Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pasinoe

Jaką szkołę po gimnazjum

Polecane posty

Gość pasinoe

Hej ,jestem w 3 gimnazjum i nie wiem gdzie iść.Mieszkam w podkarpqackim w łańcucie koło rzeszowa.Rodzcie teraz mówią że gdzieś blisko.Chciłam na cukiernika,ale tu nie ma takich możliwości jak winnych miastach czy kraju i trzeba długo stać na nogach i mama mówi że ona już piekła od 13 roku,to ja dawno powinnam ja chce na cukiernika,tak samo zg astronomią, jakbym chciała być połoźną to nwm, bo niby kryzys na dzieci jest,i trzeba umiec nawet chemię,ale jakbym się potem chciała dostać na UR to musze mieć polski podst lub rosz. obcy tak samo i biologia lub chemia podst lub rozszerzony,tylko że słyszę opinię że w liceum jest trudno na ty kierunku nawet kujonom,od 1 dziewczyny co jej przyjaciółka jest na tym profilu,ale tam są 2 klasy, muszę postarać się o dobrą ocenę z biologi,a to nie jest takie trudne ale gorzej zchemia i fizyką,a chce miec dobre wyniki na egzaminach,to co spróbować do tego liceum dac podanie na ten profi? albo na inny z biologią?

Co do gastronomi to moge cos powiedzieć bo robiłam technikum żywienia i gospodarstwa domowego:) generalnie nie wiele miałam przed tą szkołą styczności z gotowaniem a dałam radę bez problemu, po to jest szkoła żeby nauczać tego czego się nie umie więc głowa do góry:)

Gość pasinoe
ale nie wiem czy potem wytrzymam stać po kilkanaście godzin na nogach jestem drobną dziewczyną

Ale kto Ci karze stać? Bo nie kumam? Myślisz, że żywieniówka to tylko stanie nad garami? Ja po swoim technikum mogła bym pracować w sanepidzie, pomagać przy ustalaniu diet, piszę pomagać bo wiadomo najlepsze są studia po kierunku, ale podstawy dietetyki miałam. Możliwości było więcej to tylko przykład, ja jednak wybrałam studia z zupełnie innej dziedziny.

Gość pasinoe
a w technikum na jakim kieruku byłaś\? technik żywienia i usług gospodraczych?

to było technikum żywienia i gospodarstwa domowego do wyboru były 2 specjalizacje: hotelarstwo i edukacja wczesnoszkolna czy coś podobnego nie pamiętam dokładnie ja byłam na hotelarstwie.

Gość pasinoe
to teraz te technik żywienia i usług to jest kucharz z cymś

Sądze, że co szkoła to ma inną specjalizację musiała byś poszukać. ja mieszkałam w internacie więc to też jest opcja dla ludzi którzy maja daleko do szkoły.

Gość pasinoe
a medycyna? jak w liceum jest profil bilogiczno-chemiczny to jest tak napisane :chamie,biologia,matematyka(dowyboru) czyli wybrać 1 z tych? i jezyk angielski zamierzam nauczyś się dobrze biologi i na to iść,z chemi nie zbyt mi idzie ale fizyka najgorzej.moja mama mówi że jeśli nie chce być farmaceutą to chemia mi się nie przyda :)

Gość pasinoe
a wy? co polecaxcie?