Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GalaktykaBLUEblue

Prosze o pomoc przy interpretacji wynikow tarczycy!!!

Polecane posty

Gość GalaktykaBLUEblue

Witam Robilam wynik tarczycy: tsh 2,97 (0,27-4,2) ft3 3,6 (3,1-6,8) ft4 15,8 (12-22) Czy to jest juz niedoczynnosc tarczycy? jestem osoba mloda 27 lat, chodze do lekarza bo niebawem zaczne starania o dziecko, czy takie poziomy hormonow utrudnia mi zajscie w ciaze??? czy powinnam przyjmowac eutyrox, jak tak w jakiej dawce? w poprzedniej ciazy mialam niedoczynnosc tarczycy, przyjmowalam eutyrox ale tylko w okresie ciazy, po porodzie tsh mialam ok, a teraz chyba jest za wysokie, jak na kobiete w wieku rozrodczym?

Gość możliwe, że...
lekka niedoczynność. A o Eutyrox zapytaj lekarza - niech ustali dawkę o ile to konieczne :)

mnie po eutyrox dusiła tarczyca choć też miałam w granicach normy to lekarz powiedział że mam jednak za wysokie teraz nie biorę i mi się tsh rozregulowało i wypadają mi włosy :( jak by co to mam wole obojętne

Gość wszechwiedzacy zenek
Tak utrudnia. Aby zajść w ciążę powinnas mieć wynik góra tsh 1 Zakladalas już kilka tych tematów A na forum uroda i zdrowie jest w tej chwili kilka Twoich topikow w tym temacie

Gość GalaktykaBLUEblue
no wiem ze mieszcze sie w "normach"ale one sa szerokie tzn. dotycza zarowno dzieci, osob starszych jak i w wieku rozrodczym a dla kazdego wieku sa inne normy. Lekarz mi mowil ze powinnam brac eutyrox, przed zajsciem bo jestem na granicy- zawsze bylam na granicy z wynikami! ale tak sie zastanawiam od kiedy powinnam go brac, zeby nasycic organizm tym hormonem. Paranoja ztymi lekarzami mowia cos a nie wyjasnia dokladnie!

Gość GalaktykaBLUEblue
no wiem ze mieszcze sie w "normach"ale one sa szerokie tzn. dotycza zarowno dzieci, osob starszych jak i w wieku rozrodczym a dla kazdego wieku sa inne normy. Lekarz mi mowil ze powinnam brac eutyrox, przed zajsciem bo jestem na granicy- zawsze bylam na granicy z wynikami! ale tak sie zastanawiam od kiedy powinnam go brac, zeby nasycic organizm tym hormonem. Paranoja ztymi lekarzami mowia cos a nie wyjasnia dokladnie!

Gość GalaktykaBLUEblue
Ne zakladalam zadnych innych tematow! po co mialabym to robic? No wlasnie tsh powinno byc ok 1, bez sensu... Zostalo mi eutyroxu z ciazy troche myslicie zeby brac na wlasna reke np. 1/4 tabletki???

Gość e.s.p.
Nie da się nasycić euthyroxem . Bierzesz raz na dobę a jak przestajesz brać to przestaje działać.

Gość wszechwiedzacy zenek
Bardzo śmieszne Drzoano :) masz rację bierz na własną reke, najlepiej po calej tabletce ;)

Gość GalaktykaBLUEblue
Aha oki, dzieki za info. A na forum o zdrowiu owszem jest otarczycy ale o tym ze ktos nie moze przez nia przytyc! ale lipa z tymi hormonami. ja wole mam ok, ale w rodzinie jest wole hashimoto wiec i ja jestem w grupie ryzyka, ze tak sie wyraze, szczegolnie majas tsh na granicy od kilku lat:/

Gość GalaktykaBLUEblue
Taaaaaaa po 3 na raz:P:P:P ale tak na powaznie, to troche sie orientuje w temacie, moge sie zalozyc ze jak w grudniu pojde znowu do lekarza powie mi, ze 25mg bedziemy brac. myslalam ze lepiej zaczac wczesniej brac, ale skoro piszecie ze nie ma potrzeby to poczekam do grudnia.