Gość autorko a co Ty Napisano Październik 23, 2012 nie mozliwe zeby obiad byl tani i pozywny :P tania moze byc mortadela z biedrony ale wtedy Ci watroba wysiadze po paru latach pozywne jest mies np wolowina , cielecina, ale to wydatek ok 40zl/kg. pozostaja ci autorko kluchy :( nie pisze tego zeby cie dopbic tylko po to zeby ci uzmyslowic ze twoj temat z zalozenia jest niemozliwy do zrealizowania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MonikaDddd26 Napisano Październik 23, 2012 możesz też np jak robisz rosół na mięsie drobiowym, to mięso następnego dnia zmielić z przyprawami i zrobić dużą ilość pierogów :) ja tak zawsze robię. Pyszny rosołek i pyszne pierożki. Po za tym jeszcze polecałabym kartoflaka, czyli zapiekankę ziemiaczaną z kawałkami kiełbasy, z dużą ilością majeranku. Pychotka :). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MonikaDddd26 Napisano Październik 23, 2012 generalnie w tanich obiadach jest kupienie tanio dużej ilości składników, zamiast latać codziennie, czy nawet co kilka dni do sklepu po małe ilości, to o wiele taniej wychodzi znaleźć np. targ, gdzie tanio można kupić worek ziemniaków, hurtowo kupić makaron, mąkę, kasze i masz w sumie podstawę do naprawdę tanich obiadów. Co z tego, że zrobisz tanie danie np. z mięsem i kaszą, jeśli na składniki wydasz dwa razy więcej niż osoba, która kupiła większe ilości tanio na początku miesiąca? tanie danie może okazać się nie tak tanie jak to jest możliwe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kartoflak inaczej Napisano Październik 24, 2012 babka ziemniaczana. Przyznaję, bardzo smaczna. A jaki zapach w domu w trakcie pieczenia:D najlepiej nastawić babę do pieczenia i wyjść z domu na godzinke;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość terazkuchnia Napisano Październik 24, 2012 A może to: http://terazkuchnia.blogspot.com/2012/08/makaron-ze-szpinakiem-i-serem-plesniowym.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wpisz w googlach Napisano Październik 24, 2012 pyszne 25 - masz tam dania za 25zl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja dzisiaj miałam na obiad Napisano Październik 24, 2012 jajko sadzone z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem, i z kalafiorem panierowanym, tanio, pysznie i pożywnie ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cg Napisano Październik 27, 2012 nalesniki z serem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mieso mieso mieso Napisano Październik 28, 2012 ...można jeść tanio, ale nie wystarczy jeść. organizmowi trzeba dostarczać niezbędnych składników... Jesli chodzi o miesa to najlepszą opcją jest wieprzowina - czy schab, czy polędwica, czy karkówka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość malwina78993 Napisano Marzec 29, 2018 A bardzo często do obiadu dodajecie frytki? Jeśli tak, to na pewno bardzo spodoba się Wam oferta Aviko. Proste zasady: kupujemy ich produkty, rejestrujemy w aplikacji Aviko Benefits i wymieniamy na fajne nagrody. Uważam, że warto skorzystać, bo taka okazja nie zdarza się często. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 27, 2018 U mnie przepisem na szybki obiad są odwiedziny w barze mlecznym. uważam, że jesli się znajdzie fajna miejscówke, to po prostu grzechem jest nie korzystać. ja tak mam z barem mlecznym kijowska nieopodal dworca wschodniego. Świetnie się sprawdza zarówno na szybki obiad typu zupa, jak i posiedzenie dłużej na posiłku z dwóch dań. Fajne ceny, miła obsługa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kuradomowa007 Napisano Listopad 16, 2018 - ziemniaki umyte i ugotowane w mundurkach (ziemniaki wbrew powszechnej opinii są zdrowe i pożywne ale pod warunkiem że gotujemy je w dużych kawałkach albo w całości najlepiej ze skórką, wrzucając je do wrzącej osolonej wody) podane z