Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2.500pln

URZAD PRACU a UMOWA O DZIELO. co myslicie?

Polecane posty

Gość 2.500pln

przez 6 miesiecy s bylam zarejestrowana w urzedzie pracy bez prawa do zasilku i pracowalam w oparciu umowy o dzielo. teraz wyrejestrowalam sie z UP. przez jaki czas moze wyjsc na jaw, ze tak wlasnie postepowalam i co mi za to grozi?

Gość Natalia taka jedna
To wyszłoby na jaw. Znajoma osoba postępowała podobnie jak Ty. A inna moja znajoma osoba to wicedyrektor PUP-u. No i ja go o to pytałam. Powiedział, że to wcześniej czy później, ale wyjdzie na jaw, bo między PUP-ami a innymi urzędami np. US-ami jest współpraca i wymiana informacji na temat osób zarejestrowanych w PUP-ach. Jeśli PUP- się dowiaduje o czymś takim, wysyła formalne pismo o utracie statusu osoby bezrobotnej. Jeśli taka osoba np. wzięła dotacje z UE to musi je oddać wraz z odsetkami. Jeśli sama się do tego przyznała,też traci status bezrobotnego.

Gość 2.500pln
ale jak to wyglada jesli ja juz nie jestem zarejestrowana w UP? czy jesli juz nie jestem zarejestrowana to beda zagladac do mojej kartoteki i sprawdzac "wstecznie". co mi grozi. dodam, ze nie pobieralam zasilku.

Gość Natalia taka jedna
Skoro sama to zgłosiłaś, że pracujesz w takie formie, to straciłaś status bezrobotnego, oni Ci wysłali pismo formalne i tyle. Chyba nic Ci nie grozi.

Gość 2.500pln
ja sie nie przyznalam, ze pracuje tylko po prostu nie poszlam na podpis bo juz nie chcialam tego dluzej ciagnac i mnie wyrejestrowali sami. przyslali mi pismo informujace o tym, ze mnie wyrejestrowali. a masz mozliwosc podpytac znajoma z UP jak to wyglada w moim przypadku?:)

Gość tak chyba będziesz
UP płacił ci składkę zdrowotną którą nie powinien, ponieważ nie byłaś osobą bezrobotną! zataiłaś fakt podjęcia pracy i tutaj nie ma nic do rzeczy czy miałaś prawo do zasiłku czy nie, tylko mniej pieniędzy będziesz musiała oddać jak wyjdzie na jaw, czyli oddasz składkę zdrowotną za którą UP zapłacił, a jakbyś pobierała zasiłek to też byś musiała oddać!!!

Gość wyjdzie albo i nie
To nie jest tak, że PUP zawsze o wszystkim się dowie. Jeśli ktoś Cię nie podkabluje to nic Ci nie grozi.

Witam. Mam nietypowy problem i nie znalazłem tutaj na niego odpowiedzi. Zarejestrowałem się w Urzędzie Pracy, żeby dostać się na staż. Doczytałem się, że umowy o dzieło wydłużają staż pracy więc przejrzałem swoje (nawet nie odebrałem wszystkich z fundacji z którą je zawierałem na studiach) i jedna była podpisana na okres pół roku na kwotę 500 zł Bojąc się, że przez nią nie dostanę stażu, bo w UP uznają, że mam staż pracy powyżej pół roku i "doświadczenie zawodowe", nie przedstawiłem jej przy rejestracji. Obecnie jestem na trzymiesięcznym stażu z UP. Pytania mam dwa: czy UP w jakiś sposób skontroluje moje dawne "doświadczenie zawodowe" i umowy o dzieło z ostatnich lat? I czy wtedy wylecę ze stażu z hukiem?