na swiat dziecko i ma je utrzymać, a to czy wy sobie razem jesteście czy nie to tylko i wyłącznie wasza sprawa, nie rozumiem tego ze wy twierdzicie inaczej to chore!

Gość agnnseee26latka
Jak jetses tak "ambitna" i od ojca nic nie chcesz tood państwa też nie żebraj! Obydwoje zycie, niczym się nie róznice od normalnej rodziny, macie zasrany obowiazek zapewnić dziecko dobry byt, a jak nie to powinni ci dziecko odebrać.

Gość w dupie twojej łatwej matki
Najpierw się myśli a dopiero potem rucha i sra bachorami tępa szmato :o I teraz z mojej wypłaty idzie podatek na utrzymanie łatwych pochew twojego pokroju kurrwa :o I przez ciebie ruchawico muszę dwa miesiące odkładać na buty

Nie jest wpisany nawet jako ojciec w akcie ur. Gdybym chciala z corka wyjechac zagranice musialby wydac zgode na wyjazd. Poza tym on nigdy nie pracowal i nie bedzie pracowal legalnie. To nie jego pierwsze dziecko a czwarte (o wczesniejszych podbojach dowiedzialam sie po fakcie). W przyszlosci na pewno zazadalby na siebie alimenty. Wiec na co mi te ciaganie pi sdach? Mam zdrowe ręce wiec moge sama sobie zapracowac. Puki co jestem na łasce mopsu

Gość chyba żartujesz sobie
Mało???? u mnie mąz stracił prace, nie stac nas było na opłacenie rachunków i nie dostaliśmu ani 1zł, a taka krowa jak ty dostaje tyle kasy obiady w szkole i narzeka? bezczelność.

Gość uyyuhjhjh
////wiec mam miesiecznie zasilek na samotna matke 170 zł + rodzinne 91 zł + 197 zł z MOPSu = 458 zł ;-/ Debilne prowo :o pokaz mi palcem innych rodziców którzy dostaja na dziecko od państwa 458zł

Sory ale ja tez zasuwalam na podatki. Czemu nie masz pretensji do politykow ze cie ograbiaja na miliony czy do zusu? I tak gówno ci dali i gówno dadza. Na szczescie granice sa otwarte i mozna zobaczyc jak ludziom sie pomaga w innych krajach i na jakim poziomie jest zycie za najnizsza pensje. Zarobki srednie 800-1000 euro w upadajacej grecji a czynsz placisz nawet 130 euro !!! Polska im zrobila niezly przelew na pomoc w splacie zadluzenia a grecy zyja w luksusach taka prawda i smieja sie wszystkim w twarz a polacy żyja na skraju nędzy W moim miescie prawie wszedzie placa najnizsza krajowa. Nawet facetom placi sie po 1100

Widocznie mieliscie jakies zarobki skoro nie przyslygiwala wam pomoc z mopsu. Ponizej 380 zl na osobe przyznawaja pomoc wiec nie sciemniaj ze nic nie masz klamczucho

Czyli uwazacie ze 197 zł z mopsu to szczyt luksusu?

Gość agnnseee26latka
Ale dlaczego uwazasz że tobie się należy (!!!) pomoc finansowa. Tak samo jak inni ludzie zdecydowałaś sie na dziecko, nic to nas nie obchodzi że nie jestes z ojcem dziecka! Dziecko ma rodziców, wiec macie taki sam obowiązek utrzymania go jak inni rodzice!!! Czego ty nie rozumiesz?! Jak jestes tak nieudolna by zarobić na normalne zycie, dziecko powinni ci odebrać. Traktowanie dziecka jak furtki do zebrania jest żałosne, tak jak napisałam, nie należy ci sie NIC, dziecko ma 2 rodzicó to rusz dupsko do pracy i pracuj jak normalni ludzie, bo jak ktoś wcześniej napisał NORMALNEJ rodzinie NIKT nie da złotówki, a to że tobie zabawa w domek sie znudziła nie jest argumentem do tego byś ty dostawała kase i żądała mieszkanie bo ludzie biora kredyty na 30lat i PRACUJĄ by je spłacić, a taka panienka jak ty twierdzi ze jej się należy!!! Śmiecha na sali, jesteś żałosna szkoda dziecka.