Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Firanka listopadowa

Poziom progesteronu na początku ciąży

Polecane posty

Witam. Coprawda radziłam sie juz na innym temacie co do interpretacji moich wyników, ale nie uzyskalam jednoznacznej odpowiedzi, moze jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc i ziterpretować moje wyniki progesteronu... Robilam to badanie wraz zd ruga betą. Byłam we wczesnej ciąży. Jednak w dzien zrobienia badań doszlo do poronienia, moze za niski poziom progetseronu mialam... nie wiem, bo nie potrafie okreslic w jakiej fazie w takim razie byłam... prosze o pomoc. Moje wyniki: wynik mój w surowicy- 0.60 ng/ml i dalej jest tak, normy : - faza folikularna 0.15- 1.40 - srodek cyklu- 4.44- 28.03 - faza lutealna- 3.34- 25.56 - I trymestr ciazy- 11.22- 90.00 - II trymestr ciązy- 25.55- 89.40 - III trymestr ciązy- 48.40- 422.50

Gość idz sie radzz
do lekarza my nie wrozki albo na swoim glupim forum!!!!!!!

Gość faktycznie bardzo niski poziom
progesteronu- prawdopodobnie dlatego doszło do poronienia

Gość monisia znowu w natarciu
weż się kobieto za siebie i swoje życie bo nigdy w ciaże nie zajdziesz:O tego ci życze za te wszystkie świństwa.

Gość jeśli byłaś w ciąży
to powinnaś patrzeć na normy z I trymestru. Strasznie niśki prog i dlatego mogłaś nie utrzymać tej ciąży :-(

tak, ponieważ progesteron odpowiada za zagnieżdżenie zarodka i utrzymanie ciąży, w przypadku kolejnych starań powinnaś po owulacji przyjmowac duphaston i potem w ciaży również

Gość a w którym tygodniu poroniłaś
tak moim zdaniem zbyt niski progesteron. Nie zastanawiaj sie tylko idz po fachowa pomoc, bo jeżeli się strasz o dziecko to ważne.W przeciewnym razie jeszcze nie raz i nie dwa może dojść do takiej sytuacji. Planując ciąże trzeba przedew szytkim zbadać swoje hormony.

o tak duphaston powinien pomoc. W przypadku zaciażenia podtrzymuje ją . Tylko nie bierz na własną reke tylko idz do lekarza niech ci powie co masz zrobić.

bardzo serdecznie Ci dziekuje... mam teraz sama do siebie zal ze odrazu nie zrobilam tego badania, moze inaczej to bys ie potoczyło... po niedzieli pójde do ginekologa. Jeszcze raz dziekuje...

Gość nawet przy ciąży biochemicznej
zarodek musiał się ZAGNIEŹDZIĆ bez zagnieżdżenia zarodka nie ma ciąża zbyt niski progesteron po prostu nie pozwolił na utrzymanie ciąży a jak tarczyca u Ciebie?

Gość K.klementyna
Miałam za mało progesteronuK Firanki ty sie tu o to nie pytaj tylko pokaz wyniki lekarzowi i on to oceni. Ale jeśli w dniu pobrania byłaś w ciazy a twój poziom choroby był niski znaczy to ze już wtedy zarobek obumarl.

Gość monisia znowu w natarciu
Firanka to nie do ciebie bylo, tylko do tej wdredoty co pod swoim czarnym nikiem sie boi pisać a dowala na pomarańczowo. Znana jest z tego:O fałszywa z niej baba. niby życzy dobrze a w duchu pragnie wszystkiego najgorszego bo dla niej liczy sie tylko jej własna ciaża.

zazwyczaj bierze się 16-25 dc po 2 tabl. dziennie, potem powinno sie zrobić test i w przypadku ciąży bierze się około 3 x1, a w przypadku braku ciąży dostaje sie miesiączkę kilka dni po odstawieniu, ale to wszystko dokładnie powinien powiedzieć Ci lekarz

Gość K.klementyna
Mialas Hormony a nie choroby

Nie martw sie tylko teraz ważne żebyś zadbała o siebie i znowu sie postarała o dzieciątko. Powodzenia i nie zwlekaj bo takie badania robi sie w określonych dniach cyklu.

Gość K.klementyna
Pociesz sie tym ze przy tak wczesnym poronieni twój cykl odrazu wraca do normy

miałaś zdecydowanie za mało progesteronu jak na ciąże a na owulacje to już w ogóle. Cudem zaszłaś w ciąże, ale wiadome było od samego poczatku ze tego nie donosisz. Uważam ze jeśli starasz się o kolejną to niestety już teraz powinnaś suplementować się luteiną a potem przez całą ciąże także. Byłam w podobnej sytuacji i jestem nadal . Suplementuj się przez dwa najlepiej trzy najbliższe miesiące,skontroluj poziom progesteronu i potem dopiero staraj się o ciaże inaczej sytuacja sie powtórzy

aby wspomagać się sztucznym progesteronem należy monitorować cykl lekarze najczęściej bezmyślnie wypisują duphaston czy luteinę wszystkim od 16 dc jakby każda kobieta miała cykl 28-dniowy, a duphaston należy zacząć przyjmować PO OWULACJI jesli przyjmiesz go za szybko może zwyczajnie zablokować owulację dlatego musisz mieć monitoring cyklu jeśli masz przyjmować sztuczny progesteron a ponawiam pytanie jak Twoja tarczyca?

Gość trzeba jeszcze raz napisac
Firanka listopadowa TY FIRANA lepiej sien ie staraj tak jak piszesz na ty swoim dennym forum ze sie starasz tlyko sie zbadaj porzadnie od A DO Z A POTEM MYSL NAD DZIECKIEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Problemy z tarczyca to najczestszy powod kłopotów z zajsciem bądz utrzymaniem ciaży. tarczyca produkuje hormony w tym progesteron i prolaktyne. Od badania tarczycy i hormonów każda kobieta planująca ciąże powinna zaczać. Bo jeżeli jest cos z nimi nie tak to bardzo łatwo naprawic to odpowiednimi tabletkami.

nie ma znaczenia czy masz problem z tarczycą czy nie (nawet możesz niż wiedzieć o tym, że masz) koniecznie sprawdź tarczycę by nie tracić czasu przy staraniach o dziecko, bo przez tarczycę tak jak przez zbyt niski progesteron ciąże potrafią "lecieć" jedna za drugą:O TSH powinnaś mieć mniej więcej 1 (nie patrz na normy, bo są przestarzałe) jeśli wynik będzie większy niż 2, to musisz udać się do endokrynologa