Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktośkaaaaaa

Gdybyście odkładały miesiecznie 5 tys., szarpnęłybyscie się na wymarzony dom?

Polecane posty

Gość ktośkaaaaaa

Dodam, ze ja nie pracuję jeszcze, dopiero zacznę, z pensji meża zostaje nam około 5 tysięcy co miesiac. Zdecydowałybyście się na kredyt, którego miesieczna spłata wynosiłaby około 2.500 zł??? Czy odkładałybyście? Albo na co wydawały??? PS Mamy dzieci.

Jak bierzesz kredyt to płacisz dużo wiecej bo spłacasz odsetki, prowizję itd. Ja bym odkładała i kupiła po kilku latach to co chcę:)

tak. wziełabym kredyt i spłacała te 2,5 tys miesiecznie, drugie 2,5 odkładałabym na konto oszczednosciowe celem uzbierania na wczeesniejsza spłate kredytu

Gość ktośkaaaaaa
Nie kupiłabyś. rocznie odłożymyokoło 60 tysiecy, po 5 latach to tylko 300. A dom kosztuje 2 razy wiecej :-O A odkladac 10 lat? Bez sensu, za 15 lat dzieci sie z domu zaczna wyprowadzac :-P

Gość ktośkaaaaaa
meaa dobry pomysł :-)

Gość JA też bym odkładała
Druga sprawa że nie wiesz czy kiedyś twój mąż nie straci pracy...nie zmniejszą mu się zarobki itc ...A tak odkładasz i jesteś spokojna że za jakiś czas kupując mieszkanie za SWOJE nie pożyczone pieniądze nie będziesz musiała spłacać odsetek :).

zależy gdzie ten dom. W Warszawie może tak, ale w mniejszej miejscowości mniej. ja się boję kredytów i chyba nigdy nie zdecydowałabym się wziąć!

no właśnie, strach o pracę, o to że mąz może ulec wypadkowi itd itd. A potem bank za połowe tej ceny sprzeda ten wymarzony dom

To co ty za dom chcesz budować skoro nie bierzesz pod uwagę mniejszej kwoty niż 600 tyś.No ale pomyśl-weźmiesz kredyt i przez pierwsze kilkadziesiąt lat będziecie spłacać same ODSETKI potem kredyt.Nie wypłacicie się do końca życia i co??zostawicie dzieci z długami??

dobre ubezpieczenie kredytu i utrata pracy nie jest straszna. można zawiesić spłacanie nawet na 3 lata ja wychodzę z założenia, ze trzeba zyc dniem dzisiejszym bo nie wiadomo co nas czeka. powiedzmy, ze autorka zacznie odkładać. będzie odkładać lat 6, 7.... 10 i nagle buch wypadek i nie ma jej. wiec po co to odkładanie? trzeba zyc tak, zeby cieszyc sie zyciem i z niego korzystac bo nie wiadomo ile nam go zostało

No własnie nie wiadomo co nas czeka, a te odłożone pieniążki są jej i tylko jej, może kupić mieszkanie. A jak będzie odkładała to zyska na lokatach dodatkowe pieniądze, biorąc kredyt odsetki to pieniądze które "za darmo"oddaje.

Gość buahahahahhahahahahahha
meaa, szkoda tylko ze mieszkasz w klicie na wawelu:D:D:D:D:D:D:D

meaa-lepiej żeby dzieci spłacały jej długi?Nigdy,przenigdy nie naraziła bym swoich dzieci na coś takiego.Mając rodzinę nie myśli się chwilą!!

Gość gdzolll
To gdzie twoj maz pracuje? Ile zarabia ze 5 tys odkladacie majac jeszcze dzieci?

meaaa - to ja mam inny charakter, nie przespałabym nocy "idąc na żywioł" biorąc kredyty na 30 lat które nie wiadomo czy spłacę, czy nie stracę pracy, czy mąz nie straci...Żyć tak jak piszesz to można ale jak się nie ma dzieci.

ważka-myślimy tak samo :)

buahahahahhahahahahahha - a czy ty nie widzisz, ze nie jest to rozmowa o mnie tylko o autorce. a ja wypowiadam sie czysto hipotetycznie? i owszem ja żyję chwilą. nie sępię na dobre wakacje i inne przyjemności, bo chcę w zyciu przezyc jak najwięcej

Gość ktośkaaaaaa
Mąz jest informatykiem. Wiesz, jak nie bedziemy w stanie splacac kredytu i bank zabierze dom - trudno, ale co pomieszkamy, to nasze :-P

Ja co miesiąc też pewną kwotę odkładam. I nie na żadne domy tylko NA WSZELKI WYPADEK. Bo właśnie nigdy nic nie wiadomo co moze być. Ale to już autorki sprawa - bo ona wie czy da radę kilka llat wytrzymać bez idealnego domu czy nie.

Ale tu nikt nie mówi o sępieniu na wyjazd wakacyjny czy coś podobnego.Rozmowa jest o kredycie bardzo dużym.

ale nie mówimy o mnie! ja sie wypowiedziałam TYLKO o życiu tak jak sie chce i jakie są mozliwosci finansowe. BTW też mam kredyt hipoteczny, ba.. mam dwa kredyty bo kupiłam dwa mieszkania. (w sumie 300 tys zł) w jednym mieszkam, drugie wynajmuję - spłaca się samo. dodatkowo odkładam kase na konto oszczednosciowe bo chcemy wczesniej spłacic obydwa kredyty.

Gość Ten temat to i tak rozmowa
o niczym, bo w tej chwili żaden bank nie da kredytu na 100% wartości nieruchomości, gdy tylko jeden z małżonków pracuje. A ubezpieczenie na wypadek utraty pracy to bzdura i wystarczy troche poszperać w necie, żeby sie o tym przekonac

Gość buahahahahhahahahahahha
to twoje drugie mieszkanie to chyba w snach

Gość ktośkaaaaaa
A jakie mam miec podejscie???? Mamy mieszkanie 3-pokojowe. Los zrobił nam niespodziankę... w postaci trojaków ;-) teraz dzieciaki maja po 2,5 roku i jest cholernie ciasno. Mieszkanie kupilismy kilka lat temu, teraz nie oplaca sie nam go sprzedac, bo ceny zjechaly i stracilibysmy z 50 tysiecy na tej "transakcji". Poza tym mozemy je traktowac jako inwestycje dla dzieci.

Gość ktośkaaaaaa
meaa... a nie mialas problemu ze znalezieniem chetnego na wynajem???

buahahahahhahahahahahha - nie no napewno ty wiesz lepiej :) przeciez wiesz o mnie wszystko :) co ja będę tu pisac. moze dam ci haslo do mojego nicka i będziesz pisac za mnie? przeciez wszystko o mnie wiesz...

Podejście dziwne że jak zabiorą to zabiorą. JA wymarzony dom to bym chciała by został dla potomnych:)

Gość fhjgjhjkhjk
no ja to bym na pewno kupila po co placic za wynajem dla kogos jak mozna na swoje

ktośkaaaaaa - powiem ci, ze nie wiem czy to szczescie czy jest taki popyt na mieszkania, ze jeszcze nigdy nie stało puste. kupilismy je w 2009 roku i od tamtej pory caly czas jest wynajęte. lokatorzy się zmieniali juz kilkukrotnie, ale zastojów nigdy nie było :)