Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zebowaty

4 dni po wyrwaniu ząbka... zapytanie

Polecane posty

Gość zebowaty

Witam ! W piątek miałem usuwany ząb nr 7, ciężka sprawa bo krona cała pokruszona. I tutaj pytanie: dziś jest wtorek, w dziurze po zębie wyczuwam jakby wsadzoną kulkę (skrzep ?) al mam wrazenie, że na tym cos się zbiera... raczej nie ma przyjemnego zapachu... Czy to standardowa procedura gojenia czy tez jakieś powikłania?? Miał ktos podobne dośwaidczenia??? pozdrawiam !

Gość uyggggggggggggg
Powiklania. Palisz papierosy?

Gość zebowaty
nie, nie palę...

a dostalas antybiotyk po wyrwaniu? o ile nie obserwuj siebie i sprobuj plukac jame ustna a szczegolnie ta strone po ekstrakcji zeba woda utleniona,jezeli do jutra nie bedzie poprawy idz do dentysty,byc moze bedzie potrzebny antybiotyk,mozesz tez oprocz wody utlenionej plukac szalwia lub rumiankiem,ale naprzemiennie

Gość zebowaty
na dowidzenia dostałem tylko zagryziony gazik, który miałem wyrzucić po 20 min... Ale nic mnie tam nie boli, nie uciska...

skoro czujesz nieprzyjemny zapach,najprawdopodobniej to ropa,nie powinno byc takiego zapachu a po ekstrakcji siodemki a to dosc duzy zab tym bardziej,powinienes dostac antybiotyk na jakies trzy dni dziwie sie ze nie dostales w razie wlasnie takiego problemu

wiec tak jak napisalam kup wode utlenieniona i plucz i rumiankiem lub szalwia,ale o ile ten nieprzyjemny zapach dalej sie bedzie utrzymywal wal do dentysty wrzuc sobie ze dwie trzy torebki rumianku na 200 ml i zaparz i takim chlodnym plucz naprzemiennie z ta woda i tak samo zaparzona szalwia

Gość zebowaty
W sumie ząb troszke chorał przed wyrwanie wiec tym bardziej chyba powinienem dostać jakiś specyfik... hmmm

Gość zebowaty
dzieki za pomysł z ta płukanką... :)

Gość zebowaty
a ktoś zna proporcje płukanki z wodą utlenioną??

Gość Anikar
Mój mąż miał niedawno taki sam problem, tyle że wyrwana miał 8. Zastosował też płukanki, głównie z szałwi. Niestety to dobry pomysł raczej tylko jak jest jeszcze ząb a nie świeżo po ekstrakcji. Pukając mąż wypłukał sobie skrzep, który musi być po wyrwaniu, przez co nabawił się ogromnego bólu i stanu zapalnego;wkoncu wylądował z ogromnym bólem na pogotowiu stomatologicznym. Dentystka powiedziała że absolutnie nie powinien był płukać. Dostał Febrofen 200 i wreszcie wszystko przeszło. Idź do stomatologa odrazu, bo jak zacznie boleć to tak łatwo się tego nie pozbędziesz,i nic nie kombinuj.

Gość Idz do stomatologa
Mądrze napisała Anikar.Nie powinnas plukac zębodołu po ekstrakcji zęba, nie ruszaj jezykiem,powinien powstac skrzep.Skoro czujesz przykry zapach musi obejrzec to dentysta.Zawsze po ekstrakcji zeba jest tzw. łyzeczkowanie, wówczas dentysta wyczuwa czy zostalo cos w zę bodole.Sama nic nie kombinuj, bo mozesz nabawic sie szczękoscisku.Wiem coś o tym, pracowałam 15 lat ze stomatologiem chirurgiem szczękowym .Pozdrawiam.

Gość zebowaty
Dziękuję :) PS jestem facetem... Myślałem, że skoro do tej pory nie bolało aż tak to juz nie zacznie, ale lepiej dmuchac na zimne....jutro lece do doktórki:) W sumie do dziś miałem w tym zębie jakby jakąś sliską kulkę... stopniowo sie zmniejszała, aż teraz praktycznie w ogole jej nie ma. Nie wiem co może to znaczyć... W takim razie nic nie płuczę Dzięki !!!

Gość zebowaty
Lekarka powiedziąła, ze goi sie wszytko ok i niedługo bede mógł płukac szalwią... aleee skąd taki dziwny zapach jak dotkne tego miejsca jezykiem.....?? p. doktor powiedziała ze może to z drugiego zeba obok który jest do roboty (w poniedziałek zaczynamy) ale to ewidentnie z tej rany.... kurcze nie wiem

Gość zebowaty
? wszyscy macie wszystkie zęby ?:D

Gość zebowaty
poradzi ktos coćś?????????