cebulką duszoną, albo skwarkami (słonina jest tania, bardzo aromatyczna i wszechstronną, wystarczy pokroić w kostkę i wytopić z niej tłuszczyk na patelni) a do tego zsiadłe mleko. Jeśli mamy taką możliwość to warto rozejrzeć się czy ktoś w okolicy nie ma krów. Ja kupuję raz albo dwa razy w tygodniu 5 litrów mleka od rolnika i z tego mam śmietanę, masło, maślankę, zsiadłe mleko, twaróg i nawet ser żółty. Jeśli ktoś dysponuje wolnym czasem i zacięciem kulinarno-rolniczym to domowe przetwórstwo mleka jest dobrym sposobem na zaoszczędzenie grosza i podanie rodzinie wartościowych pokarmów. - wszelkiego rodzaju kaszę, do wyboru, do koloru, w kilogramowych opakowaniach, bo wychodzą dużo taniej niż te w woreczkach. Do tego sosy oparte na kostce rosołowej, ew. przecierze pomidorowym i warzywach (marchew, buraczki, cebulą i to co aktualnie na promocji znajdziemy) zagęszczone mąką, zabielone śmietaną. - wątróbka drobiowa duszoną z cebulką i jabłkami + kasza/ryż - kaszanka podsmażona na patelni + chleb + np. sałata ze śmietaną - „biedna” zapiekanka ziemniaczana: dużo ziemniaków podgotowanych i pokrojonych w talarki, dużo podsmażonej cebulki, mała laska pokrojonej i podsmażonej kiełbaski albo skwarki, a do tego trochę śmietany, sera i ulubionych przypraw. - ryż z duszonymi jabłkami i cynamonem, polany posłodzoną śmietanką - racuszki z jabłkami - pierogi ruskie - buraczki (najlepiej te podłużne, a nie okrągłe, bo są bardziej słodkie) pokrojone w grube talarki i ugotowane na parze. Można podać z czymkolwiek, albo polane masełkiem i posypane serem białym. - łazanki - biedny bigos (kapusta świeża, kapusta kiszona, skwarki, kiełbaską, kostka rosołowa grzybowa, cebulką, pieczarki, przyprawy, ew. śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, grzyby suszone jak mamy. - barszcz czerwony z ziemniakami - polecam też surówki oparte na tanich i bardzo zdrowych warzywach: marchew, burak, kapusta, cebulą + owoce: jabłka i te na które aktualnie jest sezon. - polecam popytać w mięsnym o skrawki szynek. Tanie jak barszcz, a można śmiało wykorzystać do zapiekanek ziemniaczanych czy makaronowych, albo po prostu na kanapkę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kuradomowa007 Napisano Listopad 16, 2018 Aha i bardzo ważna rzecz. Zauważyłam, że dużo osób wychodzi z założenia, że aby obiad był pełnowartościowy i pożywny to musi być mięso. To jest wierutną bzdura. Choć z podejściem wegetariańskim też się całkiem nie zgadzam. Kochani moi, mięso powinniśmy jeść raz/dwa razy w tygodniu, nie więcej. A przy naszym zamiłowaniu do parówek na śniadanie, szynki do kanapki na drugie śniadanie i pasztetu z ogórkiem na kolację to niektórym przydałoby się całkiem zrezygnować z mięsnych obiadów. Podstawą dobrze zbilansowanej diety człowieka są różnorodne zboża i warzywa. Dlatego polecam wszelkie kasze (zwykła mąką nie jest już tak wartościową, chyba że wybierzemy razową). Nie wierzycie anonimowemu forumowiczowi? Macie takie prawo. Ale piramida żywieniowa to rzecz ogólnie dostępna i potwierdzona przez ludzi, którzy w przeciwności do nas szaraków mają dużo większą wiedzę na ten temat i stoją za nimi badania naukowe. Korzystajmy z dorobku ludzkości i nie rozpowiadają z całą pewnością tego co nam się tylko wydaje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość oleczka87 Napisano Styczeń 24, 2019 Racuszki tez lubię. Nieraz robię z jabłkiem, ale dzisiaj miałam w lodówce tylko twaróg ( polecam mleczna polana z polo) więc zrobiłam taką wersję. I wyszło pysznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Olas Napisano Maj 5, 2019 Dnia 16.11.2018 o 12:40, Gość Kuradomowa007 napisał: Aha i bardzo ważna rzecz. Zauważyłam, że dużo osób wychodzi z założenia, że aby obiad był pełnowartościowy i pożywny to musi być mięso. To jest wierutną bzdura. Choć z podejściem