Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .inka.

Kiedy się bierze zaświadczenie do becikowego?

Polecane posty

Gość .inka.

Kiedy się bierze zaświadczenie do becikowego? Jeszcze w ciąży czy po wyjściu ze szpitala po porodzie? I mam jeszcze jedno pytanie. Czy lekarze wypisują zwolnienie dla ojca dziecka jeśli poród przebiegnie sn i bez komplikacji?

Gość koko128
Zaświadczenie otrzymuje się po urodzeniu dziecka. Należy iść do lekarza prowadzącego ciąże ze specjalnym formularzem do wypełnienia bo z doświadczenia wiem że nie wszyscy lekarze taki formularz posiadają. Co do zaświadczenia w sprawie ojca to nie wiem bo mi czegos takiego nie wypisywali i pierwsze o tym słysze.:)

na zabranie zaswiadczenia od lekarza masz miesiac po opuszczeniu szpitala jak dobrze pamietam.. a po co ojcu zwolnienie skoro moze wziac 2 tyg urlopu taciezynskiego?

ja nie miałam jakiegos specjalnego zaswiadczenia.. poszłam do lekarza i wypisał mi od kiedy jestem pod opieka.. i to zaniosłam do urzedu..

Gość .inka.
po to ojcu zwolnienie lekarskie na opiekę nad żoną, żeby zamiast dwóch tygodni miał cztery. a do tego jeszcze okolicznościowy. ;) dzięki za odpowiedź.

nie da nikt ojcu zwolnienia.. nie ma takiej opcji.. chyba ze macie dobrego lekarza i za jakaś małą opłata albo za koniaczek mu zwolnienie wypisze z powodu choroby.. na opieke nad dzieckiem może wziąć 2 tygodnie na żone nic nie ma hehe

Gość .inka.
właśnie, że w kodeksie jest pozostaje tylko pytanie jak jest w praktyce... do wykorzystania: - 2 dni okolicznościowego z okazji urodzenia się dziecka - płatne 100%, - urlop ojcowski - 2 tygodnie i też 100%, - 2 dni opieki w roku na dziecko do 14 r.ż., - zasiłek opiekuńczy 80% nad chorym członkiem rodziny. i pytam właśnie o tę opiekę czy lekarze poproszeni o takie zwolnienie kręcą nosem czy wypisują.

nieprawda... mój mąż rok temu dostał 2 tyg opieki na mnie po porodzie i to bez problemu u mojego lekarza bez koperty i bez koniaczku.... zresztą od razu w szpitalu mu wypisali 2 tyg opieki na mnie tylko że mój lekarz musiał to rozbić na 2 razy po tygodniu bo tak sobie życzyli w pracy... a po świstek na becikowe lepiej najpierw iść do mopsu tam ci dadzą i przynajmniej nie powiedzą ci potem że to nie taki bo teraz musi być specjalny formularz

Gość kamcia1507
co do zwolnienia to wszystko zależy od lekarza

to macie dobrego lekarza albo ściemniasz z tym porodem ze był ok.... pewnie znajomy bo lekarz nie wypisze na ciebie opieki jak nie jesteś chora i możesz sie dzieckiem zajmować..

Gość .inka.
wielkie dzięki za odpowiedzi. pozostaje mi wierzyć, że mój lekarz okaże dobre serce i będzie chciał dbać o nasze więzi rodzinne. :)

nic nie ściemniam bo do gina chodziłam państwowo do poradni przyszpitalnej a na wypisie była adnotacja że 14 dni opieki i mąż dostał świstek i nikogo nie trzeba było sie prosić a poród bez komplikacji po 2 dniach wyszłam ze szpitala a lekarz jak lekarz chodzę do niego od kilku lat i tyle i nie ma tu co ściemniać... ciąża iporód to nie choroba może ale zazwyczaj pomoc jest bardzo potrzebna zwłaszcza jak sa jeszcze jakieś dzieci na stanie i każdy normalny lekarz to zrozumie ewentualnie w pracy mogą ci nie przyjąć...

ale w szpitalu sie nie pytali czy mamy jeszcze jakies dzieci poza tym syn miał 7 lat więc szczególnej opieki nie wymagał, a w szpitalu ginka sie zapytała czy mąż chce opiekę na mnie i ile i wypisała bez zbędnych pytań

Gość hmmm,..
oj Patrycja, trochę się nie znasz. Oczywiście, że ojciec dziecka może wziąć 2 tygodnie opieki nad żoną. A potem tacierzynski. Mój mąz tak miał. Zaswiadczenie od ginekologa zaniósł do lekarza rodzinnego - lekarz rodzinny wypisał opiekę. Miałam cc wiec bez problemu dostał 2 tygodnie.

Gość hmmm,..
Patrycja szkoda, że się wypowiadasz jak się nie znasz. Powiem więcej - można wziąć opiekę na każdego członka rodziny, na chorego ojca albo chorą babcię, tylko to można wziąć 2 tyg w roku. Mąż twój nie wziął na Ciebie to współczuję męża, mój mi powiedział, że weźmie wszystko co może aby mi po porodzie pomagać jak najdłuzej

mój maz chciał wziąć opieke ale mu żaden lekarz nie dał bo urodziłam bez problemu i nie byłam chora.. po porodzie bez komplikacji kobieta nie jest chora.. tak lekarz powiedział i ani w szpitalu ani od rodzinnego ani nigdzie nie dostał... wiec nie gadaj ze sie nie znam bo bo u mnie tak było..

Gość Patrycja kolejny raz bzdury
gadasz:O urodziłam w marcu, a po zaświadczenie poszłam do mojego lekarza MIESIĄC TEMU na odbiór becikowego masz ROK wiec i po zaświadczenie możesz iść do swojego lekarza do roku czasu

na becikowe masz 3 albo 1 miesiac na złozenie papierów juz nie pamietam dokładnie(tak jest u mnie w urzędzie)!! a rok to masz na tak zwane drugie becikowe.. dodatkowy 1000 jak iles tam ci nie przekracza na osobe..

Patrycja to trzeba było do innego lekarza iść, pierwsze słyszę, żeby po porodzie mąż nie dostał opieki na żonę. Mój mąż też planuje i już rozmawiałam o tym z moją ginekolog. Becikowe też dopiero po porodzie. Wydrukuj sobie wnioski: http://www.becikowe.com/ I tam jest też ten formularz dla lekarza. Hej 2+3:)) Co u Ciebie?Jak się czujesz?

Patrycja, doinformuj się zanim ponownie będzie innych wprowadzać w błąd jest tak jak napisałam mówię o becikowym, które należy się każdemu z tytułu urodzenia dziecka, o żadnym innym dodatkowym o którym wspominasz

raczej niedoinformowana jakaś ta baba, bo według takich samych zasad odbierałam becikowe za dziecko urodzone w roku 2010

a ja napisałam, że pisząc to wprowadzasz ludzi w błąd, bo jest zupełnie inaczej;) http://wyborcza.biz/finanse/1,105684,11913359,Becikowe_wedlug_nowych_zasad__Kto_moze_sie_o_nie_starac_.html

Gość monika-ach-monika
No niestety, ale lekarz po porodzie wcale NIE MUSI wypisać zwolnienia na żonę, chociaż z reguły nie ma z tym problemu. Mój mąż nie brał zwolnienia,nie przysługiwał mu też "tacierzyński", ale dostał za to tydzień urlopu nagrodowego i jakoś daliśmy radę

ja zaświadczenie do becikowego dostalam nsa ostatniej wizycie przed porodem, lekarz mial formularz, to bylo w prywatnej przychodni

ja zaświadczenie do becikowego dostalam nsa ostatniej wizycie przed porodem, lekarz mial formularz, to bylo w prywatnej przychodni

Gość ale...,,,,
z reguły nie chcą wydawac zaświadczenia przed porodem bo przecież różne rzeczy mogą się wydarzyć Monika dlaczego nie przysługiwał mężowi tacierzyński?

tacierzyński nie przysługuje służbom mundurowym i mój też nie może bo jest żołnierzem