Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1372328824

Czy jest tu osoba pracujaca w banku?pilne

Polecane posty

Gość 1372328824
muszę opisać jak wygląda współpraca banku z rzeczoznawcą(chodzi o kredyty hipoteczne oczywiście) czy jesteś w stanie mi pomóc?chociaż przybliżyć jak takowa współpraca wygląda.to ważne

Gość 1372328824
pytałam poważnie i poważnych ludzi!!!

Gość long-way
Rzeczoznawca pracuje na koszt klienta, nie banku. Bank mu nie płaci.

Gość 1372328824
z tego co wiem to zalezy od banku.niekiedy tak jest ,że banki już mają swoich rzeczoznawców

Gość 1234432112345......
ponieważ bank kredytuje 100% wartośći nieruchomości to ta wartość musi być zaniżona. Chodzi po prostu o odzyskanie kasy w przypadku konieczności sprzedania nieruchomości "jakby coś się stało" + pokrycie kosztów licytacji itd itp. Dlatego rzeczoznawca określa coś takiego jak "wartość zbywalna" - u mnie było to 80% wartości takiej "prawdziwej" wyceny. I to jest normalne czyli praktykowane wszędzie. Jeśli chodzi o rzeczoznawców i banki to bywa różnie: - wspomniany millenium powołuje własnych i robią to za darmo. Wycena dużo zaniżona, ale można się spotkać i dochodzić dlaczego tak wycenili a nie inaczej i wówczas podnoszą wycenę - samemu bierze się rzeczoznawcę i wóczas można się "dogadać" w pewnych zdrowych granicach - a w banku .... i teraz nie pamiętam jakim ... to jest tak, że mają własną bazę danych i to co wypluje ta baza to jest święte i nie do negocjacji. Czy to nie jest czasami w GE?? A sami rzeczoznawcy do wyceny stosują metodę "porównawczo-cenową" czyli porównują ceny jakie uzyskały podobne nieruchomości w sąsiedztwie w ostatnim okresie. I teraz jak rzeczoznawca ma aktualne dane i ceny były wysokie to wyceni wysoko. Do tego za jakieś wodotryski (doszła droga, położyli telefon) to może parę % dodać. Fajnie jest, jak w sąsiedztwie dokonywano sprzedaży na kredyt - wówczas wyceny i transakcje są "realne". A jak sprzedaży dokonywano za gotówkę, to często są zaniżone ktowy w papierach stąd wyecny innych transakcji są niższe.

Gość 1372328824
dziękuję bardzo za odpowiedz :)