wegetariańskim też się całkiem nie zgadzam. Kochani moi, mięso powinniśmy jeść raz/dwa razy w tygodniu, nie więcej. A przy naszym zamiłowaniu do parówek na śniadanie, szynki do kanapki na drugie śniadanie i pasztetu z ogórkiem na kolację to niektórym przydałoby się całkiem zrezygnować z mięsnych obiadów. Podstawą dobrze zbilansowanej diety człowieka są różnorodne zboża i warzywa. Dlatego polecam wszelkie kasze (zwykła mąką nie jest już tak wartościową, chyba że wybierzemy razową). Nie wierzycie anonimowemu forumowiczowi? Macie takie prawo. Ale piramida żywieniowa to rzecz ogólnie dostępna i potwierdzona przez ludzi, którzy w przeciwności do nas szaraków mają dużo większą wiedzę na ten temat i stoją za nimi badania naukowe. Korzystajmy z dorobku ludzkości i nie rozpowiadają z całą pewnością tego co nam się tylko wydaje. Mylisz się, w wielu programach np na National geographic czy Planete podawano nieraz, że to żywienie roślinne lepsze to wierutna bzdura a rządy tylko dlatego je popierają by rolnicy mieli za co żyć i firmy przetwórcze. Więc sorry ale nie masz racji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość inka Napisano Maj 8, 2019 Uwielbiam makaron lubelli z pesto i mogłabym go jeść w zasadzie codziennie.Fajne że jest też pesto z suszonych pomidorów, jest smaczne zdrowe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
-szczypiorek- 0 Napisano Marzec 16, 2020 Ja dziś robię moje ulubione bezglutenowe placki z cukinii. Polecam sprawdzony przepis :) . 90 g komosy ryżowej 2 szt. cukinii 50 g mąki ryżowej 20 g mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera 2 łyżki płatków jaglanych 2 szt.jajek 1 ząbek czosnku 0,5 szt.papryki chilli 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Komosę ryżową ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, wystudź. Cukinie zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij na sicie. Mąki, proszek do pieczenia, płatki jaglane wymieszaj. Cukinię i komosę przełóż do miski dodaj jajka, mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia, czosnek, papryczkę chilli i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju nieduże placki na złoty kolor. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marlenka1992 0 Napisano Październik 1, 2020 Hej! Warto poszukać w okolicy bary mleczne, gdzie można zjeść zdrowe i rozsądne jedzenie . Czasami jak zostanie mi nadwyżka, to jem konkretniejszy obiad, np. w Browarze PROST https://www.browarprost.pl/menu – ceny też nie są wygórowane, a porcja jest naprawdę duża i smaczna! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
EwalinoP 2 Napisano Październik 1, 2020 Hej, podpinam się pod temat z pytankiem o tanie i szybkie przepisy! Ale ważne jest dla mnie, żeby 1. były wege 2. można je było odgrzać fajnie w mikrofali Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Basieńka23 0 Napisano Październik 6, 2020 humus plus jakieś czarne pieczywko, a na obiad warzywa i jakiś ryż Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eliza104 0 Napisano Październik 13, 2020 Generalnie warto iść w stronę kuchni wegańskiej, wegetariańskiej. Tylk ozawsze trzeba zadbać o źródło białka w posiłku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anulka123 1 Napisano Październik 14, 2020 Kuchnia tradycyjna naszych babć była prosta i tania warto poszukać takich starych przepisów - nieskońćzone źródło informacji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alesja12 0 Napisano Październik 22, 2020 a co jecie w pracy? Nie mam ostatnio czasu w ogóle sobe coś szykowac do pracy, najlepiej by było jakb to bylo coś gotowego, ale i zdrowego, zastanawiam się nad shake'ami, które sie tylko miesza z wodą i gotowe i można zamiast posiłku wypić. Możecie jakieś dobre polecić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach