Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła bezrobotna

dostałam wypowiedzenie-proszę o poradę

Polecane posty

Gość przyszła bezrobotna

Witam, W czwartek dostałam wypowiedzenie umowy z 2 tyg.okresem, czyli do 3 listopada (sobota). Umowa była zawarta na czas określony z zachowanie 2 tyg.okresu wypowiedzenia każdej ze stron. Przepracowałam tam 8 miesięcy a umowa była zawarta na rok. Przy wręczaniu wypowiedzenia kierowniczka powiedziała,że to za "całokształt" i ,że jeżeli chcę to mogę napisać wypowiedzenie za porozumieniem stron.Na drugi dzień zaproponowała mi pracę na dużo niższym stanowisku,na 3/4 etatu i co za tym idzie dużo niższym wynagrodzeniu jak to ładnie określiła "żebym nie została na lodzie",dodając że MUSZĘ napisać wypowiedzenie za porozumieniem stron. Nie wiem,czy to ma jakieś znaczenie ale jest to praca w Urzędzie. Nie wiem dlaczego tak uczepiła się tak tego wypowiedzenia za porozumieniem stron. 1. Czy należą mi sie dni wolne na poszukiwanie nowej pracy zgodnie z art.37 kp? 2. Jeżeli umowa kończy mi się w sobotę, a kolejna zawarta (np u innego pracodawcy)zostanie dopiero podpisana w poniedziałek to nadal bedzie tzw ciągłość (mam tu na mysli okres do zasiłku do Urzędu pracy) 3. Koleżanki radziły mi abym od razu poszła na zwolnienie lekarskie czy to coś mi da ? Proszę o poradę

Gość nie ma zadnej
jesli chcesz miec zasilek to w zadnym wypadku nie godz sie na porozumieniu stron bo w takiej sytuacji go nie dostaniesz. i sama tez nie pisz wypowiedzenia

Gość przyszła bezrobotna
po 8 miesiącach pracy dostanę zasiłek?

Gość kurdemolejapitole
za porozumieniem to tak jakbyś sama się zwolniła. koleżanki mają rację- weź zwolnienie lekarskie.

Gość ccd nc dn cdn cnd cdmc dm
a jak ja mam z kolie napisac wypowiedzenie? pracuję w tym miejscu od 01.06.2003 i chcę sie zwolnic,bo wyjeżdzam za granicę do pracy. mam napisać,żeby swiadectwo pracy było za porozumieniem stron? I jaki okres wypowiedznia musze napisać? 2 tyg? miesiąc?

Gość ffgbghg
ile zarabialas? za ile zaproponowala ci nowa prace? musisz napisac konkrety

Gość przyszła bezrobotna
1534 a teraz zaproponowała 1111

a ja mam z kolei*****

Gość przyszła bezrobotna
a co mi da zwolnienie lekarskie? umowa i tak wygaśnie mi 3 listopada.

Gość ffgbghg
musisz wiedziec co ci sie bardziej oplaci czy podpisanie wypowiedzenia i pojscie byc moze na bardzo dlugi bezrobotny czy wziecie nawet tych groszakow i szukanie w tym czasie nowej pracy tylko nie badz glupia bo da ci wypowiedzenie a w pon powie ze jednak nowej pracy nie ma bierz wypowiedzenie i zanim podpiszesz to wypowiedzenie niech ci da nowa umowe a dopiero potem podpisz wypowiedzenie

Gość ffgbghg
zwolnienie lekarskie nic ci nie da bo wypowiedzenie to mozna i poczta wyslac poleconym

a mnie ktoś doradzi:(?

Gość kurdemolejapitole
hm ...skoro umowa była na czas określony to po kiego porozumienie stron:D kończy się umowa i koniec:D coś śmierdzi:P zwolnienie da ci czas i kaskę na poszukanie nowej pracy.

Gość kurdemolejapitole
ccd nc dn cdn cnd cdmc dm w wypowiedzeniu piszesz że prosisz za porozumieniem stron , piszesz datę kiedy chcesz odejść i wtedy nie musisz czekać te 2 tyg, czy m-c okresu wypowiedzenia. Wystarczy ,że pracodawca zgodzi sie na porozumienie stron.

Gość przyszła bezrobotna
Czuję,że ona coś kombinuje,za czesto proponuje to wypowiedzenie za porozumieniem stron. Powiedziała,że jak napisze w poniedziałek ti 22.10 to 6 listopada podpiszemy umowe nowa. Tylko ,że nowa umowa ma być na tzw zastepstwo sekretarki. Dodam,że juz 1 dziewczyna jest do koncza grudnia na to stanowisku zatrudniona,"bez naboru tak z ulicy". Kolejna kwestią jest tez to,że ja juz na ta kobiete nie moge patrzeć, dostaje nerwicy jak mam z nią rozmawiać. Przepracowałam z nia 8 miesięcy i mam już dość.

Gość kurdemolejapitole
Powiedziała,że jak napisze w poniedziałek ti 22.10 A! widzisz! co za menda, chce żebyś sama się zwolniła! po co , nie musisz , bo umowa automatycznie kończy ci się 3 listopada. Swoja propozycją się asekuruje aby mieć podkładkę przed zwierzchnikami dlaczego np: nie przedłużyła ci umowy:) a nie przedłużyła bo sama sie zwolniłaś:D hahaha

Gość przyszła bezrobotna
Jeżeli wezmę L4 w czasie okresu wypowiedzenia to zus będzie mi płacił zasiłek? A czy w tym czasie będę mogła szukać innej pracy i np podpisać umowę z innym pracodawcą (chodzi mi o to czy np jak zwolnienie będę miała do końca listopada a umowę chce w listopadzie podpisac z npowym pracodawcom od grudnia)?

Gość kurdemolejapitole
żeby podpisać nową umowę musi ci się skończyć zwolnienie , żaden pracodawca nie przyjmie cie do pracy jak jesteś na l4:D tak dostaniesz kasę za l4.

Gość kurdemolejapitole
ale podpisać możesz wcześniej tylko z dniem po l4:D

Gość kurdemolejapitole
tylko zaraz -l4 weź w ostatni dzień wypowiedzenia , po co masz za dużo stracić kasy-l4 jest mniej płatne.

Gość przyszła bezrobotna
kurdemolejapitole dziękuję :) myślałam,żeby wziąść l4 w ostatnich dniach pracy np od psychiatry, Chce też wziąśz tzw 2 dni wolnego na poszukiwanie nowej pracy. Jak myslisz lepiej wziąść zwolnienie od razu na miesiąc czy na 2 tyg?

Po pierwsze dziewczyno czy kobieto bo piszesz jak dziecko: Chcesz dalej w zyciu pracowac? Nie sluchaj innych i zrob tak zeby bylo dobrze w przyszlosci. Dlaczego naciskaja na proozumienie - bo masz mniejsze prawa w sądzie pracy. Jaracie się tym zasilkiem a przeciez to grosze a potem dziewcyzna pracy nei znajdzie. Jak to bedzie wyglądało: pracuje 8 miesiecy dostaje wypowiedzienie a potem pol roku na bezrobociu. Bez urazy ale szacunek do samego siebei w dziedzinie pracy tez powinenien byc. opcja z L4- to ze umowa wygasnie to nie znacyz ze nie moze byc na chorobowym. Wtedy dostaję kase od zusu, ale jesli nei masz dobrzego powodu to po dwoch tygodniach od zakoneczneia umowy bedziesz na komisji.

przeczytalam odpowiedz o psychiatrze i jzu mi sie odechcialo: na l4 masz kod choroby, naprawdę mozesz byc skonczona.

Gość htghgtfh
a czemu nie moze o psychiatry? powie ze ma nerwice i kropka.

Gość przyszła bezrobotna
normalna? to jest moja pierwsza praca dlatego pytam,bo nie wszystko jeszcze wiem co i jak. Żadnego porozumienia nie podpisze jej,bo to tak jakbym sie sama zwolniła z resztą z jakiej racji mam pisac wypowiedzenie jak juz dostałam je od kierowniczki.

Gość nie podpisuj porozumienia stro
n, jeśli masz potem być bezrobotna - to bez sensu. No, chyba że interesuje cię to niższe stanowisko na 3/4 etatu, wtedy musisz postąpić tak, jak chce szefostwo. Jeśli nie masz na oku innej pracy a chcesz dopiero jej szukać, to czekaj aż okres wypowiedzenia upłynie.

Przemyslalam i w sumie najodpowiedniej będzie jesli przyjmeisz prace na nizszym stanowisku. L4 zawsze zdążysz wziąć. A jednak będziesz mieć pracę.

Gość przyszła bezrobotna
nie chce podpisywać umowy na niższe stanowisko,bo będę jej pomiatadłem, wiem jak traktuje dziewczyny z sekretariatu. Z resztą nie mam pewności,że ona dotrzyma słowa i podpisze ze mną nową umowę,bo jak juz wcześniej pisałam to stanowisko jest juz wcześniej obsadzone do 31 grudnia.