Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DzejKej

Ciaza i zapobieganie rozstepom.

Polecane posty

Gość DzejKej

Witam! Wiem, wiem.. Jesli maja sie pojawic to i tak sie pojawia. Mimo to chcialabym sie dowiedziec, jakie mialyscie metody na to, by po ciazy wygladac jak przed nia, albo chociaz podobnie... Najwazniejsze jest dla mnie dobro dziecka, wiec mam nadzieje ze macie porady ktore sa dla niego nieszkodliwe, a mi pomoga cieszyc sie po porodzie ladnym cialem i maciezynstwem. Dodam jeszcze ze dopiero staram sie o dziecko, wiec na przygotowania mam troszke czasu. Podrawiam, DzejKej!

Gość już niedługo...
oliwka z ziajki od 4 msca

no mnie to ominęło, mimo iż przed ciążą ważyłam 45kg a przytyłam 20 :) Nie używałam żadnych kremów ani masaży, jedynie przyjęłam za pewnik poradę babci, żeby po każdej kąpieli lekko szczepać skórę na rosnącym brzuchu. Nie mam ani jednego rozstęppu, zwisającej skóry czy czegokolwie. Może i ty spróbuj?

Gość DzejKej
dzieci za rady. co do olejka to dopiero od 4 miesiaca? nie za pozno?

Gość już niedługo...
tez myslalam ze za pozno ale wczesniej podobno nie ma potrzeby rozstepy robia sie pod koniec zazwyczaj

DzejKej naturalne oleje np. olej z pestek winogron, olej ze słodkich migdałów, olej z awokado tip. Dużo kobiet pisze o zwykłej oliwce - zwykła oliwka nic nie pomoże bo to sama parafina która natłuszcza i zapobiega utracie wody ale jak skóra jest mało nawilżona to nic na to nie pomoże. Ważne jest nawilżenie i odżywienie aby włókna kolagenowe nie pękały, dodatkowo w naturalnych olejach znajdują się też witaminy np wit E pomocna przy wytwarzaniu fibroblastów co za tym idzie elastyny. inne składniki m.in. masło shea, masło kakaowe, olej arganowy, wit C (pomocna przy wytwarzaniu włókien kolagenowych), kwas hialuronowy

już niedługo... no bo pod koniec nie wytrzymują włókna i w końcu pękają, a gdyby była prewencja to włókna zostały by wcześniej odpowiednio wzmocnione i na pewno można by dzięki temu uniknąć części rozstępów.

Gość DzejKej
A jak dałyscie sobie rade z brzuchem po porodzie? Sam sie kurczy i wraca do normy czy trzeba uprawiac sport, jesli tak to jaki najlepiej? Dla mnie ciaza oznacza przerwe w sporcie. Bede chciala wrocic jak najszybciej do cwiczen, ale nie wiem jak to jest np. z bolami po porodzie - co jest sie w stanie robic...

Gość DzejKej
KlauDDynka69, czyli smarowac brzuch i inne miejsca podatne na rozstepy takim zwyklym olejem z pestek winogron, kupionym w supermarkecie czy innym spozywczym?

Gość fr
Sadzac po ilosci odpowiedzi martwie sie ze wiekszosc z matek bardzo zmienia sie po ciazy... Nie chce wygladac jak niektore matki, ktore uwazaja ze posiadanie dziecka to ich praca i maja prawo latac w rozciagnietym dresie, koku i butach-kapciach po miescie...

Gość Miodna
Ja stwierdziłam, że jak nie chcę mieć rozstępów to muszę od razu zacząć jakoś skórę do rozciągania przygotować. Smarowałam brzuchol preparatem, który ma zapobiegać robieniu się rozstępów i po wszytskim wygląda on naprawdę bardzo ładnie :). Ten preparat to efektima, seria mama-care

Gość gość
40 tc jak na razie rozstepow brak a mam ich kilka z okresu dojrzewania, od poczatku ciazy smarowalam sie raz dziennie albo balsamem z palmersa dla kobiet w ciazy albo na szybko po prysznicu zwykla oliwka dla dzieci lub oliwka z migdalow

Gość gość
Ja smarowalam się mustelą na rozstępy i zrobiło mi się jedynie kilka tam gdzie zaniedbalam smarowanie. Bardzo polecam ten krem, mimo dość dużej ceny. Zaczęłam od pierwszego tygodnia w którym dowiedziałam się o ciąży

Gość gość
Hildegard Braukmann ma taki żel, który zapobiega rozstępom. Nie pamiętam nazwy, ale na stronie na pewno znajdziecie. Używałam od początku ciąży, nic takiego się nie wydarzyło. Jeszcze jestem przed porodem, ale brzuch mam naprawdę bardzo duży i rozciągnięty. Wiele mi nie zostało - liczę, że obejdę się bez śladów.